Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kaldıraç Nedir? Kaldıraç Hakkında Bilgi

Kaldıraç Nedir? Kaldıraç Hakkında Bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Kaldıraç hakkında bilgi
Kaldıraç ne aramak

Kaldıraç tanımı; Kaldıraçlar, değişmez bir yardım civarda hareket edebilen sağlam çubuklardır Kaldıracın etrafında döndüğü noktaya yardım denir Uygulanan kuvvetin takviye noktasına olan uzaklığına baskı kolu, önem ile yardım arasındaki uzaklığa ağırlık kolu denir Bir kaldıraçta kuvvet kolu, tartı kolundan ne değin uzun olursa, bu kaldıraçla kaldırılabilecek ağırlık de pek büyük olurDengede olan bir kaldıraçta güçlü olarak güç kolunun çarpımı, yükle yük kolunun çarpımına eşittir Buna kaldıraç bağlantısı denir

Bir noktası bir yere dayanan ve bir cismi kolaylıkla kaldırmaya yarayan araçlara kaldıraç denir Büyük ağırlıkları, kolaylıkla ve pozitif zor kullanmadan kaldırdıkları için, kaldıraçlar, jurnal hayatta en çok kullanılan araçlardandır Uç, maşa, bahçe küreği, fındık kıracağı, terazi, makas, tahterevalli defalarca birer kaldıraçtır Kaldıraçlara misal olarak bir sırığı alıp incelediğimizde bir kaldıraçta, üç kayda değer nokta görürüz :

1 Güç noktası, 2 Destek noktası, 3 Dayanıklılık noktası
Zorlama noktası, ağırlığı kaldırmak için sırığa basılan noktadır (A)
Takviye noktası, sırığın altına konan destektir (B)
Direnç noktası, ağırlığı kaldıran yerdir (C)
Zorlama noktasından takviye noktasına dek olan yere (yani A C araşma) zorlama kolu, destekten direnç noktasına değin (yani C B arası) olan yere de direnç kolu denir
Bir kaldıraçta manâlı olan, kuvvet kolunun, dayanıklılık kolundan fazla uzun olmasıdır Zorlama kolu, direnç kolundan ne kadar pozitif uzun olursa, bir ağırlığı uyandırmak için gerekecek zor, pek az olacaktır Bunu, bir formül olarak, şu şekilde yazabiliriz
Kuvvet X Şiddet kolu Direnç X Dayanıklılık kolu Kaldıraç çeşitleri :

Kaldıraç, baskı ve dayanıklılık noktalarının öbür yerlerde olmasına kadar adlar alırlar Üç çeşit kaldıraç vardır:

1 Birinci değişiklik kaldıraçlar : Kuvvet bir ilk önce, destek besbelli, direnç öteki ilk kez olan kaldıraçlardır
Makas, terazi, kayık küreği, bir sandığı yerinden oynatmak için sırıkla yapılan kaldıraç, bu cins kaldıraçlardır

2 İkinci çeşitlilik kaldıraçlar : Güç (A) ilk kez, direnç (C) apaçık, yardım (B) uçta olan kaldıraçlardır
Fındık kıracağı, çekçek arabası bir çeşitlilik kaldıraçlardır

3 Üçüncü çeşit kaldıraçlar : dayanıklılık (Ç) bir uçta zorlama (A) besbelli, takviye (B) öbür uçta olan kaldıraçlar, dır
Maşa, bahçe küreği bu çeşit kaldıraçlardır
Bu çeşitlilik kaldıraçlar bizim, her işimizde kullanabildiğimiz kaldıraçlardır Bunlardan başka, daima için, kaslarımız ve kemiklerimiz, değişik kaldıraçlar meydana getirerek hareketlerimizi kolaylaştırırlar *

858,496Konular
981,686Mesajlar
29,765Kullanıcılar
Üst Alt