Hayvansal proteinle kalp hastalığı arasında da bir ilişki vardır Orneğin, plazma apolipoprotein B, hayvansal protein alımıyla doğru, sebze proteini (orneğin baklagiller ve yeşillikler) alımıyla ters orantılıdır Apolipoprotein B seviyesi koroner kalp hastalığı ile guclu bir bicimde ilişkilidir Coğu kişinin bilmediği ise, hayvansal proteinlerin kolesterolu artırırken, bitkisel proteinlerin onu azalttığıdır
Bilimsel araştırmalar, hayvansal proteinin kandaki kolesterol uzerindeki etkisinin Onemli olabileceğini gostermektedir Az yağlı diyete geciş yapanların az yağlı hayvansal urunleri yemeyi de bırakmazlarsa, umdukları kolesterol duşuşunu yaşamamalarının nedenlerinden biri de budur Bu bircok kişiyi şaşırtmaktadır: Evet, az yağlı sut urunleri ve derisi alınmış beyaz tavuk eti bile kolesterolu artırmaktadır Bu durumla surekli olarak hastalarımda karşılaşıyorum Coğu kişi, butun hayvansal proteinleri diyetlerinden cıkarmadan kolesterol seviyelerinde onemli bir duşuş gormuyorlar
Tek problem kırmızı et değildir Tavuk ve balık tuketimi de kolon kanseri ile bağlantılıdır Geniş kapsamlı guncel bir araştırma, 32,000 yetişkinin yeme alışkanlıklarını altı yıl boyunca incelemiş ve sonraki altı yıl boyunca bu kişilerde kanserin gorulme sıklığını araştırmıştır Kırmızı etten kacınan, ama duzenli olarak beyaz et yiyen kişilerde kolon kanseri gorulme sıklığı yuzde 300 artmıştır Aynı araştırma, haftada en az iki kere fasulye, bezelye ya da mercimek yiyenlerin, bu yiyecekleri hic yemeyenlere gore riski yuzde 50 azalttığını gostermiştir
Tavuktaki kolesterol miktarı sığır etindekiyle neredeyse aynıdır; ustelik heterosiklik aminler (HCA) denilen guclu kanserojen bileşenler ızgara tavukta sığır etinden fazla bulunur Et, balık ve tavuktaki heterosiklik aminleri araştıran guncel bir Yeni Zelanda calışmasında, HCA’ların kanser riskine yol acmasındaki en guclu katkıyı tavuk etinin yaptığı bulunmuştur Benzer şekilde, araştırmalar tavuğun da neredeyse kırmızı et kadar kalp sağlığı icin tehlikeli olduğunu gostermektedir Kolesterol soz konusu olduğunda, yağsız beyaz et yemenin yağsız kırmızı et yemeye karşı bir avantajı yoktur
Butunsel sağlığa ulaşmak icin en iyisi, beyaz olsun, kırmızı olsun, butun et ceşitlerinin tuketimini onemli oranda sınırlamak ya da tamamen diyetimizden cıkarmaktır Dr Campbell hastalığa hayvansal proteinlerin (hayvansal yağlara ek olarak) neden olduğu konusundaki goruşunu şoyle acıklamaktadır:
Kolesterol seviyeleri soz konusu olduğunda, diyetsel proteinin (hem ceşit hem de miktar acısından), doymuş yağdan daha onemli olduğuna inanıyorum Diyetsel kolesterolden daha onemli olduğu da aşikardır Hayvansal proteinlerin, kolesterolun metabolizmasıyla ilişkili enzimler uzerinde hızlı ve buyuk bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz Bağışıklık sistemi olsun, ceşitli enzim sistemleri ve kanserojenlerin hucrelere alımı ya da hormonal aktiviteler olsun, hayvansal protein genel olarak butun bu sistemlerde sadece zarara yol acar
Hayvansal yiyeceklerin hangi bileşeninin en cok zarara yol actığını bulmak imkansız olabilir Bununla birlikte, Amerikalılar diyetlerindeki yağ miktarını marjinal seviyelerde azaltmak icin savaşırken, bir yandan da cok miktarda hayvansal urun ve cok az miktarda rafine edilmemiş bitkisel gıda tukettikleri gayet acıktır
Bazı ulkeler ve Cin’in bazı bolgelerinde, Batı’da gorulen hastalıkların aşırı az gorulmesinin tek nedeninin diyetlerindeki yağ oranının az olması olmadığını unutmayın Bunun nedeni, diyetlerinin rafine edilmemiş bitkisel gıdalar acısından zengin olmasıdır (onlar yağsız patates cipsi yemiyorlar)
Koroner arter hastalığı ve onun sonucu olan kalp krizlerinin (Amerika’da kadın ve erkeklerin bir numaralı olum nedeni) yuzde 100 onlenebilir olduğunu unutmayın Dunya Sağlık Orgutu’nun butun ulkelerden tek tek topladığı olum verilerini incelediğimde, daha fakir ulkelerin coğunda, ki bu ulkelerde daha az hayvansal urun tuketilmektedir, kalp krizinden olen yetişkinlerin oranının yuzde 5′ten az olduğunu gordum Cin projesi, hayatı boyunca vejetaryen diyet uygulayan toplumlarda hic kalp krizi gorulmediğini ve doğal bitkisel yiyecekler acısından zengin bir diyet tuketen ve kalorilerinin yuzde 10′undan azını hayvansal yiyeceklerden alan toplumlarda ise yok denecek kadar az kalp krizi gorulduğunu ortaya koymuştur
