Sabahları bir fincan kahve, sadece bir enerji takviyesinden daha fazlasını sağlayabilir.
Sağlık yararları, bazı araştırmacıların, diyabetin karaciğer hastalığının riskini azaltmasına yardımcı olmaya kadar uzanabileceğini söyler. Her yıl 400 milyardan fazla tüketildiği düşünülen kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir.
Ama gerçekten sağlıklı mı yoksa riskler de var mı?
Kahvenin yararları
Kahve içmenin yararlı olabileceği hastalıklar arasında, tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı, karaciğer hastalığı, karaciğer kanseri ve kalp hastalığı bulunmaktadır.
-
Kahve ve diyabet
SHBG, tip 2 diyabetin gelişiminde rol oynayan vücudun cinsel ilişki hormonlarının (testosteron ve östrojen) biyolojik aktivitesini kontrol eder.
Çalışmanın yazarlarından Dr. Simin Liu, kahve tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasında “ters bir ilişki” bulunduğunu söyledi. Artan kahve tüketimi tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Harvard Halk Sağlığı Okulu (HSPH) araştırmacıları üç çalışmadan veri topladı. Bu çalışmalarda, katılımcıların diyetleri her dört yılda bir anketler kullanılarak değerlendirilmiş ve katılımcılar tip 2 diyabeti ek anketleri doldurarak bildirmişlerdir.
Toplamda, 7,269 çalışma katılımcısı tip 2 diyabet hastasıydı. Araştırmacılar, 4 yıl boyunca günde bir fincandan fazla kahve alımını (günde ortalama 1,69 bardaklık bir artış) arttıran katılımcıların, sonraki 4 yıl boyunca %11 daha düşük tip 2 diyabet riski taşıdığını bulmuşlardır; kahve alımını arttırmayan kişilere kıyasla.
-
Kahve ve Parkinson hastalığı
Araştırmanın yazarları, "daha yüksek kahve ve kafein alımının Parkinson hastalığının görülme sıklığının daha düşük olması ile ilişkili olduğu" sonucuna varmışlardır.
Buna ek olarak, kahve içindeki kafein, nöroloji dergisinde yayınlanan McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi Araştırma Enstitüsünde (RI MUHC) yapılan bir araştırmaya göre, Parkinson hastası kişilerin hareketini kontrol etmeye yardımcı olabilir.
-
Kahve ve karaciğer kanseri
Buna ek olarak, bazı sonuçlar, günde üç fincan içiyorsanız, risklerin %50'den fazla azaldığını göstermektedir.
Araştırmanın baş yazarı Milan'ın Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri'den Dr. Carlo La Vecchia, “Araştırmamız kahvenin, sağlığınız ve özellikle karaciğeriniz için iyi olduğu yönündeki iddiaları doğruladı.” Sonucuna varmıştır.
-
Kahve ve karaciğer hastalıkları
Araştırmanın yazarları sonuçların “Kahvede siroza, özellikle de alkolik siroza karşı koruyan bir madde vardır.” sonucuna varmışlardır.
Nisan 2014'te Hepatology dergisinde yayınlanan araştırma, kahve içmenin karaciğer sirozunda ölüm riskinin azalmasına yardımcı olduğunu öne sürdü. Araştırmacılar her gün iki veya daha fazla fincan kahve içmenin karaciğer sirozu ölüm riskini% 66 oranında azaltabileceğini öne sürdü.
Hepatology dergisinde yayınlanan bir çalışma, kafeinsiz kahve içmenin de karaciğer enzim seviyelerini düşürdüğünü ve faydaların kafein içeriğine bağlı olmadığını düşündürmektedir.
-
Kahve ve kalp hastalığı
Günde 2 kupa olarak kahve içilmesi gerektiği olarak tanımladılar. 10 Günde dört kupa kahve içen insanlar, içmeyenlere göre %11 daha düşük kalp yetmezliği riskine sahiptir.
Yazarlar, sonuçlarının "Kahve olası bir fayda sağlıyor, ancak tükettiğimiz diğer birçok şeyle olduğu gibi, gerçekten ne kadar kahve içtiğinize bağlı olduğunu unutmayın" vurguladı.
Diğer olası faydalar
Çalışmalar kahvenin şunları yapabileceğini ileri sürdü:
-
Erken ölümleri önlemeye yardım eder. -
Mortaliteyi azaltmak -
Siroza karşı korumak -
Çoklu skleroz riskini azaltmak -
Kolorektal kansere karşı koruma
Beslenme
Normal siyah kahve (süt veya krema olmadan) çok düşük kalori sayısına sahiptir. Tipik bir fincan sade kahve sadece 2 kalori içerir.
Bununla birlikte, şeker ve süt eklerseniz, kalori sayısı artabilir.
Antioksidanlar
Scranton Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, ABD'deki kahve bir numaralı antioksidan kaynağıdır. Araştırmanın baş yazarı olan Ph.D.J. Joe Vinson, "Amerikalıların antioksidanlarını kahve içerisindeki diğer besin kaynaklarından daha fazla aldıklarını söyledi.
Araştırmanın yazarları, günde bir ya da iki bardağın yararlı olduğunu belirterek, ılımlı olarak içmeye dikkat çekiyorlar.
Kafeinli ve kafeinsiz versiyonlar hemen hemen aynı seviyelerde antioksidanlar sağladı. Birkaç çalışma, düzenli olarak kafein alımını ekstra kalp atışlarına bağlamıştır - nadir durumlarda kalp problemlerine, inme ve ölüme yol açabilen yaygın bir durumdur.
Ancak, bir çalışma Uzun süreli kafein tüketimine bakıldığında, düzenli kafein tüketiminin fazladan kalp atışlarına bağlı olmadığı bulunmuştur.
Kahve tüketmenin riskleri
Çok fazla kahve içmek çok hoş olmayan olumsuz etkilere neden olabilir.
Oklahoma Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre, "Kafein normal bireylerde, özellikle de anksiyete bozukluğu olanlarda olduğu gibi savunmasız hastalarda anksiyete belirtilerine neden olabilir."
Ayrıca, "Kafein kullanımı, ya kendi kendine ilaçlama teorisi ya da kafeinin kendi içinde ruh halinin değişmesine neden olan bir teoriden dolayı depresyon belirtileriyle de ilişkilidir."
Hamile olmayı planlayan kadınlar dikkatli olmalıdır. Nevada Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar İngiliz Farmakoloji Dergisi'nde düzenli kahvenin bir kadının hamile kalma şansını azaltabileceğini bildirdi.
Diğer olası riskler şunlardır: Hafif hipertansiyonu olan genç yetişkinlerde kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olarak vücut saatini bozabilir. Bir çalışmada, araştırmacılar ticari kahve örneklerinde mikotoksin varlığını tespit ederek, potansiyel halk sağlığı riskleri hakkındaki endişelere yol açmıştır.