Kakule bitkisinin ozellikleri
imageskakulenedirkakuleninozellikleri5ad551403febe
Anayurdu bilinmeyen, ancak Guney Hindistan ile Asyanın sıcak ve bataklık orman alanlarında yabani olarak yetişen, cokyıllık duyarlı otsu bitkidir, iklim uygun olmadığından ulkemizde yetişmeyen kakule, 35 m boylanabilir Mızrak bicimli iri yapraklarının uzeri koyu yeşil olup yaprakların altı daha acık yeşil ve ipeksi gorunuşludur Bitkinin sarı renkli kucuk cicekleri, ilkbaharın ortasından yaz başına kadar acar Daha sonra bu cicekler, icinde bitkinin koyu kırmızıkahverengi tohumlarını taşıyan 12 cm uzunlukta, uzeri boydan boya cizgili, soluk yeşil ya da kirli beyaz renkli ve uc hucreli tohum zarfı şeklindeki meyvelere donuşur Bu hucrelerde 57 tane tohum yer alır Tohumlar hoş kokulu ve baharlıdır Kakule bitkisi yuksek nemlilik oranı bulunan ve kısmen golgelik tropik iklimi olan yerleri, bitek ve sulak toprağı sever Doktuğu tohumlarla coğalır ya da koklerinin bolunmesiyle coğaltılır Kakule tohumları % 4′e varan oranda ucucu yağ ile terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri icerir Bu tohumlar hoş kokuları nedeniyle, oğutulmeden aynen ya da oğutulup toz haline getirilerek bazı yemek, ekmek, kurabiye, biskuvi, turşu, likor ve şaraplara katılır Yakındoğu ulkelerinde kahveye eklenip kakule kahvesi yapılarak icilir Tohumları parfum endustrisinde de kullanılır
imageskakulenedirkakuleninozellikleri5ad551403febe
Anayurdu bilinmeyen, ancak Guney Hindistan ile Asyanın sıcak ve bataklık orman alanlarında yabani olarak yetişen, cokyıllık duyarlı otsu bitkidir, iklim uygun olmadığından ulkemizde yetişmeyen kakule, 35 m boylanabilir Mızrak bicimli iri yapraklarının uzeri koyu yeşil olup yaprakların altı daha acık yeşil ve ipeksi gorunuşludur Bitkinin sarı renkli kucuk cicekleri, ilkbaharın ortasından yaz başına kadar acar Daha sonra bu cicekler, icinde bitkinin koyu kırmızıkahverengi tohumlarını taşıyan 12 cm uzunlukta, uzeri boydan boya cizgili, soluk yeşil ya da kirli beyaz renkli ve uc hucreli tohum zarfı şeklindeki meyvelere donuşur Bu hucrelerde 57 tane tohum yer alır Tohumlar hoş kokulu ve baharlıdır Kakule bitkisi yuksek nemlilik oranı bulunan ve kısmen golgelik tropik iklimi olan yerleri, bitek ve sulak toprağı sever Doktuğu tohumlarla coğalır ya da koklerinin bolunmesiyle coğaltılır Kakule tohumları % 4′e varan oranda ucucu yağ ile terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri icerir Bu tohumlar hoş kokuları nedeniyle, oğutulmeden aynen ya da oğutulup toz haline getirilerek bazı yemek, ekmek, kurabiye, biskuvi, turşu, likor ve şaraplara katılır Yakındoğu ulkelerinde kahveye eklenip kakule kahvesi yapılarak icilir Tohumları parfum endustrisinde de kullanılır