kahvaltı durum Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi bitkin hissediyor, ivedi yoruluyor, düşünce sorunları mı yaşıyorsunuz? O vakit gıda sisteminizi gözden geçirin ve güne mutlaka kahvaltıyla başlayın 1548343821 1548343821 kahvaltisart5c4fb30fa6f80kahvaltisart5c4fb30fa6f80 http:wwwmilliyetcomtrcontentsagliksag014resimsag38 Yemek yeme alışkanlıklarımız, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerimizi etkiler Sağlığa Zararlı gıda, düşünme ve algı yeteneğinin azalmasına, hatta us kayıplarına niçin olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, ivedi yoruluyor, düşünce ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin En kayda değer öğün Beynin performansı söz konusu olunca en manâlı öğün 'kahvaltı' Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişiler, diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli Kahvaltı alışkanlığına sahip olmayanlarda ise konsantrasyon güçlüğü, bitkinlik ve yorgunluk gibi problemler ortaya çıkıyor Ayrıca, 'sağlıklı bir kahvaltının' yaşlanmayı geciktirdiği, yaşlılık döneminde ortaya çıkması mümkün bellek ve idrak kusurları ile adale zayıflıklarına engel olduğu da araştırmalarla ortaya konuldu Çocuklar için 'mutlaka' Okul hayatında kahvaltının önemi daha da artı Gelişim sürecini demin tamamlamamış bireylerin çabuk değişimleri, yeterli ve dengeli beslenmeyle desteklenmelidir Gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğelerinin doğru öğünlerde tatmin edici miktarlarda alınmaması, bağışıklık sistemini zayıflatır Ahenkli kahvaltı eden çocukların, derslerdeki motivasyon, bedensel ve zihinsel performans açısından yüksek başarılı oldukları tespit edilmiştir B vitamini çok kayda değer Akıl ve akıl gelişimi açısından B vitaminleri taşıyan yiyecekler ilk sırada gelir B vitaminleri, beyni strese karşısında da korur Vitaminin eksikliği ise yorgunluğa, us ve zekâ performansının zayıflamasına niçin olur Kuru baklagiller, kırmızı et, ayçekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminince varlıklı besinler aralarında yer alır Demirsiz olmaz! Demir de beynin beslenmesi için yaşamsal önem taşır Bilhassa oksijenin beyne taşınması ve beyin tarafından kullanılmasını karşılayan kandaki hemoglobin ve alyuvarların oluşumunda demire ihtiyaç duyulur Bütün kırmızı etler, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, kurutulmuş meyveler, domates ve pekmez, demir açısından varlıklı yiyeceklerdir