Kalbinizin dostu Süt Kalsiyum deposu olarak aşina süt, yürek ve kemiklerinizi hastalıktan koruyor Kalsiyum azlığında kaslar sürükleyici olarak kasılamaz, kan pıhtılaşamaz, asap iletimi sürükleyici yapılamaz Kemiklerimizin oluşumunu ve sağlamlığını sağlayan vücudumuz için zorunlu minerallerden biri olan kalsiyum, bütün beden ağırlığımızın yüzde 15 2′ sini oluşturur Bu kalsiyumun yüzde 98′i kemiklerimizde, yüzde 1′i dişlerimizde, diğer yüzde 1′i ise kan dolaşımı ve yumuşak dokularda bulunur ve bu yüzde 1′lik kısım yaşamsal rol oynar Yürek için kalsiyum Çünkü bu minik miktarlardaki kalsiyum azaldığında vücut kasları sürükleyici olarak kasılamaz, kan pıhtılaşamaz ve asap iletimi düzgün olarak yapılamaz Bu kalsiyum düzeyi diyetle dışarıdan alınarak veya kemikteki kalsiyum kullanılarak ceset tarafından dengelenmeye çalışılır Kalsiyum dengesi bilhassa kalp fonksiyonları için siklet taşır Bayağı kan kalsiyum düzeyi yüzde 10 mg’dır Bunun 55 mg’ı Ca iyonu biçiminde, 4 mg’ı taşıyıcı protein biçiminde, 05 mg’ı da fosfat ve sitratlarla kombine şekildedir Kemiklere D vitamini D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilmesine muavin olur Yeterince kalsiyum alınmaması durumunda, beden kemiklerde depolanan kalsiyumu kullanmaya başlar, eksilen kalsiyum yerine konulmazsa kemikler güçsüzleşir, kolay kırılır ve osteoporoz adı bahşedilen kemik hastalığını oluşturur Kalsiyum emiliminde, birçok besin, D vitamini ve bazı hormonlar rol oynar Kemiklerdeki kalsiyum fosfor oranı 251 civarındadır Kalsiyum magnezyumla birlikte yürek ve diğer kaslarının kasılmasında, asap iletisinin sağlanmasında düzenleyici rol oynar Kalsiyum taşıyan ilaçların istenmeyen etkileri Kalsiyum içeren ilaçların kullanımı ile ara sıra kabızlık, gaz ve şişlik gibi şikayetler oluşabilir Süt ve süt ürünleri ile birlikte yüksek miktarda kalsiyum alındığında, süt alkali sendromu ortaya çıkabilir Hiperparatiroidi ve kronik böbrek hastalığı olanların, önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir Böbrek taşı hikayesi olan hastaların kalsiyum içeren ilaçları kullanması ile taş oluşumu riski artabilir Bu besinler kalsiyum deposu En iyi kalsiyum kaynağı süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleridir Yeşil yapraklı sebzeler de iyi birer kalsiyum kaynağıdır fakat, ıspanak gibi yüksek ogzalik asit içerenlerinde kalsiyum emilimi azdır Karnabahar, brokoli, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez kalsiyum içeriği yüksek gıdalardandır Limon, portakal, çilek, yumurta gibi besinlerde orta derecede, etler ve öteki taze sebze ve meyvelerde ise daha eksik kalsiyum bulunur yazarkafecom