Balık ve balık yağı: B6 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra demir ve selenyum içeren balık aynı zamanda omega 3 kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri trigliserit düzeylerini düşürerek damar içi tıkanıklıkları önler. Yüksek antioksidan etkisi ile de bilinen balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Süt ve süt ürünleri: Süt ve yoğurt yüksek kaliteli protein, düşük miktarda yağ ve yüksek oranda kalsiyum içerir. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar kalsiyumun vücut yağ yüzdesini düşürdüğünü ve ağırlık kontrolü sağladığını işaret etmektedir.
Ceviz, fındık ve badem: Yüksek antioksidan özellikli olup omega 3 kaynağıdırlar. Aynı zamanda yüksek miktarda E vitamini, magnezyum ve posa içeren sert kabuklu meyveler haftada en az 3-4 kez 3-4 ceviz, 8-10 fındık veya 8-10 badem olarak tüketilmelidir.
Çikolata: Günde 2-3 parça bitter çikolata tüketmek kolesterolü önemli ölçüde düşürerek kalp krizi riskini azaltır.
Yeşil çay: Antioksidan özelliği nedeniyle kanser hastalığına karşı koruyucu olduğu vurgulanan yeşil çay aynı zamanda kalp rahatsızlıklarından da koruyucudur.
Üzüm ve üzüm çekirdeği: Kırmızı ve siyah üzüm içerdiği polifenoller sayesinde yüksek antioksidan etkiye sahiptirler. Taze üzüm çekirdeğinde bulunan proantosiyanidin denilen madde de kalp sağlığını korur. Ayrıca üzüm E ve C vitaminlerinden zengin olması nedeniyle kalp sağlığını bozucu serbest radikallerin de etkinliğini yok eder.
Kuru erik: Antioksidan içeriği en fazla olan besinlerden biri olmasının yanı sıra lifli yapısı sayesinde kalp sağlığını korur.
Elma: Çözünebilen pektin lifleri sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Sarmısak: Damar içinde pıhtılaşmayı önleyici ve kan basıncını düşürücü etkisi nedeniyle kalp hastalıkları riskini azaltır.
Zeytinyağı: Oleik asit sayesinde kan kolesterol düzeyini düşürerek kan basıncını düzenleyen zeytinyağı kalp ve damar sağlığı açısından son derece faydalıdır.
Yulaf, çavdar, tam buğday ürünleri: Protein, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve çinko içerirler. Ayrıca B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp sağlığına önemli katkıları vardır.
Karpuz ve domates: Likopen dediğimiz antioksidan özellikli bileşeni yüksek oranda içermesi nedeniyle kalp hastalıklarının oluşum riskini azalttığı vurgulanmaktadır.
Soya: Yapılan çalışmalar çinko, fosfor, demir, magnezyum, B1 vitamini ve protein içeren soyanın kalp hastalığı oluşum riskini azalttığına işaret etmektedir.
Keten tohumu: Doymamış yağ asitleri, E vitamini, potasyum ve omega 3 içermesinden dolayı kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Hergün 1 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.
Havuç: İçerdiği fenolik bileşikler nedeniyle kalpte oluşan enfeksiyon belirtilerini en aza indirir.