

American Heart Association (Amerikan Kalp Derneği) kalp illeti nedenleri arasında; sigara içme, yüksek kan basıncı, yüksek kan kolesterolü (>200 mg/dl), ehliyetsiz egzersiz, obezite, şeker illeti, gerilim, ziyade alkol tüketimi, veladet denetim hapı tasarrufu (sigara içenlerde), genetik, yaşın 55 üzerinde olması, siyah ırk ve menopoz üzere etmenlerden bahsetmektedir. Gerçek ise, kalp buhranı ve felçlerin birçoğunun önlenebilir olmasıdır. Evet bu bahiste beslenmede nelere dikkat edilmelidir:
Ülkü vücut tartısına ulaşılmalı ve o kiloda kalınmalıdır.
Süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı, velev yağsız (light) olanları tercih edilmelidir.
Al et mekanına, beyaz ete (balık, tavuk, hindi) öncelik verilmelidir. Gelgelelim beyaz et de olsa çoka kaçılmamalıdır.
Etlerin görünen yağları, tavuk ve hindinin derisi ayrılmalıdır.
Haftada 2-3 kez balık yenilmelidir.
Et içeren yemeklere ilave olarak yağ eklenmemelidir.
Zerzevat yemekleri az su ile pişirilmeli, yemeklerin yağlı suları tüketilmemelidir.
Kızartma, kavurma süreçleri yanına; haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme prosedürleri tercih edilmelidir.
Kolesterol içeriği yüksek olan sakatatlardan ve et eserlerinden (salam, sucuk, sosis, pastırma) uzak durulmalıdır.
Yumurta farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet tüketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu yahut tereyağlı olarak pişirmek mekanına; haşlama, menemen yahut çılbır biçiminde hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.
Doymuş (yani kötü) yağ içeren margarin ve tereyağından kaçınılmalı, doymamış yağ içeren bitkisel sıvıyağlar tercih edilmelidir.
Zeytinyağı ve başka bitkisel likit yağlar kombine bir biçimde kullanılmalıdır. Bir kabın 2/3'ü zeytinyağı yahut fındık yağı ile, geri kalan 2/3'ü ise ayçiçek, soya yahut mısırözü üzere bitkisel likit yağ ile tamamlanarak elde edilen karışım tüm yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir.
Unutulmamalıdır ki, katı da olsa likit da olsa 1 gram yağ 9 kkal kuvvet içermektedir.
Düşük sodyumlu tuz kullanılmalı, günlük tuz tüketimini 3-4 gram ile sınırlanmalıdır.
Yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz) içerdiği lif (posa), E vitamini, magnezyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp-damar illetleri açısından son nokta yararlıdır. Fakat kuvvet içeriklerinin çok ağır olduğu ve günde 1 avuç kadar tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Lifli besinler safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli olan öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltır. Bu nedenle lifli besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Lifli besinler:
o Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, kuru barbunya)
o Kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
o Zerzevat ve meyveler (kabukları ile yenilebilenler mümkünse soyulmadan)
Düşük zerzevat ve meyve tüketimi kardiyovasküler marazlar (%85) ve iskemik kalp illetleri (%31) ve inme (%11) üzere sıhhat meselelerine yol açtığı için Yerküre Sıhhat Örgütü günde 5 - 9 porsiyon zerzevat ve meyve tüketimini önermektedir. Bu nedenle her öğün zerzevat yahut meyve yenilmesine dikkat edilmelidir.