Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kahvenin sağlık ve sporla ilişkisi nedir?

Kahvenin sağlık ve sporla ilişkisi nedir?
0
121

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
9478.jpg
9478.jpg
Sıkı bir kahve tiryakisisiniz ve kahveden vazgeçemiyor musunuz? Sabahları kahve içmeden uyanamayanlardansınız ya da yemeklerden sonra kahve keyfi yapmadan işinizin başına dönemiyorsunuz. Brezilyalılar kahvelerini sert, cehennem kadar sıcak, aşk üzere tatlı sever. İtalyanlar günde 38 milyon fincan espresso tüketir. Kübalılar kendi kahveleri dışındakilere prim vermez, hülasa petrolden sonra yerkürenin en değerlisine geldiğinde herkesin fikride zikri de değişir. O denli ya kimi için kahve şekerli sıktır, kimi şekerden haz etmez, kimi için filtre kahve makbuldür. Yerkürede her gün 1.5 milyar fincana yakın kahve tüketilmekte ve bu rakam giderek artmaktadır. Kahve, bir taraftan tıbbi maksatla kullanılıp « sihirli meyve » olarak isimlendirilirken, bir taraftan « şeytanın içeceği » olarak görülmüştür.

Kahve, Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya üzere tropik memleketlerde yetişen coffea arabica, coffea caneford üzere kahve ağaçlarının tohumlarından elde edilir. Yerkürede tüketilen kahvenin yarısından ziyadesi Brezilyada üretilir. Yetiştirildiği nahiyenin özelliğine nazaran değişik cinste kahve vardır. Coffea ağacı; çiçekleri beyaz ve güzel kokuludur. Kahve meyvesi; büyüklüğü, biçimi ve rengindeki benzerlikler nedeniyle kiraza benzetilmektedir. Kahve tohumları kullanılmadan evvel kavrulur. Kavurma esnasında kahve tohumundaki gazlar açığa çıkar, su kaybolur, tat veren aromatik esanslar oluşur. Ortaya çıkan bu öğeler kahveye kendi özelliğini kazandırır.

Kahve ve Sıhhat


[*] Yapılan kimi çalışmalarda kafeinin metabolik süratte %2-12’lik artış yarattığı gözlenmiştir. Metabolizmayı hızlandırıcı tesirinin, vücut ısısını arttırmak suretiyle gerçekleştiği belirtilmiştir.[*] Orta seviyede kafein tüketiminin artık rastgele bir sıhhat riskiyle bağlantılı olmadığı pek çok çalışmayla gösterilmiştir. Örneğin, günde 1-2 fincan kahve tüketimi sakıncalı bulunmamaktadır.[*] Amerikan Kimya Birliği tarafından yapılan bir araştırma Amerikalıların diyetlerinde taraf alan besinler içerisinde en çok antioksidan sağlayanın kahve olduğunu göstermiştir.[*] Münhasıran ilerleyen yaşlardaki bayanlar için, günde 3 fincandan çokça kahve tüketimi kalsiyum kaybına yol açacağından kemik erimesi riskini arttırdığı düşünülmektedir.[*] Yapılan bir çalışmaya nazaran kahve, yaşlı bireylerin daha süratli düşünmesine sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80 yaşın üstünde bulunan bayanlar üstünde yapılan çalışmada, evvelce kahve tüketimi olanların mental fonksiyon testlerinde daha âlâ performans gösterdikleri, küçük çapta yapılan bir öbür araştırmaya nazaran ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer marazı gelişim riskini % 60 nispetinde azalttığı bulunmuştur.[*] Houston Kanser merkezinde yapılan bir çalışma kahve için erkeklerde prostat kanseri riskinin % 60 azaldığını gösterdi.[*] Saygın tıp mecmuası Archieves of Internal Medicine'de yayınlanan metinde kahve, dekafeine kahve ve çay tasarrufunun Tip 2 diyabet riskini azalttığı belirtildi.[*] Japonya'da yapılan yeni bir çalışmaya nazaran kahve içen hatunlarda rahim kanseri riski azaldığı belirtildi.[*] Yapılan araştırmalara nazaran kahve ya da çay içenlerde felç geçirme riski azalıyor.[*] Spor salonundaki çalışmanız sonucu kas ağrılarınız çok oluyorsa iki fincan kahve için.
Journal of Pain mecmuasında yayınlanan çalışmaya nazaran iki fincan kahve egzersiz sonrası ağrıyı yarı-yarıya kesiyor. Kahvenin içindeki kafeinini ağrı kesici özelliğinden ötürü bu etkiyi gösterdiği düşünülmekte. Münhasıran günlük kahve alımı az olan bayanlarda bu tesir daha sarih görülmektedir.
[*] Umumide diyet tekliflerine baktığınız vakit umumi mealde kahve ile ilgili bir kısıtlamaya rastlamazsınız. Bu da doğaldır, zira kahve kendi başına kalorisiz ve yağsız bir içecektir. Lakin kafelerde sunulan sütlü, kremalı kahvelere gelince iş değişir. Kahve seçimlerinizde şuruplu, kremalı, ağır ölçüde çikolatalı ve şekerli kahveler tarafına, sade türk kahvesi, espresso, latte, americano üzere kahve çeşitlerini tercih etmeniz sıhhatiniz için daha sahih bir seçim olacaktır.


