Kalbinizi korumanın 11 yolu Günlük beslenme listenizi aşağıdaki kurallara göre her yerde oluşturarak kalbinizi ve sağlığınızı koruyabilirsiniz• Günlük toplam yağ tüketiminizi azaltın Fakat, nebati değişken yağlardan zengin bir tablo ile kolesterol düşüşü sağlanır • Haftada 3 gün kırmızı et 4 gün beyaz et tüketin Fakat et miktarlarına ve pişirme şekline mutlak dikkat edin • Jurnal peynir süt, yoğurt tüketiminize mutlaka dikkat edin Peynir süt ve yoğurdu eksik yağlı olan gıdalardan seçin • Yumurtayı haftada 12 kere yiyin Pişirme şekli olarak haşlama, yağsız tavada omlet olarak Meyve ve sebze gibi antioksidanlar yönünden zengin besinleri bol tüketin Bu meyve ve sebzeleri kabukları ile yenilenleri mutlaka kabuklu olarak tüketin (Bu ürünleri pestisitlerden temizlemek nedeniyle mutlaka iyi yıkayıp temizlemek gerekir) • Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir Kan damarlarını genişletmekte ve kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltmakta, böylece damar tıkanmasını önler • İyi bir bitkisel protein ve lif kaynağı olan kuru baklagilleri bol tüketin Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir Keza de yürek hastalıkları ve kanserden koruyucu maddeler içerir Bu koruyucu maddelerden biri diyet lifidir Perhiz lifinin yüksek tansiyonu v e fena kolesterolü düşürdüğü, kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalın bağırsak kanserini önlediği belirlendi Baklagillerin diğer bir yararı folik asitin mükemmel kaynağı olmaları Folik asit kalp hastalığında risk faktörlerinden biri olan homosisteini kontrol aşağı tutar Ayrıca yemek yemek yapar ve menü oluştururken tahıl grubu bir yiyecek ile birlikte tüketim yeterli protein alımını destekler • Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde kayda değer etkilere sahip beslenme maddeler Daha önceleri yağlı oldukları için kalbe zararlı farzedilen yerfıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay ve kabak çekirdekleri gibi çerezlerin yapılan çalışmalarla kalbi koruyucu maddeler içerdikleri bulundu Kuru yemişlerde yer alan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller kolesterolü düşürüyor Kuru yemişlerde oldukça çok yer alan arginin amino asitinin, magnezyum mineralinin ve E vitaminin de kalbe yararı var Ceviz içerisinde tıpkı balıkta bulunan kalbi koruyucu omega3 yağ asitlerini içermektedir Kilo problemi olmayan ya da kilo problemi olan bireylerde ölçülü miktarda ceviz tükettiklerinde kalp sağlığı açısından olumlu etkileri elde etmiş olur • Günlük şeker ve şekerli gıda tüketiminizi yoklama aşağı tutun Pozitif miktarda tüketilen şeker, reçel, bal vs besinler kan kolesterolünüzün artmasına sebep olur • Posa bir diğer adıyla diyet lifi tüketiminizi arttırın (Kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler iyi lif kaynağıdır) Jurnal 2530 gr civarında lif tüketimi hem kolesterolün düşmesine hem kan şekeri kontrolünü, ayrıca de kilo kontrolüne yardımcı olur • Tam tahılların yürek, şeker, yüksek tansiyon, bazı kalınbağırsak hastalıklarında korunmada özellikle içerdikleri lif, folik asit, niasin, selenyum, lesitin, magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum ve demirden kaynaklanmaktadır Yulaf kepeği, içerdiği bet –glukan adlı madde nedeniyle safra asitlerinin bağırsaklardan emilimini önleyerek kolesterolü düşürdüğü bulundu Buğday ve pirinç kepeğinin de kolesterol ve tansiyon düşürücü etkisi yeniden yapılan çalışmalarla tespit edildi