kaktüs radyasyonda etkilimi? kaktüs radyasyonu emermi, radyasyon etkileri, kaktüs çeşitleri hangileri hepsi burda son dönemlerde ortaya çıkan kaktüs radyosunu emiyor konusu benidem dikaktii eçkti sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar Umarım bu haber doğdurun bizde evimizi kaktüs bahçesine çevirrizEn azından birazda olsa radyasyondan az zarar görürüzzkaktusradyasyondaetkilimi5c5120b467537alt işte o haberler 1548820655 1548820655 kaktusradyasyondaetkilimi5c5120b48f746kaktusradyasyondaetkilimi5c5120b48f746 kaktusradyasyondaetkilimi5c5120b48f746 Çok kısa bir vakit önce dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Japonya’da meydana gelen felaketler, insanların dikkatini bir defa daha radyasyon sorununa çekti Bilhassa deprem sonrası FukuşimaDaiçi nükleer santralindeki reaktörlerde oluşan patlamalar lüzum bölge halkını gerekse tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor Uzmanlar radyasyondan korunma yöntemleri üstünde çalışmalarını sürdürürken bir bitkinin adını duymayan kalmamıştır “Kaktüs dediğimiz ve vahşi batı filmlerinde çok gördüğümüz, bilhassa son zamanlarda satışlarında patlama olan fiilen çoğumuzun da sevmediği fakat bir öyle da faydalı olan dikenli bitki Canlı su deposu olarak da bilinen bu tasarruf uzmanları fazla şiddet koşullarda bile hayatta kalmayı başarabiliyor Hem Opuntia olarak tanıdık türü gıda kaynağı olarak, Peyotl olarak tanıdık türü de hap olarak yıllardır kullanılıyor Birkaç sene geriye gidersek yılında bir lise öğrencisinin TUBİTAK’a sunduğu araştırmasına rastlarız Lise öğrencisi bu projesinde radyasyonun etkilerini azaltabilmek için kaktüs bitkisini farklı alanlara yönlendirilmiş elektronik cihazların bulunduğu bir ortamda bir ay bekleterek AlfaBeta adı verilen cihaz yardımıyla bitkinin radyasyonu ne oranda absorbe ettiğini araştırdı Konuyla ilgili tanımlama yapan genç tahlilci “ilk olarak kaktüs adı bahşedilen bitkiyi etüv adı bahşedilen fırınlarda 105 derecede kuruttum Ardından kaktüs bitkilerinin küllerini alfabeta cihazlarının detektörlerine koydum 600 dakika içinde kaktüslerin radyasyon oranını ölçtüm Bu uygulamayı hem radyasyona maruz kalan kaktüslerde keza de maruz kalmayan kaktüsler üzerinde denedim neticede AlfaBeta cihazından yayılan ışınların kaktüs bitkileri göre absorbe edildiği sonucuna ulaştım Süre içinde bu nesil araştırmaların desteklenerek bambaşka özellikler için kullanılabileceğini, radyasyonun en ince ayrıntısına kadar zararsız ayla getirilebileceğini düşünüyorum şeklinde açıklamalarda bulunmuştu Son gelişmelerden sonra tüm gözler yetkili bilimsel ve araştırma birimlerine çevrildi Fakat işin gerçeği bu konuda üretilmiş bir araştırma hemen şimdi mevcut yok Türkiye’deki akademik kuruluşlarda tahsis yapan radyoloji uzmanları elektronik cihazların yanına konulan bitkilerin radyasyonu absorbe etmesi ile ilgili bilimsel bir bilgiye sahip olmadıklarını, bu konuyla ilgili araştırma yapmanın da kendi tayin alanlarına girmediğini söyledi TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nde, ''Atomları iyonlaştıracak kadar yüksek enerjiye sahip olmayan radyasyon, maksat malzeme üzerinde bir miktar ısı artışına yol açar ve bilindiği kadarıyla, canlı organizmalar üzerinde negatif bir etkiye sahip değildir'' biçiminde konu hakkında bilgilendirme yaptı Selçuk Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Birim Başkanı Doç Dr Mine Genç, vatandaşların kesin olmayan bilgilerle, sözde radyasyonu emdiği için kaktüs satın almasının hayret verici olduğunu, bu konuyla ilgili özel bir araştırma yapmadıklarını, kaktüsün radyasyonu emmesiyle ilgili bugüne değin bir bilgiyle karşılaşmadıklarını ve görevlerinin de radyasyonun negatif etkilerini araştırmak yok, radyasyonu kullanarak hastaları çare etmek olduğunu belirtti Türkiye Atom Enerjisi Kurumu da konuyla ilgili olarak resmi internet sitelerinde Radyasyon Güvenliği Tüzüğü sebebiyle iyonlaştırıcı olmayan radyasyon kaynaklarının ödev yetkileri zarfında olmadığını belirtti İşin gerçeği bilimsel kurumlarca üretilmiş bir araştırma ya da alıştırma az önce mevcut değil ya da hala araştırmalar sürüyor Ancak radyasyonu engellediği rivayet de olsa kaktüsün satışlarında bir yükselme olduğu gerçeği değişmiyor Kaynak: Ajanslar id 1548820655 1548820655 kaktusradyasyondaetkilimi5c5120b494330kaktusradyasyondaetkilimi5c5120b494330 kaktusradyasyondaetkilimi5c5120b494330