Birtakım Besinlerin İçerdikleri Kafein Ölçüleri


Kahve ve Güç İçecekleri:

Starbucks Latte, 480 ml.: 150 mg
Filtre kahve 240 ml. : 95 mg
Red Bull 250 ml: 76 mg
Espresso, 240 ml: 64 mg
Hazır kahve, 250 ml.: 64 mg
Kahve decaf, 250 ml.: 2 mg

Çay

Siyah çay, 240 ml.: 47 mg
Yeşil Çay, 240 ml.: 30-50 mg
Bitki çayı, 240 ml.: 0 mg

Gazlı içecekler

Coca-Cola Klasik, 330 ml.: 35 mg
Diyet Kola, 330 ml.: 47 mg
Pepsi, 330 ml.: 38 mg
Diyet Pepsi, 330 ml.: 35 mg
7Up/Sprite, 330 ml.: 0 mg

Sair:

Çikolata bar, 50 g.: 9 mg
Sıcak Kakao, 240 ml.: 8 mg
Sütlü Çikolata, 240 ml.: 6 mg




 

Similar threads

KIRK YIL HATIRI VARDIR DERLER LAKIN... Kafein; insan beslenmesinde yan alan orta noktada bir uyarıcıdır.Bitkilerde, doğal olarak bulunan kafein bitkilerin yaprak, tohum ve meyve kısımlarında taraf alır.Başta kahve olmak üzere çay, kola, çikolata beslenmemizdeki ana kafein kaynaklarıdır.Kafein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” derler büyüklerimiz… Kahve, kültürümüze o kadar yerleşmiştir ki nerdeyse günün her saatinde, her yemekten sonra tüketilir. Orta yaş grubundakiler, kahvenin esas tadını alabilmek için sade olacak şekilde tüketmeyi tercih ederler. Gençlerin kahveye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Türk kahvesi gelenek ve göreneklerimiz arasında epeyce sağlam geçmişe sahip olduğu bilinmekle birlikte kahve çekirdeklerinin içerisinde bulunan antioksidan, niasin ve kafein üzere hususlar sıklığımız, sıhhatimiz hem de en değerlisi kilo denetimimiz açısından epey yararlıdır. Araştırmalara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Tarihi çok eskilere dayanan kafein, kahvenin bulunmasıyla birlikte daha yoğun bir şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Özellikle 14. Yy da çikolatanın üretilmeye başlanması ve 17.yy da gazlı içeceklerin beslenmemize dahil olmasıyla birlikte kafein tüketimi her geçen gün daha da artış göstermiştir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
Kafeinin en bilinen kaynakları; çay yaprakları, kahve ve kakao çekirdekleri ile kola tohumlarıdır. Umumî olarak, kafein tüketiminin ana kaynağının çay olduğu düşünülür. Halbuki kafein tüketiminin ana kaynağı kahvedir. Zira kahve, çaya nazaran % 50-70 orantısında daha çokça kafein içermektedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
858,466Konular
981,164Mesajlar
29,534Kullanıcılar
Üst Alt