Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kalıtım İle İlgili Terimler

Kalıtım İle İlgili Terimler

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Genetik İle İlgili Terimler nelerdir
Kalıtım terimleri

Genetik İle İlgili Terimleri şöyle açıklayabiliriz:

Kromozom: DNA molekülü ve proteinden oluşurÜzerinde kalıtım birimi olan genler vardırİnsanların cisim hücrelerinde 46 kromozom bulunurÜreme hücrelerinde ise 23 kromozom bulunur

Gen: Kromozomlar üstünde yer alan genetik birimleridirHer organizmada kendine özgü çeşit ve sayıda bulunurNesiller boyu aktarılır

Alel gen: Anne ve babadan gelen kromozom çiftinin aynıbölgesinde benzer şahsiyet üstünde etkin olan gen çiftidir

Homolog kromozom: Biri anneden biri babadan gelen,şekil ve inşa bakımından birbirine benzeşen benzer karakterlerle ilgili genleri taşıyan kromozom çiftleridir

Egemen(başat) gen: Alel genlerden etkisini daima belirli eden genlerdir(A,B, ile gösterilir)

Çekinik(resesif) gen: Etkisini ama baskın genin bulunmadığ zaman belirli eden gendir(a,b, ile gösterilir)

Melez(heterezigot): Homolog kromozomların ortak blgelerinde bulunan genlerden birinin egemen birinin çekinik olma durumudur(Aa, gibi)

Arı döl(homozigot): Homolog kromozomların ortak bölgelerinde bulunan her iki geninde benzer olması durumudur(AA,aa, gibi)

Fenotip: Çanlının sahip olduğu genetik yapının dışa yansıyan şeklidir

Genotip: Bir canlının dış görünüşünün ortaya çıkmasını karşılayan genlerin toplamına denir *

858,498Konular
982,028Mesajlar
30,008Kullanıcılar
sananeuaSon üye
Üst Alt