Hepimiz 60'lı yaşlarında 20 yaş genç görünen beşerler görmüşüzdür. Ayrıyeten 40'lı yaşlarında 60 yaşında üzere görünen insanlarda görmüşüzdür. Pekala bu nasıl mümkün olabiliyor. Yediğimiz besinler bizim bedenimizin gençleşip yaşlanmasında büyük rol oynuyorlar. Yiyecekleri yaşlanma aksisi ilaç olarak kullanmak mümkündür. Araştırma yoluyla, birtakım spesifik besin tipleri yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı oluyor. !2'sini sizin için sıraladık.
1. Yaban mersini
Yaban mersini, Dr. Josh Axe'e nazaran cilt kanseri ve erken yaşlanma ile gayret ettiği gösterilen amino asitler, glukitler, oligo elementler ve antioksidan kapasitesi yüksek farklı fenolik bileşik sınıfları bakımından zengindir. Yaban mersini ayrıyeten, güzel yaşlanan insanların derilerinde bulunan birebir antioksidanlar olan biyoflavonoidler ve resveratrol içerir.
2. Avokado
Avokado, anti-enflamatuar yağ asitleri bakımından yüksektir ve A vitamini bakımından zengindir, bu da eski cilt hücrelerinden kurtulmamıza yardımcı olabilir ve yeni parlayan bir cilde sahip olmamızı sağlar.
Avokado ayrıyeten cildinizi güneşin ziyanlı ışınlarından müdafaaya, toksinleri engellemeye ve belli kanser çeşitlerine yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek karsinoidler içerir.
3. Papaya
Ülkemizde bulması sıkıntı olsa da, bulunduğu an katiyen alınıp tüketilmelidir. Zira, Papaya, antioksidanlar bakımından güçlü olduğu için bir üstün besin ününe sahiptir, bu da çalışmaların yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. 2013 Araştırmasına nazaran, vizyonunuza yardımcı olan A vitamini, bağışıklık sistemi ve cilt için şahane olan C vitamini, kalbe yardımcı olan K vitamini ve yalnızca cildinize değil, kanınızın, gözlerinizin ve beyninizin sıhhatine da yardımcı olan bir antioksidan olan E vitamini içerir.
4. Ceviz
Cevizlerin biçimi insan beyni üzere olduğundan, birçok insan sezgisel olarak beyin üzerinde güzel tesirleri olacağını varsaymıştır. Ayrıyeten ceviz, içerdikleri protein ve omega-3 yağ asitleri nedeniyle beynimiz için epeyce faydalıdır. Günlük bir avuç ceviz yemek, genel uzun ömürlülüğünüzü artırmak için yanlışsız yağ asidi dozunu almamızı sağlayacaktır. Ayrıyeten, omega 3'lerin beyninizi genç tutmaya yardımcı olduğu ve bunamanın başlamasını önlediği bilinmektedir.
5. Yeşil çay
Yeşil çay, hücrelerin erken yaşlanmaya neden olabilecek yahut birtakım hastalık riskinizi artırabilecek hasarlarla savaşmasına yardımcı olan oksidan bakımından yüksektir. Kalp hastalığı, iltihaplanma, insülin ve diyabetle savaşabilen polifenoller ismi verilen spesifik antioksidan cinsleri ile doludur.
6. Kırmızı şarap
Bu bir çok insanı şaşırtabilir. Lakin gerçek şu ki, vakit zaman bir kadeh kırmızı şarabın kimi yararları olabilir, bilhassa de bahis sizi genç tutmaya gelince. Resveratrol şarapta bulunan bir antioksidandır ve araştırmalar bizi kansere, diyabete ve kalp hastalığına karşı koruyabileceğini göstermektedir.
7. Tatlı patates
Tatlı patates, lezzetli bir şey arzuladığınızda ortalama patatesinize sağlıklı ve mükemmel bir alternatiftir. Beta-karoten içerir ve bedeniniz beta-karoteni A vitaminine dönüştürür, bu da cilt hücrelerinizi güçlendirir, elastikiyeti arttırır, yeni cilt hücresi büyümesini teşvik eder ve sizi daha genç, daha yumuşak ve pürüzsüz bir cilde sahip kılar.
8. Sebzeler
Birçok zerzevat, yaşlandıkça sizi kanser, kalp hastalığı ve katarakt üzere hastalıklara karşı koruyabilecek antioksidanlar içerir.
Bir çalışmada, araştırmacılar 700'den fazla Japon bayanı seçti ve cilt elastikiyetini ve öteki cilt özelliklerini ölçtüler. Araştırmacılar, daha fazla yeşil ve sarı zerzevat yiyenlerin, yemeyenlere nazaran daha az kırışıklığa sahip olduğunu bulmuşlardır. Bunun nedeni, sebzelerin düşük kalorili olması ve bilhassa genç görünmek istiyorsanız, bedenin muhtaçlık duyduğu besin unsurlarında yüksek olmasıdır.
9. Sızma zeytinyağı
Zeytinyağı, dünyadaki en sağlıklı yağ kaynaklarından biri olma ününe sahiptir. Araştırmalar, zeytinyağının zeytinyağına özel mutfak kullanımının, bilhassa 70 yaşın üzerindeki bireyler ortasında başarılı yaşlanmayı etkilediğini göstermektedir.
Zeytinyağı sizi metabolik sendrom, kanser ve yüksek tansiyon üzere çok çeşitli yaşa bağlı hastalıklara karşı korur. Cildinizin sıkılığını ve elastikiyetini muhafazaya yardımcı olan yaklaşık% 73 doymamış yağ olduğu için cilt için de mükemmeldir.
10. Nar
Antioksidanlar kelam konusu olduğunda, nar yeşil çayın üzerinde bir antioksidana sahip olabilir. Yaşlandıkça, kolon kanseri üzere hastalıklara yakalanma riski artar. Nar, bu cins kanserlerden muzdarip insanların durumunu güzelleştirebilir.
Yaşa nazaran tanımlanmış yararları kelam konusu olduğunda, nar sizi güneşin ziyanlı ışınlarından koruyabilir. Hasarlı cildi onarabilir ve ayrıyeten bedenin kollajen üretimini artırabilir.
11. Baharatlar
Baharatlar rastgele bir yemeğe lezzet ve sıhhat katar. Tarçın kokusu beğenilen olan bir baharattır ve beslenmenize daha sık eklemelisiniz. Niye? Tarçının cildinizdeki kollajen üretimini arttırdığı, daha sıkı ve genç görünmesini sağladığı gösterilmiştir. Kırmızı biberler ise karotenoidler ve C vitamini olarak bilinen antioksidanlar içerir. Araştırmaya nazaran, C vitamini içeren antioksidanlar tüketen yaşlı bayanlar yüz kırışıklıklarını azalttı. Yaşlanma belirtilerini engellemeye yardımcı olan bir öbür baharat da zencefildir. Gingerol ismi verilen bir bileşik içerir ve bu bileşik cildimiz güneş ışınlarından ziyan gördüğünde ortaya çıkan yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltabilir.
12. Kemik suyu
Kemik suyu, artık öğünlerinizdeki kemiğin pişirilmesinden yapılır. Örneğin, kalan tavuk kemiklerinden yahut balık kılçıklarından kemik suyu yapabilirsiniz.
Kemikleri pişirdiğinizde besin unsurlarını et suyuna bırakır. Kemik suyu daha sonra, bildiğiniz üzere, cildinizin sağlam kalmasına ve kırışıklıklarla savaşmasına yardımcı olan kollajende bir takviye sağlar. Birçok yaşlanma zıddı krem bu nedenle kollajen içerir.