Kalbi ve mideyi yükseltmek için ayva Kalbi ve mideyi sağlamlaştırmak için ayva 1548332852 1548332852 kalbivemideyikuvvetlendirmekicinayva5c4f82d504511kalbivemideyikuvvetlendirmekicinayva5c4f82d504511 http:imgmynetcomha2ayva SAMSUN (İHA) Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan ayvanın kalbe ve mideye güç verdiği, ağız kokularını yok ettiği ve kabızlığı giderdiği bildirildi Akdeniz ve Asya ülkelerinde yetişen ve 'kışın habercisi' olarak tanıdık ayva meyvesinin çok olduğu zaman kışın ağır, eksik olduğu süre ise hafif geçtiğine inanılıyor Türkiye'de çoğu bölgede yetişen ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına epeyce yararlı olduğu biliniyor Soğuk iklimlerde yetişen bu meyve, sarı renkli hoş görünümü ve hoş kokusuyla dikkat çekiyor Satın alırken büyük, sert ve sarı olanların seçilmesi nasihat edilirken, ayvanın özellikle kalbi ve mideyi kuvvetlendirdiği, ağız kokularını yok ettiği ve kabızlığı giderdiği uzmanlarca belirlendi Kurutulmuş ayva suda bekletilerek yapılacak şurup ile gargaranın boğaz iltihaplarına, çiçekleri bal ile karıştırılarak macun yapılırsa yemeklerden sonradan gücüne gitmek suretiyle kalbe zorlama verdiği ve zihni berraklaştırdığı ifade edildi Ayva çekirdeğinin ise göğüs tıkanıklığında, öksürük tedavisinde, ekzema tedavisinde, cilt çatlaklarını gidermede kullanıldığı kaydedildi Ayvanın iyi geldiği hastalıklar şunlar: İshal ve dizanteriyi keser Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir İnce bağırsak iltihabını giderir Kanı temizler Karaciğer tembelliğini giderir Safra akışını sağlar Çarpıntıyı dindirir Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser Bronşit, müzmin öksürük ve veremde faydalıdır Ağızdan su gelmesini ve kan kusmayı önler Vücudun gelişmesine takviye eder Merhem yapılarak kullanıldığı takdirde; el bacak ve meme ucu çatlaklarını, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir Egzama kaşıntılarını ve basur memelerinin doğurduğu şikayetleri giderir Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar yememelidir