Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kalp hastalalıklarında diyet

Kalp hastalalıklarında diyet
0
39

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Yürek hastalalıklarında perhiz Yürek hastaları sindirimi basit yiyecekler seçmeli ve özellikle tuzlu (sodyum) yemekten kaçınmalıdırlar Sindirim ile kalbin çalışması aralarında sıkı bir bono vardır Kalp hastalıkları muhakkak bir besin programma uyulmasını gerekli kılar Hangi kalp hastalığı laf konusu olursa olsun perhiz tedavisinin amacı ceset için zorunlu besleyici maddeleri sağlarken kalbin yorulmasını olabildiğince önlemektir Vücudun dolaşım dengesini yeniden kurabildiği (kompanse) ve kuramadığı (dekompanse) yürek hastalıklarında beslenmenin niteliğinden fazla niceliği değişir Dekompanse kalp hastalığı dendiğinde kalbin dokuların gereksinimlerini bilhassa de oksijen gereksinimini karşılamada yetersiz kaldığı anlaşılır Diğer bir deyişle kalp kendisine ulaşan bütün kanı pompalayacak ve yerinde bir çabucak dolaşabilmesi için zorunlu gücü uygulayacak durumda değildir Kompanse yürek hastalığında ise yürek hasta olmakla birlikte dokuların gereksinimlerini karşılamaya tatmin edici bir kan dolaşımı sağlayabilir KOMPANSE KALP HASTALIGI Yürek hastası için yerinde besinler seçilirken besinlerin sodyum içermemesine ve kolay sindirilebilir olmasına özellikle uyarı edilmelidir Sindirim bir iştir Sindirim sırasında sindirim organlanna manâlı miktarda kan gider Ne dek fazla besin alınır sindirim ne kadar uzar ve güçleşirse sindirim organlanna da böylece artı kan gitmesi gerekir Kan kütlesinin her hareketi ve genel olarak dolaşımdaki her ağırlaşma sistemin motor gücü olan yürek üzerinde bir baskı yaratır böylece kalp hastalarının tuz yememenin dışarıya diyet uygulamaları ve öğünlerde fazla yememeleri gerekir Aynca besinlerin hacmi fazla olmamalı yani çok yer kaplamadan gerekli miktarda kalori taşıyan besinler seçilmelidir Böylece mide aşırı gerilmez Bunun ıki yararı vardır Birincisi sindirim sistemine daha eksik miktarda kan gitmesi gerekir; ikincisi diyafram daha eksik yükselir Mide anında diyaframın altında yer aldığından midenin şişmesi diyaframm kalkmasma yol açar Diyafram başlıca solunum kasıdır; kasıldığında göğüs kafesiniıı kapasitesi artar ve dış ortamdan akciğerlere daha çok oksijen girer Bu durumda akciğerlere daha eksik hava girer ve buna yan olarak kalp hastasmm zaten eksik olan oksijen alımı daha da azahr Kalp bu eksikliği karşılamak için olabildiğince sık ve uzun süreli kasılmak zorunda kalır Böylece kan akımım hızlandırmaya ve var olan bütün oksijeni alabilmek için akciğerlerden olabildiğince fazla 'sayıda alyuvarın geçmesini sağlamaya çalışır Ama kalbin değiştirme kapasiteleri azalmış olduğundan ağır bir yemekten sonradan kalp hastasının solunum güçlüğü çekmesi kaçınılmazdır; çünkü beden solunumu sıklaştırarak akciğerlere ulaşan oksijen miktannı artırmaya çalışır Kalbin aşırı çalışmasını durdurmak için yürek hastaları fazla yememeli yemeklerde artı su ve değişken içmemeli gazlı içeceklerden ve bağırsaklarda mayalanmayı artıran sebzelerden kaçınmalıdırlar Bitkisel besinlerden kaçınmak çoğunlukla yemeğin hacmini azaltır; çünkü bunların net beslenme değeri eşdeğer hacimdeki hayvansal besinlerden azdır Ama burada iki sorun ortaya çıkar Bunlardan biri kabızlık öbürü ise hayvansal besinlerdeki yüksek yağ oranıdır Yürek hastası uygulanan beslenme rejiminden egemen olarak zaten kabızlıktan yakınır; bunun nedeni kalp işlevinin zayıflamasına alt olarak sindirim kanalında gerçekleşen kan göllenmesıdir Bu olay