iltasyazilim
FD Üye
maraşın yemekleri,kahramanmaraş'ın Yemekleri,kahramanmaraşın yemek kültürü,kahramanmaraş bölgesel yemekleri,kahramanmaraş yemek tarifleri
Maraş'ın bir takım yemek yemek çeşitleri komşu bölgelere yayılmış öbür baharatlar kullanılarak veya ayrı pişim uygulanarak o bölgeye adapte edilmiştir, bu yemeklerin birçoğu Kahramanmaraş yemek kültürüne aittir
Kahramanmaraş Yemekleri:
Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası Ekşili Çorba Eşkilaye Sulusu
Leğen Çorbası Yoğurtlu Döğme Aşı Kahramanmaraş Paçası Kısır Köftesi
Yavan Köfte Ekşili Köfte İçli Köfte Yoğurtlu Köfte
Suluyağlı Köfte Bezdirme Köftesi Simit Köftesi Çökelek Böreği
Et Böreği Bayram Çöreği Biber Dolması Kuru Dolması
Mimbar Dolması Kabak Dolması Patlıcan Dolması Tas Pilavı
Pancar Sarması Fıstıklı Pilav Maraş Pilavı Dövme Aşı
Acem Pilavı Pıt Pıt Lapası Kabak Lapası Havuç Dolması
Patlıcan Kebabı Ekşili Kebap Yoğurtlu Kebap Saç Kavurması
Ekşili Bamya Bazlama Nohut Yahnisi Bulamaç
Söörme Etli Salçalı Bulgur Pilavı Ekşili Turşu Dövmeli Mercimek Çorbası
Ham Köfte Sömelek Köfte Peynirli Börek Salatalık Dolması
Yaprak Sarması Tavuklu Pilav Ciğer Kebabı Ekşili Et Kabağı
Boranı Ekşili Havuç Salatası Şekerli Peynirli Börek Külbastı
Şebit Eli Böğründe Domatesli Maraş Kebabı Somun Arası Kebap
Kahramanmaraş Tatlıları:
Dondurma Fıstık Ezmesi Baklava Harmanda Baklava
Un Sucuğu Pestil Sucuğu Bastık Pestil
Kırma Çullama İlende Samsa
Gün Pekmezi Ravanda Dondurmalı Baklava Hapısa
Kahramanmaraş Tarhanası:
Kahramanmaraşlılar'ın vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir
Keza kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın düş edilemez dek tadı vardır Çorbası meşhurdur
Tarhana Tarifi:
Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir Temizlenen dövmeler pişirme sırasında kuvvetli bir birey kadar ağaçtan yapılı Tarhana küreğiile aralıksız karıştırılır Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ek edilir Yoğurtla ayrıntılarıyla yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üstüne taşınır Üzeri adamakıllı kapatılır Birgün dinlendirilir Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki çiğIerin üzerine el maharetleri ile sererler Serildiği günün akşamı Tarhana Firiğihazırlanmış olur Birgün sonrada en ince ayrıntısına kadar kurur Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan tarhanabugün bir konut üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir
Tarhana firiği, ceviz, badem içi ya da taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir
Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yoğurdu, kekik, tuzlu
Kahramanmaraş Dondurması:
Dondurmanın tarihi çok eskilere dayanır İnsan toplululuğunun varlığından beri sıcak aylarda şahısların serinleme özlem ve arzuları dondurmacılığı da beraberinde getirmiştir Teknik imkanların olmadığı zamanlarda, buzdolabı soğutma makinaları, serinleme cihazları yokken ademoğlu sıcak yaz aylarında değişik yollardan serinleme çarelerini aramışlardır Bu yoğun talep üzerine Kahramanmaraş dondurmacılığı da gelişmiştir Zaten konum itibari ile Kahramanmaraş sıcak bir iklim kuşağındadır
Kahramanmaraşlılar ve Kahramanmaraş'ın Bertiz köylüleri kışın yağan karların birkısmını Ahıir Dağı tepesindeki çukurluk alanlara doldurarak üzerlerini kapamışlar Yaz aylarında kar üzerine pekmez dökülerek, veya yoğurt karıştırılarak Şıralı Karsambaç, Yoğurtlu Karsambaçolarak yenmiştir Bu durum Osmanlılar döneminde de önemini korumuştur
