Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kahve ve kafein

Kahve ve kafein
0
138

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
98171.jpg
98171.jpg
“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” derler büyüklerimiz… Kahve, kültürümüze o kadar yerleşmiştir ki nerdeyse günün her saatinde, her yemekten sonra tüketilir.

Orta yaş grubundakiler, kahvenin esas tadını alabilmek için sade olacak şekilde tüketmeyi tercih ederler. Gençlerin kahveye olan ilgisi ise aromalı kahvelerin son yıllarda hayatımıza hızlı giriş yapmasıyla artış göstermiştir.

Kahve, Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya gibi tropik ülkelerde yetişen coffea arabica, coffea caneford gibi kahve ağaçlarının tohumlarından elde edilir. Dünyada tüketilen kahvenin yarısından fazlası Brezilyada üretilir. Yetiştirildiği bölgenin özelliğine göre değişik türde kahve vardır. Coffea ağacı; çiçekleri beyaz ve hoş kokuludur. Kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle kiraza benzetilmektedir. Kahve tohumları kullanılmadan önce kavrulur. Kavurma esnasında kahve tohumundaki gazlar açığa çıkar, su kaybolur, tad veren aromatik esanslar oluşur. Ortaya çıkan bu öğeler kahveye kendi özelliğini kazandırır.


Kahve, kafein haricinde yaklaşık 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içerir. Ayrıca mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker içerir. Kahvenin kendisi kalori içermez ancak süt, krema ve şeker eklemesiyle kalorisi katlanır.

Faydaları…
Yapılan bir çalışmaya göre kahve, yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesine sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80 yaşın üstünde bulunan bayanlar üstünde yapılan çalışmada, önceden kahve tüketimi olanların mental fonksiyon testlerinde daha iyi performans gösterdikleri, küçük çapta yapılan bir başka araştırmaya göre ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer hastalığı gelişim riskini %60 oranında azalttığı bulunmuştur.

Fazla tüketilmesi halinde…

· Infertilite. Yapılan birçok çalışmada, günde 300 mg dan daha fazla kafein alımının gebe kalmayı geciktirdiğini bulunmuştur. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltabiliyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor.

· Kalp problemleri. Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

· Kemik kaybı. Çok fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını arttırır. Bu kaybı dengeleyebilmek için aşırı kahve tüketen kişiler, kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tüketmeye dikkat etmelidirler.

· Kafein, idrara çıkışı arttırır. Ancak diüretik etki kafeinin miktarına bağlıdır. Kafein alımı arttıkça, sıvı atım miktarı da artmaktadır. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabilir.

· Uyku düzensizliği. Uykuya dalmayı zorlaştırır veya uyku süresini azaltabilir.

· Duygu durumu. Gerginlik ve asabiyete sebep olabilir.


Aşırı kahve tüketen bireyler, kahveyi aniden keserlerse ilk birkaç gün baş ağrısı, gerginlik, uyuklama gibi semptomlarla karşılaşabilirler. Bu durumda yavaş yavaş azaltmak çözüm olacaktır.

Kahve, kafeinin en önemli kaynağıdır. İçeceklerdeki kafein miktarı kahve çeşidine, miktarına ve kafeinli olup olmamasına göre değişmektedir. 150 ml kahvenin kafein içeriği kavrulmuş ve öğütülmüş kahve için 80 mg, instant kahve için 65 mg, kafeinsiz kahve için 3 mg, cappuccino için 90 -100 mg kabul edilmiştir. 60 ml exspresso kahve (sade) 100 mg kafein içerir.
Kahvenin uyarıcı özelliği kafeinden dolayıdır.

Günlük alınabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 2 fincanla sınırlı tutmanız sağlık için olumlu olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha arttırılabilir.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak

 

Similar threads

Kafeinin en bilinen kaynakları; çay yaprakları, kahve ve kakao çekirdekleri ile kola tohumlarıdır. Umumî olarak, kafein tüketiminin ana kaynağının çay olduğu düşünülür. Halbuki kafein tüketiminin ana kaynağı kahvedir. Zira kahve, çaya nazaran % 50-70 orantısında daha çokça kafein içermektedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Türk kahvesi gelenek ve göreneklerimiz arasında epeyce sağlam geçmişe sahip olduğu bilinmekle birlikte kahve çekirdeklerinin içerisinde bulunan antioksidan, niasin ve kafein üzere hususlar sıklığımız, sıhhatimiz hem de en değerlisi kilo denetimimiz açısından epey yararlıdır. Araştırmalara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Gebelikte Kahve İçmek Zararlı mıdır? Gebelikte genel inanışın aksine kahve içmenin bebeğe zarar vermesi söz konusu değildir. Aslında kahveden, içerdiği kafeinin yüksek dozlarda düşüklere yol açabileceği düşüncesi nedeni ile çekinilmektedir. Oysa ki çalışmalar günde 800 mg'ın altındaki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
KIRK YIL HATIRI VARDIR DERLER LAKIN... Kafein; insan beslenmesinde yan alan orta noktada bir uyarıcıdır.Bitkilerde, doğal olarak bulunan kafein bitkilerin yaprak, tohum ve meyve kısımlarında taraf alır.Başta kahve olmak üzere çay, kola, çikolata beslenmemizdeki ana kafein kaynaklarıdır.Kafein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Sıkı bir kahve tiryakisisiniz ve kahveden vazgeçemiyor musunuz? Sabahları kahve içmeden uyanamayanlardansınız ya da yemeklerden sonra kahve keyfi yapmadan işinizin başına dönemiyorsunuz. Brezilyalılar kahvelerini sert, cehennem kadar sıcak, aşk üzere tatlı sever. İtalyanlar günde 38 milyon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
858,466Konular
981,160Mesajlar
29,534Kullanıcılar
Üst Alt