Kalbinize dikkat edin Burada, kalbiniz ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi arttıran faktörler hakkında en detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz Daha da önemlisi, size, dinç bir yürek için yardımcı tavsiyelerde bulunacağız! 1548332746 1548332746 kalbinizedikkatedin5c4f801161863kalbinizedikkatedin5c4f801161863 http:wwwunilevercomtrImagesFit%20ladytcm9321919 Kalbinize dikkat edin Sağlığınız ve formunuz için yapabileceğiniz en içten işlerden biri, kalbinize iyi bakmak olacaktır Sağlıklı bir yürek, sadece yürek hastalıklarından korunmak için değil, hem şimdi ve ileriki yaşlarınızda hayatın zevk almak için tatmin edici enerjiye sahip olmanız açısından da gereklidir Kalbimiz Kalbimiz, vücudumuza kan pompalamakla sorumlu hayati bir organımızdır Dokulara oksijen ve besin taşıyarak vücudun işlevlerini sürdürebilmesini sağlar Diğer Taraftan, karbondioksit gibi atık ürünleri de uzaklaştırır Her gün kalbimiz takriben 100,000 kere çarpar! Tüm bu işleri gerçekleştirebilmek için kalbimizin de oksijen ve besine ihtiyacı vardır Kalbimizi çevreleyen damarlar olan koroner arterler, kalp kaslarına oksijen ve beslenme iletimini sağlarlar Kan akışı sınırlandırıldığında, göğüs ağrıları (anjin) ortaya çıkabilir Kan akışı ciddi ölçüde azaldığında ya da tamamen kesildiğinde, kalp krizi meydana gelebilir Kimler yürek hastalığına yakalanır? Herkes kalp hastalıklarına yakalanabilir, lakin riski arttıran çoğu etken (tehlike faktörleri) bulunmaktadır Sigara, hareketsizlik, sağlığa zararlı besin, stres, yüksek kolesterol düzeyleri, artı kilolar, diyabet, yaş, cinsiyet ve kalıtımsal faktörler, yürek hastalığına yakalanma riskini arttırabilir Sahip olduğunuz tehlike faktörleri arttıkça, kalp hastalığına yakalanma riskiniz de artacaktır Risk faktörlerinden bazıları, mesela artan yaş, değiştirilemeyecekken, birçoğuna müdahale edilebilir Bu faktörlerden mümkün olduğunca çoğunu yoklama altına alabilmek gerekmektedir Değiştiremeyeceğimiz tehlike faktörleri Yaş Kalp hastalığına yakalanma riski, büyüyen yaş ile birlikte artmaktadır Bir erkek birey 45 yaşına eriştiğinde, kalp krizi riski hızla artmaya başlar Bu tehlike, daha da yaşlandıkça artmaya devam eder Kadınlar için tehlike, menopozdan daha sonra artmaya başlar Yaşla birlikte büyüyen tansiyon da birçok gelişmiş ülkede bireylerin kalp hastalığına yakalanma riskini yükseltir Cinsiyet Erkeklerin yürek krizi geçirme riski kadınlara kadar daha fazladır ve daha erken yaşlarda kalp krizi geçirebilirler Kadınlarda kalp hastalıklarına çoğunlukla menopozdan sonra rastlanır ve tehlike yeniden yaşla beraber artar Erkeklerde yürek krizinden kaynaklanan ölümlerin oranı kadınlara tarafından daha yüksek olsa da, kalp krizleri her iki cins için de ilk vefat nedenidir Genetik faktörler Genetik faktörler, kalp hastalıklarının oluşumunda kayda değer rol oynar Kalp hastası bireylerin çocuklarının da ileriki yaşlarda kalp hastalığına yakalanma riskleri yüksektir Örneğin, şeker hastalığı, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi tehlike faktörleri kalıtımsal komponentler içermektedir, bu da ailenizde görülmüş olduğu anlamına gelir Yürek hastalıkları açısından şişmiş bir aile kaydına sahip olan bireylerde bir veya birkaç tehlike faktörü ansızın