Kalp ve damar hastalıklarından korunma ya da tedavi için ülkü kiloda olmanın birinci sırada olduğunu biliyor muydunuz?
Dünya genelinde doğal yolla olan ölümlerin %48’i kalp ve damar hastalıkları sebebi ile olmaktadır. Bu oranı azaltmak için beslenme sistemimizi ve ömür alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekmektedir.
Pekala Kalp-damar hastalıkları için risk faktörleri nelerdir?
Kolesterol: Kalp ve damar sıhhatimiz için risk faktörü olarak kolesterol birinci sırada yer alır. Yapılan araştırmalarda bedendeki makus kolesterolün yani LDL’nin 130 mg/dl’nin üzerinde bulunması kalp sıhhatini önemli manada etkileyen faktörlerden biridir. Genel itibariyle, kandaki toplam kolesterolün, 200 mg/dl’nin üzeri kıymetlerde olması kalp sıhhatini tehdit eden değerli bir öge olarak karşımıza çıkmaktadır. Âlâ kolesterolün yani HDL’nin 40mg/dl’nin altında olması kalp sıhhati açısından değerli bir risk faktörü olarak ortaya koyulmaktadır.
Kolesterolümüzü yükselten nedir?
-
Doymuş yağların diyette fazla tüketilmesi -
Çok fazla beyaz ekmek tüketimi -
Balık tüketiminin azlığı, ağır kırmızı et tüketimi
-
Taze besinler tüketelim, zeytinyağını beslenmemize katalım
-
Tuz tüketimine dikkat!
-
Tam tahıllı eserleri tercih edin!
-
Günlük 2,5-3 Lt su tüketin!