Dunya capındaki datalardan edindiğim gozlemler, Amerikalı vejetaryenler ve vejetaryen olmayanlar hakkında yapılan araştırmalarla da desteklenmektedir Bu araştırmalara gore, kalp krizi ile ilişkilendirilen başlıca risk faktorleri sigara, fiziksel hareketsizlik ve hayvansal urun tuketimi onlenebilir faktorlerdir Kalp krizinden kaynaklanan her olum, aslında onlenebilir olduğu icin daha buyuk bir trajedidir
Bilimsel araştırmalar, hayvansal proteinin kandaki kolesterol uzerindeki etkisinin Onemli olabileceğini gostermektedir Az yağlı diyete geciş yapanların az yağlı hayvansal urunleri yemeyi de bırakmazlarsa, umdukları kolesterol duşuşunu yaşamamalarının nedenlerinden biri de budur Bu bircok kişiyi şaşırtmaktadır: Evet, az yağlı sut urunleri ve derisi alınmış beyaz tavuk eti bile kolesterolu artırmaktadır Bu durumla surekli olarak hastalarımda karşılaşıyorum Coğu kişi, butun hayvansal proteinleri diyetlerinden cıkarmadan kolesterol seviyelerinde onemli bir duşuş gormuyorlar
Tek problem kırmızı et değildir Tavuk ve balık tuketimi de kolon kanseri ile bağlantılıdır Geniş kapsamlı guncel bir araştırma, 32,000 yetişkinin yeme alışkanlıklarını altı yıl boyunca incelemiş ve sonraki altı yıl boyunca bu kişilerde kanserin gorulme sıklığını araştırmıştır Kırmızı etten kacınan, ama duzenli olarak beyaz et yiyen kişilerde kolon kanseri gorulme sıklığı yuzde 300 artmıştır Aynı araştırma, haftada en az iki kere fasulye, bezelye ya da mercimek yiyenlerin, bu yiyecekleri hic yemeyenlere gore riski yuzde 50 azalttığını gostermiştir
Tavuktaki kolesterol miktarı sığır etindekiyle neredeyse aynıdır; ustelik heterosiklik aminler (HCA) denilen guclu kanserojen bileşenler ızgara tavukta sığır etinden fazla bulunur Et, balık ve tavuktaki heterosiklik aminleri araştıran guncel bir Yeni Zelanda calışmasında, HCA’ların kanser riskine yol acmasındaki en guclu katkıyı tavuk etinin yaptığı bulunmuştur Benzer şekilde, araştırmalar tavuğun da neredeyse kırmızı et kadar kalp sağlığı icin tehlikeli olduğunu gostermektedir Kolesterol soz konusu olduğunda, yağsız beyaz et yemenin yağsız kırmızı et yemeye karşı bir avantajı yoktur
Butunsel sağlığa ulaşmak icin en iyisi, beyaz olsun, kırmızı olsun, butun et ceşitlerinin tuketimini onemli oranda sınırlamak ya da tamamen diyetimizden cıkarmaktır Dr Campbell hastalığa hayvansal proteinlerin (hayvansal yağlara ek olarak) neden olduğu konusundaki goruşunu şoyle acıklamaktadır:
Kolesterol seviyeleri soz konusu olduğunda, diyetsel proteinin (hem ceşit hem de miktar acısından), doymuş yağdan daha onemli olduğuna inanıyorum Diyetsel kolesterolden daha onemli olduğu da aşikardır Hayvansal proteinlerin, kolesterolun metabolizmasıyla ilişkili enzimler uzerinde hızlı ve buyuk bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz Bağışıklık sistemi olsun, ceşitli enzim sistemleri ve kanserojenlerin hucrelere alımı ya da hormonal aktiviteler olsun, hayvansal protein genel olarak butun bu sistemlerde sadece zarara yol acar
Hayvansal yiyeceklerin hangi bileşeninin en cok zarara yol actığını bulmak imkansız olabilir Bununla birlikte, Amerikalılar diyetlerindeki yağ miktarını marjinal seviyelerde azaltmak icin savaşırken, bir yandan da cok miktarda hayvansal urun ve cok az miktarda rafine edilmemiş bitkisel gıda tukettikleri gayet acıktır
Bazı ulkeler ve Cin’in bazı bolgelerinde, Batı’da gorulen hastalıkların aşırı az gorulmesinin tek nedeninin diyetlerindeki yağ oranının az olması olmadığını unutmayın Bunun nedeni, diyetlerinin rafine edilmemiş bitkisel gıdalar acısından zengin olmasıdır (onlar yağsız patates cipsi yemiyorlar)
Koroner arter hastalığı ve onun sonucu olan kalp krizlerinin (Amerika’da kadın ve erkeklerin bir numaralı olum nedeni) yuzde 100 onlenebilir olduğunu unutmayın Dunya Sağlık Orgutu’nun butun ulkelerden tek tek topladığı olum verilerini incelediğimde, daha fakir ulkelerin coğunda, ki bu ulkelerde daha az hayvansal urun tuketilmektedir, kalp krizinden olen yetişkinlerin oranının yuzde 5′ten az olduğunu gordum Cin projesi, hayatı boyunca vejetaryen diyet uygulayan toplumlarda hic kalp krizi gorulmediğini ve doğal bitkisel yiyecekler acısından zengin bir diyet tuketen ve kalorilerinin yuzde 10′undan azını hayvansal yiyeceklerden alan toplumlarda ise yok denecek kadar az kalp krizi gorulduğunu ortaya koymuştur
Dunya capındaki datalardan edindiğim gozlemler, Amerikalı vejetaryenler ve vejetaryen olmayanlar hakkında yapılan araştırmalarla da desteklenmektedir Bu araştırmalara gore, kalp krizi ile ilişkilendirilen başlıca risk faktorleri sigara, fiziksel hareketsizlik ve hayvansal urun tuketimi onlenebilir faktorlerdir Kalp krizinden kaynaklanan her olum, aslında onlenebilir olduğu icin daha buyuk bir trajedidir