mevcuttur Değiştirebileceğimiz risk faktörleri Sigara, hareketsizlik, sağlığa zararlı gıda ve gerginlik, değiştirebileceğimiz tehlike faktörleridir Bu faktörleri, fazla kilolar ya da obezite, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol düzeylerine sebep olabilecekleri için, denetleme altında yakalamak gereklidir Sahip olduğunuz risk faktörleri arttıkça, yürek hastalığına yakalanma riskiniz de artmaktadır Bu yüzden, sigarayı bırakarak, hareketlenerek, dinç beslenerek ve rahatlayarak riskinizi azaltmanız çok önemlidir Aşağıdaki tavsiyeler kalbinize iyi bakmanıza tezgâhtar olacaktır Unutmayın, herşeyi birdenbire değiştirmeye çalışmayın; küçük ama belirlenmiş adımlarda ilerlemelisiniz! Yardımcı tavsiyeler yaşam tarzı faktörleri Sigarayı bırakın Rahatlamaya ve hayatın tadını çıkarmaya vakit ayırarak stresle başetmenin yeni yollarını keşfedin Daha hareketli olun – her gün 30 dakikalık maddi aktiviteyi hedefleyin (bu süreç, üç adet 10’ar dakikalık seanslardan oluşabilir) Dinç bir kiloyu korumaya çalışın Sağlıklı beslenme Daha az hayvansal (dolu) yağ tüketin İnce indirimli et dilimlerini seçim edin Etten görebildiğiniz yağları ve tavuğun derisini ayırın Daha az hazırlanmış bisküvi, pastane ürünü ve kek tüketin Doymamış yağ oranı yüksek yağları kullanmaya itina gösterin Yemek Yemek pişirirken, katı yağlar yerine, ayçiçek yağı, mısırözü veya zeytinyağı gibi bitkisel yağları seçim edin Bu yağları ayrıca salatalarınıza sos olarak da kullanabilirsiniz Yağsız ya da yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt, ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ taşıyan jurnal ürünleri tercih edin Uyumlu olarak balık yiyin Haftada minimum bir defa yağlı balık (mesela somon, sardalya, ton – konserve şeklinde de olabilir) tüketmeye itina gösterin Bol bol meyve, sebze ve baklagil tüketin (mercimek ve fasulye gibi) Günde toplam en düşük 5 porsiyon tüketin Bir porsiyon, 23 kaşık sebze, bir adet meyve (mesela bir muz) veya 23 adet minik doruk meyve (örneğin erik), 1 ufak kase meyve salatası, ya da bir kadeh taze bunalmış meyve suyuna denktir Makarna, pirinç, ekmek, buğday, patates ve darı gevreğinden oluşan nişastalı yiyecekleri, öğünlerinizde ahenkli olarak tüketin Bütün buğday ekmek gibi işlenmemiş karbonhidratları tercih etmeye özen gösterin Diş çürümelerine de neden olduklarından, daha eksik şeker ve şekerli gıda tüketin Şekeri iyice kesmemeli, ama ufak miktarlarda tüketmeye özen göstermelisiniz Tatsız içecekleri tercih edip, daha az şeker, çikolata ve puding tüketmeli, ve yiyecek ve içeceklerinize şeker eklemekten muhtemel olduğunca kaçınmalı ya da şeker yerine tatlandırıcıları kullanmalısınız Günde 1,5 litre istikrarsız almayı hedefleyin Su tüketiminizi arttırın ve ayrıca meyve suyu ve süt de için Alkolü çok kaçırmayın, ölçülü tüketin Bu ölçü, kadınlarda günde bir bölüm, erkeklerde ise iki birimi geçmemelidir Işlenmiş et, peynir ve aburcuburlar gibi fazla tuz yiyeceklerden kaçının ve yemek yemek pişirirken veya sofrada yemeğe eklediğiniz tuz miktarını azaltın Yemeklerinize tat vermesi için tuz yerine baharatlardan faydalanın Sağlıklı bir seviyeyi koruyabilmek için, kan basıncınızı düzenli olarak denetleme ettirin Daha fazla bilgi ve teklif için doktor ya da diyetisyeninize danışın