Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri

Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Kahramanmaraş Bölgesel Yemekler,
kahramanmaraş yemekleri tarifleri,
Kahramanmaraş'ın yemekleri

Kahramanmaraşın Bölgesel Yemekleri şöyle sıralanabilir;


Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası Ekşili Çorba Eşkilaye Sulusu
Leğen Çorbası Yoğurtlu Döğme Aşı Kahramanmaraş Paçası Kısır Köftesi
Yavan Köfte Ekşili Köfte İçli Köfte Yoğurtlu Köfte
Suluyağlı Köfte Bezdirme Köftesi Simit Köftesi Çökelek Böreği
Et Böreği Bayram Çöreği Biber Dolması Kuru Dolması
Mimbar Dolması Kabak Dolması Patlıcan Dolması Tas Pilavı
Pancar Sarması Fıstıklı Pilav Maraş Pilavı Vurma Aşı
Acem Pilavı Pıt Pıt Lapası Kabak Lapası Havuç Dolması
Patlıcan Kebabı Ekşili Kebap Yoğurtlu Kebap Saç Kavurması
Ekşili Bamya Bazlama Nohut Yahnisi Bulamaç
Söörme Etli Salçalı Bulgur Pilavı Ekşili Turşu Dövmeli Mercimek Çorbası
Ham Köfte Sömelek Köfte Peynirli Börek Salatalık Dolması
Yaprak Sarması Tavuklu Pilav Ciğer Kebabı Ekşili Et Kabağı
Boranı Ekşili Havuç Salatası Şekerli Peynirli Börek Külbastı
Şebit Eli Böğründe Domatesli Maraş Kebabı Somun Arası Kebap

Kahramanmaraş Tatlıları

Dondurma Fıstık Ezmesi Baklava Harmanda Baklava
Un Sucuğu Pestil Sucuğu Bastık Pestil
Kırma Çullama İlende Samsa
Gün Pekmezi Ravanda Dondurmalı Baklava Hapısa

Kahramanmaraş Tarhanası:

Kahramanmaraşlılar'ın vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir
Keza kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın düş edilemez dek tadı vardır Çorbası meşhurdur

Tarhana Tarifi:

Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir Temizlenen dövmeler pişirme esnasında adaleli bir birey kadar ağaçtan yapılı Tarhana küreğiile sürekli karıştırılır Pişirilen aş, bezler üstüne çekilerek soğutulur Büyük leğenlerde yoğrularak üstüne davaryoğurdu ek edilir Yoğurtla ayrıntılarıyla yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki kumaş üzerine taşınır Üzeri en ince ayrıntısına kadar kapatılır Birgün dinlendirilir Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabahleyin erkenden dam başındaki çiğIerin üzerine el maharetleri ile sererler Serildiği günün akşamı Tarhana Firiğihazırlanmış olur Birgün sonrada en ince ayrıntısına kadar kurur Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan tarhanabugün bir konut üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve kayda değer bir sektör haline gelmiştir

Tarhana firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir

Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yoğurdu, kekik, tuzlu

Kahramanmaraş Dondurması:

Dondurmanın tarihi fazla eskilere dayanır İnsan toplululuğunun varlığından beri sıcak aylarda şahısların serinleme istek ve arzuları dondurmacılığı da beraberinde getirmiştir Teknik imkanların olmadığı zamanlarda, buzdolabı soğutma makinaları, serinleme cihazları yokken ademoğlu sıcak yaz aylarında değişik yollardan serinleme çarelerini aramışlardır Bu yoğun talep üzerine Kahramanmaraş dondurmacılığı da gelişmiştir Zaten konum itibari ile Kahramanmaraş sıcak bir iklim kuşağındadır
Kahramanmaraşlılar ve Kahramanmaraş'ın Bertiz köylüleri kışın yağan karların birkısmını Ahıir Dağı tepesindeki çukurluk alanlara doldurarak üzerlerini kapamışlar Yaz aylarında kar üstüne pekmez dökülerek, ya da yoğurt karıştırılarak Şıralı Karsambaç, Yoğurtlu Karsambaçolarak yenmiştir Bu durum Osmanlılar döneminde de önemini korumuştur
Bir Zamanlar insan sayısının eksik olması, fabrikaların azlığı ve havaya yayılan dumanların düşük olması, soba sayısının ve her türlü ısınma araç ve gereçlerinin azlığından nedeniyle tabiattaki hava soğukluğunu daha da fazla koruduğundan 2530 sene önceleri daha çok kar yağıyor ve geç eriyordu Hemen ise ısınma daha artı olduğundan karlar daha ivedi erimektedirler Bundan dolayı kar biriktirme ve depolama kuvvet olmaktadır Zaten teknik imkanlar da geliştiğinden karların yerini soğutma sistemleri alarak dondurmacılığa geçilmiştir

Kahramanmaraş ve çevresi yaylalık, ormanlık ve su kaynakları ile dopdolu olduğundan, Osmanlılar Dönemine değin en hoş sahleplerin bu bölgelerde yetiştiği malumdur Yaylalık alanlar baştan sona en kaliteli davar (keçi) sütününde bu bölgede olduğu tespit edilmiştir Sütle sahlep karıştırılarak sıcak olarak keyif verici ideal bir içecek olarakta kullanılır Cumhuriyet döneminden sonra Ahir Dağı'ndan katır sırtında getirilen karlarla süt ve sahlep'in dondurularak yenmesi Kahramanmaraş Dondurmacılığının gelişmesinin esasını teşkil eder
Kahramanmaraş Dondurması'nın Özellikleri Maraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve mucizevi bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurması'nı taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, güzel koku ve kıvam sağlar Bu dondurma, Ahir Dağı'nın, Ahir Dağı insanlarının bir mucizesidir

Kahramanmaraş Biberi

Kahramanmaraş Kırmızı Biberi fazla meşhurdur Türkiye'nin her tarafında rağbette özelliklere sahiptir İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından nedeniyle Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir İlimiz, Türkiye tüketiminin %45'ini karşılamaktadır, acı kırmızı Kahramanmaraş biberi ilk kez rengi almak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en nitelikli ve aranan biberi durumundadır Kırmızı biber baharat olmasının yanısıra beslenmede de son derece önemli bir yiyecek maddesidir *
 
858,478Konular
981,299Mesajlar
29,564Kullanıcılar
fg gvSon üye
Üst Alt