Yemekler arasında en yalını üzere duran gelgelelim düzgününü yapması zannedildiğinden güçlükle olan tanımların başında pirinç pilavı geliyor.
Su orantısı, yağ nispeti, pişme müddeti derken pilavın kıvamını tutturmak pek de kolay olmayabiliyor. Kimi vakit lapa olan pilavın diğer bir gün ise dibi tutabiliyor. Lakin yeterli pilavın sırrı her vakit kıvam tutturmada değil, hakikat pirinç seçiminde olabiliyor. Evet, âlâ pirinci nasıl anlayacağız? Paketine bakınca hepsi tıpkı... mı acep? O halde pirincinizi teste sokma devranı gelmiş demektir. Zira sorun su ölçüsünde değil, kullandığınız pirinçte olabilir.
Uygun pilavın sırrı kaliteli pirinçte!
Ananızın lezzetli pilavının püf noktasını öğrenmek, ülkü ana pilavına giden yolda yapabileceğiniz 7 yalın testi sizler için sıraladık...
1. Tarama Testi:
Testlerden geçen pirincinizle tane tane dökülen kar üzere beyaz bir pirinç pilavı yapmak istiyorsanız size küçük bir püf noktası:
Şimdiden afiyet olsun!
![pirincin-iyisi-nasil-anlasilir.jpg](http://cdn.pudra.com/5266/620x400/pirincin-iyisi-nasil-anlasilir.jpg)
Su orantısı, yağ nispeti, pişme müddeti derken pilavın kıvamını tutturmak pek de kolay olmayabiliyor. Kimi vakit lapa olan pilavın diğer bir gün ise dibi tutabiliyor. Lakin yeterli pilavın sırrı her vakit kıvam tutturmada değil, hakikat pirinç seçiminde olabiliyor. Evet, âlâ pirinci nasıl anlayacağız? Paketine bakınca hepsi tıpkı... mı acep? O halde pirincinizi teste sokma devranı gelmiş demektir. Zira sorun su ölçüsünde değil, kullandığınız pirinçte olabilir.
Uygun pilavın sırrı kaliteli pirinçte!
Ananızın lezzetli pilavının püf noktasını öğrenmek, ülkü ana pilavına giden yolda yapabileceğiniz 7 yalın testi sizler için sıraladık...
![pirinc-14.jpg](http://cdn.pudra.com/5267/fitb620x1000/pirinc-14.jpg)
1. Tarama Testi:
- Markette paketli yahut açık olarak satılan pirinçlerde denetim edilmesi gereken birinci şey, pirincin içindeki beyaz tane orantısına bakmaktır. Tebeşir tane de denilen pirincin göbeğinde yahut ucunda oluşan şiddetli beyazlamaya dikkat edin. Pirincin içinde bu tıp tebeşir taneleri varsa bu pirinç yabancı menşeili olabilir.
- Öteki denetim edilmesi gereken durum ise pirincin içindeki kırık orantısı. Kırık orantısı çokça olan pirinç ile pilavda beklediğiniz lezzeti, kıvamı ve görünümü tutturmanız hayli güç. Şayet paketli eser tercih ediyorsanız, zarurî etiket haberlerinde yazan menşei, eserin cinsi ve kırık nispeti size tarama testinde yardımcı olacaktır.
- Bir öteki yandan direkt kırık pirinç olarak satılan açık pirinçler de olabilir. Bu pirinçler pilav yapmak için değil, yemeklerin içine koymak içindir. Aklınızda olsun.
- Ufak bir tüyo; menşei Türk olan pirinçler, lezzet, kalite ve kıvam bakımından çok daha üstün. Fiyatı sairlerinden biraz daha pahalı gelgelelim ülkü pirinç pilavı için buna bedel. Yerli üretimi desteklemek için de Türk pirincinden şaşmayın.
- Aldığınız pirinçle yaptığınız pilavı bölgeyken dikkat edin.
- Kimi pirinçler az pişmiş bazıları de çok pişmiş ise bu pirinç karmadır.
- Yani aslında iki tıp yahut daha çokça pirinci karıştırmış ve size bunu tek bir tıp üzere sunmuşlardır.
- Türk Besin Kodeksi Pirinç Tebliği’nde açık açık “farklı pirinç cinsleri karıştırılamaz” diye yazıyor.
- Bu nedenle çabucak o pirinci eleyebilirsiniz.
- Boş bir plastik kap çıkarın.
- Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin.
- Pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir.
- Yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince kuşkuyla yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
- Bir tencereye koyduğunuz 2 bardak suya bir bardak pirinç ekleyerek kaynatın.
- Kaynamış ve yumuşamaya başlamış pirinçleri plastik bir kaba koyup, birkaç gün doğal ortamda bekletin.
- Yeterli ve doğal bir pirinç ise küflenecektir.
- Küflenmezse pirincinizin farklı kimyasallarla doğallığının bozulduğunu anlayabilirsiniz.
- Lavabonun içinde yahut inançlı gördüğünüz bir alanda bir kaşık pirinci yakmaya çalışın.
- Pirinçler alev alırsa pirinçten derhal uzaklaşın!
- Bu durum pirincin içinde plastik unsur olma ihtimalini kuvvetlendirir.
- Yarım bardak pirinci bir bardak suda kaynatın.
- Şayet pirinç kaynatılırken yapışkan bir hal alıyorsa kuşkuyla yaklaşarak listenizden o pirinci de çıkarmanızı öneririz.
- Bir ölçü pirinci alıp tezgaha yahut detaylı inceleyebileceğiniz sert bir yere koyun.
- Akabinde sert bir cisim yardımıyla pirinçleri döverek ezin. Şayet pirinçler ezildiğinde beyaz bir toz haline geliyorsa sağlıklı ve kaliteli bir pirinçtir.
- Toz haline gelmemiş yahut pirinçte lekeler oluşmuşsa pirincin doğal olmadığını anlayabilirsiniz.
Testlerden geçen pirincinizle tane tane dökülen kar üzere beyaz bir pirinç pilavı yapmak istiyorsanız size küçük bir püf noktası:
- 1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı kaynamış su ölçüsü kafidir.
- Pilavınız pişerken beyazlığını sağlamak için de pilavın üzerine 5-10 damla limon suyu ve bir çay kaşığının ucuyla toz şeker ekleyebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun!