Kalp illetleri denildiğinde damar illetleri da beraberinde kıymetlendirilir. Zira bu iki sistem birbirini destekler. Kalp-damar marazlarının oluşumunda kıymetli rol oynayan kan bulgusu 1900 lü yılların başlarında kalp damar hastalıkalrı ile ilişkilendirilen kolesteroldür.
Kolesterol yağ sınıflamasında mekan alan , mahsusen hayvansal kaynaklı besinlerde ağır bulunan bir unsurdur. Bunlar; al et, hayvanların derileri, organ etleri üzere besinlerde daha ziyadedir, bunun yanında süt ve süt eserlerinde, beyaz etde daha düşük orantıda bulunur. Başkaca yağı azaltılmış eserlerde de olağandan daha az bulunur.
Kolesterol kanda VLDL ye bağlanarak taşınır, VLDL kanda LDL ye dönüşür . HDL daha az kolesterol taşır. LDL damar duvarının içine kolesterolü taşıdığı için kalp damar marazı riskini arttırır, HDL ise kandaki kolesterolü karaciğere taşıyarak kolesterolün kanda birikmesini önler.
Bu nedenledir ki VLDL ve LDL beğenilmeyen, HDL ise güzel kolesterol olarak bilinir. Abdominal şişmanlık dediğimiz vücudun üst kısmının daha şişman olması durumu da kalp illetleri riskini arttırır. Burada kalıtsal özellikler, çevresel etmenler de rol almaktadır. Kalp damar marazlarının tedavisinde beslenme kanadının mantığını özetlememiz gerekirse “yaşam formu değişikliği” esastır.
RİSK FAKTÖRLERİ
Yaş (erkeklerde ≥45, bayanlarda ≥55 yahut erken menopoz)
Ailede kalp illeti hikayesi (birinci radde akrabalardan erkekte 55, hatunda 65 yaşından evvel koroner arter illeti bulunması)
Sigara içmek
Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon/ kan basıncı 140/90 mmHg’ ın üzerinde olması)
Hiperkolesterolemi (total kolesterol 200 mg/dl’ın üzeri,
LDL 130 mg/dl’ın üzeri)
Düşük HDL-kolesterol bedeli (
Kolesterol yağ sınıflamasında mekan alan , mahsusen hayvansal kaynaklı besinlerde ağır bulunan bir unsurdur. Bunlar; al et, hayvanların derileri, organ etleri üzere besinlerde daha ziyadedir, bunun yanında süt ve süt eserlerinde, beyaz etde daha düşük orantıda bulunur. Başkaca yağı azaltılmış eserlerde de olağandan daha az bulunur.
Kolesterol kanda VLDL ye bağlanarak taşınır, VLDL kanda LDL ye dönüşür . HDL daha az kolesterol taşır. LDL damar duvarının içine kolesterolü taşıdığı için kalp damar marazı riskini arttırır, HDL ise kandaki kolesterolü karaciğere taşıyarak kolesterolün kanda birikmesini önler.
Bu nedenledir ki VLDL ve LDL beğenilmeyen, HDL ise güzel kolesterol olarak bilinir. Abdominal şişmanlık dediğimiz vücudun üst kısmının daha şişman olması durumu da kalp illetleri riskini arttırır. Burada kalıtsal özellikler, çevresel etmenler de rol almaktadır. Kalp damar marazlarının tedavisinde beslenme kanadının mantığını özetlememiz gerekirse “yaşam formu değişikliği” esastır.
RİSK FAKTÖRLERİ
Yaş (erkeklerde ≥45, bayanlarda ≥55 yahut erken menopoz)
Ailede kalp illeti hikayesi (birinci radde akrabalardan erkekte 55, hatunda 65 yaşından evvel koroner arter illeti bulunması)
Sigara içmek
Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon/ kan basıncı 140/90 mmHg’ ın üzerinde olması)
Hiperkolesterolemi (total kolesterol 200 mg/dl’ın üzeri,
LDL 130 mg/dl’ın üzeri)
Düşük HDL-kolesterol bedeli (