Kalbı fesat olan okumasın SÜMBÜLZADE VEHBİ EFENDİ Aşağıdaki şiir, edebiyat tarihimizin saygıdeğer şahsiyetlerinden Sümbülzade Vehbi Efendi'nin müstesna bir eseridir Şiirin hikayesi ise şöyle: Bir gün padişah Vehbi Efendi'yi yanında çağırır ve: Bana pek bir şiir yaz oysa bir mısrasını okuyunca içimden seni öldürmek, bir sonrakini okuyunca ise mükâfatlandırmak gelsinder Ve işte sonuç aşağıda: Azmu hamam edelim, sürtüştürem ben sana, Kese ile sabunu, dar etsin cismu can * * * Lalu şarap içurem ve ıslatıp geçirem, Parmağına yüzüğü, hatemi zer drahsan * * * Eğil eğil sokayım, iki tutam az mıdır? Lale ile sümbülü kakülüne nevcivan * * * Diz çökerek önüne ılık ılık akıtam, Bir gümüş ibrik ile destine abı revan * * * Salınarak sırası gelmişken arkandan ben sokayım, Ard eteğin beline, olmasın çamur aman * * * Kulaklarından tutam, dibine kadar sokam, Sahtiyenden çizmeyi, olasın yola revan * * * O Kadar bir sokayım fakat, kalmasın açık havada hiç, Düşmanın bağrına, hançerimi nagehan * * * Eğer istek edersen, ben ağzına vereyim, Yeter ki sen kulundan lokum iste defalarca * * * Herkese vermektesin, bundan başka bana versene, Avuç avuç altını, olsun kulun şaduman * * * Sen defalarca gelesin, ben Vehbi'ye veresin, Esselamun aleyküm ve aleykümesselam bazı kelimelrin anlamı: Azm: Buluşma Zer: Altın Drahsan: Süslü Nevcivan: Genç kişi Dest: Üçgenin Taban Olmayan Kenarı (ben el olarak biliyorum ama neyse) Sahtiyan: Kuzu derisi Nagihan: Aniden Sadumnan: Mutlu,sevinçli Deli bir çavlan sıçraması saka ötüşü hanımeli kokusu başını kaldıran kardelen birincil eren inciri ''bir çakıl taşı ısınması içimde'' adın geçtiğinde usuma düştüğünde