Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kalp dostu besinler

Kalp dostu besinler
0
140

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
101716.jpg
101716.jpg
Son yıllarda sayısı her geçen gün artan ve küçük yaşlarda bile gözlenebilen kalp-damar hastalıklarının sebebi bilinen ölümler arasında ilk sırada yer almasının en önemli nedenleri yanlış beslenme ve hareketsizlik... Özellikle günümüzde değişen yaşam koşulları ile birlikte artan doymuş yağ ve rafine şeker tüketimi yanlış beslenme alışkanlıklarının başında geliyor. Kalp sağlığımızı korumamız için beslenme alışkanlıklarımızda alabileceğimiz bazı önlemlerle birlikte kalp dostu diye tabir edebileceğimiz bazı yiyeceklerin diyete eklenmesi kan basıncının ve kan kolesterol seyiyelerinin düşmesini sağlayarak kalp sağlığına önemli katkıda bulunur.

Balık ve balık yağı: B6 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra demir ve selenyum içeren balık aynı zamanda omega 3 kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri trigliserit düzeylerini düşürerek damar içi tıkanıklıkları önler. Yüksek antioksidan etkisi ile de bilinen balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Süt ve süt ürünleri: Süt ve yoğurt yüksek kaliteli protein, düşük miktarda yağ ve yüksek oranda kalsiyum içerir. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar kalsiyumun vücut yağ yüzdesini düşürdüğünü ve ağırlık kontrolü sağladığını işaret etmektedir.

Ceviz, fındık ve badem: Yüksek antioksidan özellikli olup omega 3 kaynağıdırlar. Aynı zamanda yüksek miktarda E vitamini, magnezyum ve posa içeren sert kabuklu meyveler haftada en az 3-4 kez 3-4 ceviz, 8-10 fındık veya 8-10 badem olarak tüketilmelidir.

Çikolata: Günde 2-3 parça bitter çikolata tüketmek kolesterolü önemli ölçüde düşürerek kalp krizi riskini azaltır.

Yeşil çay: Antioksidan özelliği nedeniyle kanser hastalığına karşı koruyucu olduğu vurgulanan yeşil çay aynı zamanda kalp rahatsızlıklarından da koruyucudur.

Üzüm ve üzüm çekirdeği: Kırmızı ve siyah üzüm içerdiği polifenoller sayesinde yüksek antioksidan etkiye sahiptirler. Taze üzüm çekirdeğinde bulunan proantosiyanidin denilen madde de kalp sağlığını korur. Ayrıca üzüm E ve C vitaminlerinden zengin olması nedeniyle kalp sağlığını bozucu serbest radikallerin de etkinliğini yok eder.

Kuru erik: Antioksidan içeriği en fazla olan besinlerden biri olmasının yanı sıra lifli yapısı sayesinde kalp sağlığını korur.

Elma: Çözünebilen pektin lifleri sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Sarmısak: Damar içinde pıhtılaşmayı önleyici ve kan basıncını düşürücü etkisi nedeniyle kalp hastalıkları riskini azaltır.

Zeytinyağı: Oleik asit sayesinde kan kolesterol düzeyini düşürerek kan basıncını düzenleyen zeytinyağı kalp ve damar sağlığı açısından son derece faydalıdır.

Yulaf, çavdar, tam buğday ürünleri: Protein, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve çinko içerirler. Ayrıca B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp sağlığına önemli katkıları vardır.

Karpuz ve domates: Likopen dediğimiz antioksidan özellikli bileşeni yüksek oranda içermesi nedeniyle kalp hastalıklarının oluşum riskini azalttığı vurgulanmaktadır.

Soya: Yapılan çalışmalar çinko, fosfor, demir, magnezyum, B1 vitamini ve protein içeren soyanın kalp hastalığı oluşum riskini azalttığına işaret etmektedir.

Keten tohumu: Doymamış yağ asitleri, E vitamini, potasyum ve omega 3 içermesinden dolayı kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Hergün 1 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.

Havuç: İçerdiği fenolik bileşikler nedeniyle kalpte oluşan enfeksiyon belirtilerini en aza indirir.

 

Similar threads

Son yıllarda sayısı her geçen gün artan ve küçük yaşlarda bile gözlenebilen kalp-damar hastalıklarının sebebi bilinen ölümler arasında ilk sırada yer almasının en önemli nedenleri yanlış beslenme ve hareketsizlik... Özellikle günümüzde değişen yaşam koşulları ile birlikte artan doymuş yağ ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
117
Çağla Kayısı, badem, erik üzere meyvelerin olgunlaşmamış haline çağla denir. Bahar birinci günlerinde kısa bir müddet tüketilebilmektedir. Ekşi bir tadı vardır. Yüksek lifli oluşlu ile glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) düşüktür. Bağırsakları çalıştırır. Kalorisi düşüktür. Kilo...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Devletimizde ve yerkürede vefatla sonuçlanan illetlerin başında kalp marazları gelmektedir. Endüstrileşme ve teknolojinin gelişmesiyle hayatımız bir yandan kolaylaşırken bir yandan da hızlandı. Biz de bu sürate yetişebilmek için hayatlarımıza fast- food tipi beslenmeyi dahil edip, yürümeye vakit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Orçun Ünal, kalp ve damar sıhhatine âlâ gelen besinler konusunda bilgiler verdi. Yeşil çay, balık üzere besinler kadar bitter çikolata da kalbe yeterli gelen besinler ortasında sıralanıyor. 1. Yeşil çay Yüksek oranda antioksidan, A, E ve C...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Balık içeriğinde vücudumuz için olmazsa olmaz proteinler taşıyan, yağ içeriği öbür et öbeklerine nazaran daha az olan ve vücudumuz için çok değerli yağ asitlerinden biri olan omega-3’ü barındıran; B1, B2, B3,B6,B12 ve A vitaminlerini; fosfor, magnezyum, selenyum, iyot, çinko, sodyum ve potasyum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
161
858,461Konular
981,115Mesajlar
29,529Kullanıcılar
peaceSon üye
Üst Alt