Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kalbı fesat olan okumasın

Kalbı fesat olan okumasın
0
71

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Kalbı fesat olan okumasın SÜMBÜLZADE VEHBİ EFENDİ Aşağıdaki şiir, edebiyat tarihimizin saygıdeğer şahsiyetlerinden Sümbülzade Vehbi Efendi'nin müstesna bir eseridir Şiirin hikayesi ise şöyle: Bir gün padişah Vehbi Efendi'yi yanında çağırır ve: Bana pek bir şiir yaz oysa bir mısrasını okuyunca içimden seni öldürmek, bir sonrakini okuyunca ise mükâfatlandırmak gelsinder Ve işte sonuç aşağıda: Azmu hamam edelim, sürtüştürem ben sana, Kese ile sabunu, dar etsin cismu can * * * Lalu şarap içurem ve ıslatıp geçirem, Parmağına yüzüğü, hatemi zer drahsan * * * Eğil eğil sokayım, iki tutam az mıdır? Lale ile sümbülü kakülüne nevcivan * * * Diz çökerek önüne ılık ılık akıtam, Bir gümüş ibrik ile destine abı revan * * * Salınarak sırası gelmişken arkandan ben sokayım, Ard eteğin beline, olmasın çamur aman * * * Kulaklarından tutam, dibine kadar sokam, Sahtiyenden çizmeyi, olasın yola revan * * * O Kadar bir sokayım fakat, kalmasın açık havada hiç, Düşmanın bağrına, hançerimi nagehan * * * Eğer istek edersen, ben ağzına vereyim, Yeter ki sen kulundan lokum iste defalarca * * * Herkese vermektesin, bundan başka bana versene, Avuç avuç altını, olsun kulun şaduman * * * Sen defalarca gelesin, ben Vehbi'ye veresin, Esselamun aleyküm ve aleykümesselam bazı kelimelrin anlamı: Azm: Buluşma Zer: Altın Drahsan: Süslü Nevcivan: Genç kişi Dest: Üçgenin Taban Olmayan Kenarı (ben el olarak biliyorum ama neyse) Sahtiyan: Kuzu derisi Nagihan: Aniden Sadumnan: Mutlu,sevinçli Deli bir çavlan sıçraması saka ötüşü hanımeli kokusu başını kaldıran kardelen birincil eren inciri ''bir çakıl taşı ısınması içimde'' adın geçtiğinde usuma düştüğünde  

858,498Konular
982,028Mesajlar
30,009Kullanıcılar
hshahzjxhstzSon üye
Üst Alt