bilhassa dekompanse yürek hastalığında belirgindir Kabızlık keza atık maddelerin uzak laştırılmasının yavaşlaması hem de dışkılama sırasındaki zorlamalar sebebiyle sakıncalıdır Ikınma kan dolaşımında ani bir yavaşlamaya ve kalbin fakat şiddetli bir zorlanmayla aşabileceği bir basınç artışına yol açar Kalp hastası bu nedenle dışkılama esnasında çok tehlikeli olabilecek adaleli ıkınmalardan kaçınmalıdır Sorunu bir ölçüde de olsa çözmek sırası gelmişken hastanın yeşillik ve sebzelerden yeterli vitamin ve mineralleri almasını karşılamak için beslenmenin dengelenmiş olması zorunludur Bir yandan yemeğin hacmi azaltılmalı bir yandan da vitamin ve mineral eksikliği ile kabızlık önlenmelidir Kalp hastası akşam yemeğini hafif ve yatmadan en düşük üç saat önce yemelidir Yatmadan önce sindirim işlenmiş olmalıdır çünkü yatay konumda zaten hasta olan kalbin yükü daha da artar Yiyecekleri adamakıllı çiğneme ve görece yavaş yeme sindirimi kayda değer ölçüde kolaylaştırır Yavaş ve kuvvet sindirilen bütün besinlerden büşta kızartmalar olmak üzere her türiü katı yağlardan pasta krema ve kurabiyelerden bilhassa kaçınılmalıdır; çünkü bunların sindirim salgılarınca yumuşatılması ve işlenmesi güçtür Yine benzer nedenle taze ekmek yerine bayat ekmek tost ekmeği veya grissini yeğ tutulmalıdır Sebze ve meyveleri pişirmek daha iyidir Çünkü pişirme bu besinlerin sindirimini kolaylaştırır ve hacmini küçültür Kalp hastası genelde karoser ağırlığına ve yaşına göre önerilen miktardan birazcık eksik kalori almalıdır Katı yağ oranı çok azaltılmalı protein oranı adi olmalı proteinler özellikle etten alınmalı ve yağın azaltılmasını karşılayacak biçimde şeker oranı artırılmalıdır DEKOMPANSE KALP HASTALIGI Kompanse yürek hastalığı için yapılan tüm öneriler dekompanse yürek hastalığı için de geçeriidir Ama bu durumda daha katı kısıtlamalara gidilmelidir; çünkü kalp fazla daha kötü durumdadır ve her hatanın bedeli hemencecik ödenir Günlük kalori miktan 1500ü aşmamalıdır Dekompanse kalp hastasının beslenmesinde tuzlu (sodyum) sorunu fazla önemlidir Her şeyden önce ödemlerin ortaya çıkmasını durdurmak için kesin bir tuz kısıtlamasına gidilir Hastada ödem varsa kan dolaşımının ağırlaşmasını önlemek ve ödemlerin çözülmesini temin etmek için tuzlu bütün olarak kesilir Sodyum esas gözenekli olan dışı elektrolittir; açıklanmış bir miktarda suyu kendine bağladığından ayrıca damar yatağındaki hem de dokular arasındaki istikrarsız miktarını artıran esas etkendir Dekompanse kalp hastalığında alınan sodyum ve su miktan azaltılsa bile atılan tedarik fazla daha artı azaldığından vücutta tutulan su ve sodyum miktarı artar Bu sorunu önlemenin en temel yolu alman sodyum miktarını atılan sodyum miktannm azalmasıyla orantılı olarak azaltmaktır gövdeta böylece artı sodyum tutulur Dolayısıyla her şart için yerinde olacak bir sodyum miktarı vermek olanaksızdır Lakin besinlerin içindeki doğal sodyum milctannın tatmin edici olacağı ve yemek hazıriamrken kuşkusuz dışandan tuz konmaması gerektiği genel olarak kabul edilir Kısacası kalp hastası ne yemeğine ne salatasına ne de diğer bir yiyeceğine tuzlu katmalıdır Dekompanse yürek hastalığı olanların günde bir litreden artı su içmemesi önerilir Şişmiş mide bu hareketi sınırlayan mekanik bir engel oluşturur Tedavinin başlangıcında hekim gerekli görürse çok sıkı bir rejim uygulayabilir ve beslenmeyi yalnızca sıvılardan oluşan bir diyetle sınırlayabilir Tutulan su belirtilmiş sınırlan aşarsa ödem ortaya çıkar Rahatsızlık ne dek ağırsa  
 
858,497Konular
982,556Mesajlar
30,298Kullanıcılar
Üst Alt