Eskiden insan sayısının az olması, fabrikaların azlığı ve havaya yayılan dumanların düşük olması, soba sayısının ve her türlü ısınma vasıta ve gereçlerinin azlığından dolayı tabiattaki hava soğukluğunu daha da pozitif koruduğundan 2530 yıl önceleri daha fazla kar yağıyor ve geç eriyordu Şu Anda ise ısınma daha fazla olduğundan karlar daha ivedi erimektedirler Bundan dolayı kar biriktirme ve depolama zorlama olmaktadır Zaten teknik imkanlar da geliştiğinden karların yerini soğutma sistemleri alarak dondurmacılığa geçilmiştir
Kahramanmaraş ve çevresi yaylalık, ağaçlık ve su kaynakları ile dopdolu olduğundan, Osmanlılar Dönemine kadar en hoş sahleplerin bu bölgelerde yetiştiği malumdur Yaylalık alanlar doğruca en kaliteli davar (keçi) sütününde bu bölgede olduğu saptama edilmiştir Sütle sahlep karıştırılarak sıcak olarak keyif verici ideal bir meşrubat olarakta kullanılır Cumhuriyet döneminden sonradan Ahir Dağı'ndan katır sırtında getirilen karlarla süt ve sahlep'in dondurularak yenmesi Kahramanmaraş Dondurmacılığının gelişmesinin esasını teşkil eder
Kahramanmaraş Dondurması'nın Özellikleri Maraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve mucizevi bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurması'nı taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar Bu dondurma, Ahir Dağı'nın, Ahir Dağı insanlarının bir mucizesidir
Kahramanmaraş Biberi:
Kahramanmaraş Kırmızı Biberi fazla meşhurdur Türkiye'nin her tarafında rağbette özelliklere sahiptir İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından nedeniyle Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir İlimiz, Türkiye tüketiminin %45'ini karşılamaktadır, acı kırmızı Kahramanmaraş biberi ilk önce rengi elde etmek üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır Kırmızı biber baharat olmasının yanısıra beslenmede de son derece kayda değer bir gıda maddesidir *
Maraş'ın bir takım yemek yemek çeşitleri komşu bölgelere yayılmış öbür baharatlar kullanılarak veya ayrı pişim uygulanarak o bölgeye adapte edilmiştir, bu yemeklerin birçoğu Kahramanmaraş yemek kültürüne aittir
Kahramanmaraş Yemekleri:
Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası Ekşili Çorba Eşkilaye Sulusu
Leğen Çorbası Yoğurtlu Döğme Aşı Kahramanmaraş Paçası Kısır Köftesi
Yavan Köfte Ekşili Köfte İçli Köfte Yoğurtlu Köfte
Suluyağlı Köfte Bezdirme Köftesi Simit Köftesi Çökelek Böreği
Et Böreği Bayram Çöreği Biber Dolması Kuru Dolması
Mimbar Dolması Kabak Dolması Patlıcan Dolması Tas Pilavı
Pancar Sarması Fıstıklı Pilav Maraş Pilavı Dövme Aşı
Acem Pilavı Pıt Pıt Lapası Kabak Lapası Havuç Dolması
Patlıcan Kebabı Ekşili Kebap Yoğurtlu Kebap Saç Kavurması
Ekşili Bamya Bazlama Nohut Yahnisi Bulamaç
Söörme Etli Salçalı Bulgur Pilavı Ekşili Turşu Dövmeli Mercimek Çorbası
Ham Köfte Sömelek Köfte Peynirli Börek Salatalık Dolması
Yaprak Sarması Tavuklu Pilav Ciğer Kebabı Ekşili Et Kabağı
Boranı Ekşili Havuç Salatası Şekerli Peynirli Börek Külbastı
Şebit Eli Böğründe Domatesli Maraş Kebabı Somun Arası Kebap
Kahramanmaraş Tatlıları:
Dondurma Fıstık Ezmesi Baklava Harmanda Baklava
Un Sucuğu Pestil Sucuğu Bastık Pestil
Kırma Çullama İlende Samsa
Gün Pekmezi Ravanda Dondurmalı Baklava Hapısa
Kahramanmaraş Tarhanası:
Kahramanmaraşlılar'ın vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir
Keza kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın düş edilemez dek tadı vardır Çorbası meşhurdur
Tarhana Tarifi:
Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir Temizlenen dövmeler pişirme sırasında kuvvetli bir birey kadar ağaçtan yapılı Tarhana küreğiile aralıksız karıştırılır Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ek edilir Yoğurtla ayrıntılarıyla yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üstüne taşınır Üzeri adamakıllı kapatılır Birgün dinlendirilir Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki çiğIerin üzerine el maharetleri ile sererler Serildiği günün akşamı Tarhana Firiğihazırlanmış olur Birgün sonrada en ince ayrıntısına kadar kurur Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan tarhanabugün bir konut üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir
Tarhana firiği, ceviz, badem içi ya da taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir
Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yoğurdu, kekik, tuzlu
Kahramanmaraş Dondurması:
Dondurmanın tarihi çok eskilere dayanır İnsan toplululuğunun varlığından beri sıcak aylarda şahısların serinleme özlem ve arzuları dondurmacılığı da beraberinde getirmiştir Teknik imkanların olmadığı zamanlarda, buzdolabı soğutma makinaları, serinleme cihazları yokken ademoğlu sıcak yaz aylarında değişik yollardan serinleme çarelerini aramışlardır Bu yoğun talep üzerine Kahramanmaraş dondurmacılığı da gelişmiştir Zaten konum itibari ile Kahramanmaraş sıcak bir iklim kuşağındadır
Kahramanmaraşlılar ve Kahramanmaraş'ın Bertiz köylüleri kışın yağan karların birkısmını Ahıir Dağı tepesindeki çukurluk alanlara doldurarak üzerlerini kapamışlar Yaz aylarında kar üzerine pekmez dökülerek, veya yoğurt karıştırılarak Şıralı Karsambaç, Yoğurtlu Karsambaçolarak yenmiştir Bu durum Osmanlılar döneminde de önemini korumuştur
Eskiden insan sayısının az olması, fabrikaların azlığı ve havaya yayılan dumanların düşük olması, soba sayısının ve her türlü ısınma vasıta ve gereçlerinin azlığından dolayı tabiattaki hava soğukluğunu daha da pozitif koruduğundan 2530 yıl önceleri daha fazla kar yağıyor ve geç eriyordu Şu Anda ise ısınma daha fazla olduğundan karlar daha ivedi erimektedirler Bundan dolayı kar biriktirme ve depolama zorlama olmaktadır Zaten teknik imkanlar da geliştiğinden karların yerini soğutma sistemleri alarak dondurmacılığa geçilmiştir
Kahramanmaraş ve çevresi yaylalık, ağaçlık ve su kaynakları ile dopdolu olduğundan, Osmanlılar Dönemine kadar en hoş sahleplerin bu bölgelerde yetiştiği malumdur Yaylalık alanlar doğruca en kaliteli davar (keçi) sütününde bu bölgede olduğu saptama edilmiştir Sütle sahlep karıştırılarak sıcak olarak keyif verici ideal bir meşrubat olarakta kullanılır Cumhuriyet döneminden sonradan Ahir Dağı'ndan katır sırtında getirilen karlarla süt ve sahlep'in dondurularak yenmesi Kahramanmaraş Dondurmacılığının gelişmesinin esasını teşkil eder
Kahramanmaraş Dondurması'nın Özellikleri Maraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve mucizevi bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurması'nı taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar Bu dondurma, Ahir Dağı'nın, Ahir Dağı insanlarının bir mucizesidir
Kahramanmaraş Biberi:
Kahramanmaraş Kırmızı Biberi fazla meşhurdur Türkiye'nin her tarafında rağbette özelliklere sahiptir İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından nedeniyle Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir İlimiz, Türkiye tüketiminin %45'ini karşılamaktadır, acı kırmızı Kahramanmaraş biberi ilk önce rengi elde etmek üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır Kırmızı biber baharat olmasının yanısıra beslenmede de son derece kayda değer bir gıda maddesidir *