Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kalp hastalıklarında beslenme

Kalp hastalıklarında beslenme
0
117

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95
Diyetisyenlerin, en çok çalıştığı hasta gruplarından biri de kalp ve damar hastalığı olan bireylerdir. Öncelik tedavi ilaç kullanımıyla olsa da mevcut kalp sağlığını korumak ve ileriye dönük tekrarlamaması için iyi bir beslenme şart. Sağlıksız yaşam tarzının sigara, fiziksel hareketsizlik, alkol, kötü beslenme, ideal kiloda olmama kalp damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle, kalp damar hastalıklarından korunmada ve tedavide yaşam biçimi yönetimi önemli bir role sahiptir. Yaşam biçimi bileşenleri arasında yer alan beslenme alışkanlıkları, kalp damar riski, serum kolesterolü, kan basıncı, vücut ağırlığı ve diyabet gibi risk faktörleri üzerine etkilerle ya da bu risk faktörlerinden bağımsız şekilde etkileyebilmektedir.

Şeker tüketimi

Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımına neden olur. Bu da vücut ağırlığının artması demektir. Fazla kilo ise kalp damar hastalıkları başta olmak üzere şeker, yüksek tansiyon ve kanser gibi hastalıklar için risk oluşturabilir. Bu nedenle şekerli besinlerin tüketirken dikkatli olmalıyız.

Amerikan Kalp Derneği’nin rakamlarına göre günlük tüketilen şeker miktarı erkekler için 36 gramı (6 tatlı kaşığı), kadınlar içinse 24 gramı (4 tatlı kaşığı) geçmemelidir. Yani 1 kutu gazlı içecek içtiğinizde tüketebileceğiniz günlük şeker miktarını aşıyorsunuz.

Tuz tüketimi

Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açıyor. Bu nedenle sık sık tuzu azaltın uyarısını duyuyoruz. Peki, sağlıklı beslenmek için ne kadar tuz tüketmeliyiz? Dünya Sağlık Örgütü günlük tüketilebilecek tuz miktarını 5 gr olarak öneriyor. 5 gr ise, 1 silme tatlı kaşığı tuza denk geliyor.

Yağ tüketimi

Sağlıklı beslenmede dikkat etmemiz gereken konulardan biri de yağ tüketimidir. Günlük alınması gereken enerjinin en fazla %30’u yağlardan gelmelidir. Peki, hangi yağlar sağlıklıdır? Yağları kabaca doymuş ve doymamış yağlar olarak ikiye ayırabiliriz:
  • Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlar doymuş yağ içeriği yüksek olan yağlardır. Doymuş yağlar, çoğunlukla hayvansal gıdalardan elde edilir: et, süt ve yumurta gibi. Kötü kolesterolü yükseltirler. Bu da kalp hastalığı riskini artırır.
  • Doymamış yağlar ise genellikle oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar. Zeytin, fıstık, fındık ve susam gibi bitki ve tohumlardan elde edilirler. İyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürürler. Yani doymamış yağlar daha sağlıklıdır.
 

Similar threads

Kalp illetleri, kanser, diabet, karaciğer illetleri en yaygın görülen hastalıklardandır. Bu marazların kimileri kalıtımsal, kimileri sonradan yanlış ömür biçimleri,toksik nedenler, metabolik bozuklarla seyreden edinsel hastalıklardır. Metabolik ve yanlış beslenme biçimlerinden birisi de yanlış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Sıradanda kan damarlar içinde serbestçe akıp dokulara ve organlara oksijen ve besin taşır. Sağlıklı bir damarın iç yüzeyine bakıldığında pürüzsüz olduğunu görmek mümkündür. Kolesterol yüksekliği, tansiyon, sigara, haddinden fazla alkol tüketimi, kişinin beslenme alışkanlıkları ve muhitten...
Cevaplar
0
Görüntüleme
270
Günümüzde beslenme üslubu değişikliği, hareketsiz ömür ve ağır gerilim yüzünden kalbimiz ve damarlarımız eskisi kadar sağlam değil. Anaların hamilelik devrinde maruz kaldıkları kimyasallar, zayıf beslenme, radyasyon yüzünden doğumsal kalp marazlarının orantısı da son yıllarda çok büyük bir artış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Kalp marazları Amerika dahil, tüm devletlerde ölümlerin bir numara raddede nedenidir. Bayanlarda daha az olmakla birlikte her iki cinste de görülen kronik bir hastalıktır. Tüm devletlerin ortalama %25'inde kardiyovasküler illetlerin rastgele bir çeşidi görülmektedir. American Heart Association...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
SAĞLIKLI BESLENME Beslenme: Bireyin büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besinleri vücuda alıp kullanabilmesidir. Beslenme, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Yeterli ve Dengeli Beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
102
858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt