Kakaonun Faydaları nelerdir
Kakaonun etkileri
Kakao ve cikolatanın yararları
Kakao; Latince adı tanrıların besinianlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Guney Amerika'da uretilir Kakao ağacları dort yaşından sonra meyve vermeye başlar Boyu 410 metre olan ağac yılda iki kere urun verir Govdeye ya da ana dallara yakın yerlerde cıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır Bir meyvenin icinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 2040 tohum, yani kakao cekirdeği bulunur
KakaoCikolata enerji verir Kakao ve cikolata onemli enerji kaynaklarıdır; az bir hacimde yoğunlaştırılmış kalorileri sayesinde kakao ve cikolata, bitkiler arasındaki en yoğun enerji kaynaklarındandır Bu nedenle, sporcular tarafından da tercih edilir
Kakao ve bitter cikolata kolesterol icermez Sutlu cikolata ve beyaz cikolata ancak cok az miktarlarda icerirler ve bu da eklenmiş olan sut yağlarından dolayıdır Kolesterol icermemekle birlikte iceriğindeki stearic asit (doymuş yağlı asit) sayesinde LDL ya da kotukolesterolun etkisizleştirilmesinde, iyikolesterol uretiminin teşvik edilmesinde rol oynamaktadır
Kakao ve cikolata mineraller bakımından bir hazine sunarlar; bakır, magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum bunlar arasındadır 100 gram sutlu ya da beyaz cikolata RDA olarak %20 ile %40 arasında kalsiyum icerir
Kakao ve cikolatadaki bazı polyphenol'lerin kırmızı şaraptan daha fazla antioksidan etkilerinin bulunduğu tahmin edilmektedir Bu konudaki araştırmalar devam etmekte ve umit verici sonuclar gostermektedirler Orneğin, kakaoda bulunan flavonoid'ler, iyi kolesterolu (HDL'i) kotu kolesterole (LDL'e) donuşturen oksidasyonu onlemektedir Bilim adamları, kakao flavonoid'lerinin kırmızı şarapta bulunan flavonoid'lerden daha guclu olduklarını bile duşunmektedirler Kakao polyphenol'lerinin ayrıca vucudu, bağışıklık sistemine hasar veren ve romatizma ile artrite yol acan zararlı maddelerden korumakta yararlı olabildikleri duşunulmektedir Bilimsel araştırmalar, kakaodaki bazı polyphenol'lerin vucut hucrelerindeki DNA'yı etkileyen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini gostermektedir
Kakaonun etkileri
Kakao ve cikolatanın yararları
Kakao; Latince adı tanrıların besinianlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Guney Amerika'da uretilir Kakao ağacları dort yaşından sonra meyve vermeye başlar Boyu 410 metre olan ağac yılda iki kere urun verir Govdeye ya da ana dallara yakın yerlerde cıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır Bir meyvenin icinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 2040 tohum, yani kakao cekirdeği bulunur
KakaoCikolata enerji verir Kakao ve cikolata onemli enerji kaynaklarıdır; az bir hacimde yoğunlaştırılmış kalorileri sayesinde kakao ve cikolata, bitkiler arasındaki en yoğun enerji kaynaklarındandır Bu nedenle, sporcular tarafından da tercih edilir
Kakao ve bitter cikolata kolesterol icermez Sutlu cikolata ve beyaz cikolata ancak cok az miktarlarda icerirler ve bu da eklenmiş olan sut yağlarından dolayıdır Kolesterol icermemekle birlikte iceriğindeki stearic asit (doymuş yağlı asit) sayesinde LDL ya da kotukolesterolun etkisizleştirilmesinde, iyikolesterol uretiminin teşvik edilmesinde rol oynamaktadır
Kakao ve cikolata mineraller bakımından bir hazine sunarlar; bakır, magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum bunlar arasındadır 100 gram sutlu ya da beyaz cikolata RDA olarak %20 ile %40 arasında kalsiyum icerir
Kakao ve cikolatadaki bazı polyphenol'lerin kırmızı şaraptan daha fazla antioksidan etkilerinin bulunduğu tahmin edilmektedir Bu konudaki araştırmalar devam etmekte ve umit verici sonuclar gostermektedirler Orneğin, kakaoda bulunan flavonoid'ler, iyi kolesterolu (HDL'i) kotu kolesterole (LDL'e) donuşturen oksidasyonu onlemektedir Bilim adamları, kakao flavonoid'lerinin kırmızı şarapta bulunan flavonoid'lerden daha guclu olduklarını bile duşunmektedirler Kakao polyphenol'lerinin ayrıca vucudu, bağışıklık sistemine hasar veren ve romatizma ile artrite yol acan zararlı maddelerden korumakta yararlı olabildikleri duşunulmektedir Bilimsel araştırmalar, kakaodaki bazı polyphenol'lerin vucut hucrelerindeki DNA'yı etkileyen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini gostermektedir