KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Günümüzde gerek teknolojinin gelişmesi gerekse çalışma koşulları; yaşama şeklimizi ve beslenme alışkanlıklarımızı eskiye oranla oldukça değiştirdi.Toplum olarak daha az hareket etmeye ancak daha fazla yiyecek tüketmeye başladık. Tüm bunların yanında artan fast food ve yağlı yiyecekler pek çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor.Bunlar şişmanlı,kalp damar hastalıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon ve diğer hastalıklardır.Özellikle kalp damar hastalıkları ve kalp krizinde son yıllarda artış görülmüştür.
KALP DAMAR HASTALIKLARI NELERDİR?
Kalp damar hastalığı denince akla kalp ve damarlardaki tüm bozukluklar gelir. Kalp kaslarına giden kanın tümüyle durması ya da azalmasından kaynaklanır. İskemik kalp hastalıkları ise ölüm nedenlerinin dörtte birini oluşturur.Bu tip hastalıkların temeli damar sertliği denilen aterosklerozdur ve damarların daralması ya da tıkanması olarak tanımlanır.
Ateroskleroz, damarların esnekliğinin azalması ve daralmasıdır.Kolesterol gibi yağlı maddeler damar çeperinde birikir ve damar yapısının esnekliğini bozarak daralmasına sebeb olur ve esnekliğini azaltır. Daralma süresi erken yaşta başlayabilir ve yavaş yavaş ilerler, yaşam tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımzla da hız kazanmış olur.
KALP HASTALIKLARI NEDENLERİ NEDİR?
-
Kandaki kolesterol düzeyinin çok yüksek olması -
Yüksek tansiyon -
Sigara alışkanlığı -
Hareketsizlik ve şişmanlık -
Şeker hastalığı (Diyabet) -
Stres
KALP HASTALIKLARINDA BESLENME NASIL OLMALI?
-
Yeterli ve dengeli beslenin!
-
Beslenme palanınızda antioksidan içeren besinler bulundurun!
bulundurmamız gerekir.
-
Doymamış yağları tercih edin! Ve yağ kullanımında ölçülü olun!
Hayvansal yağların çoğu doymuştur ve kolesterol içeriğini artırırlar.Bitkisel yağların çoğu doymamıştır ve kolesterol içermezler.
Doymamış yağlarda tekli doymamış ve çoklu doymamış olarak ikiye ayrılırlar.
Çoklu doymamış yağlar: Mısır özü, ayçiçeği, soya yağları vb
Tekli doymamış yağlar: zeytin yağı, Kalp sağlığı için omega 3 ve tekli doymamış yağ aitleri oldukça önemlidir ve öğünlerimizde yeteri kadar bulunmalıdır.
Tam yağlı süt ürünleri yerine yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin.Tam yağlı etler yerine yağsız kıyma,yağsız et ürünleri ve tavuk etini daha çok yiyin.Sosis, pasta, yağlı peynir ve fıstık gibi çok yağlı yiyecekleri yemeyin. Doymamış yağ içeren ürünleri yiyin.
-
Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin!
Meyve(Elma, portakal, muz), sebze(Fasülye, soğan, lahana) ve bitkisel yağlar(Soya, mısır, keten tohumu.)da bulunan stenoller, emilirken kolesterolle yarışarak kolesterol emilimini azaltır.Her gün 2 gr bitkisel stenol kolesterolü % 10 oranında düşürür.
-
Kompleks karbonhidrat ve posa içeren besinleri tüketin!
-
Aşırı şekerden kaçının!
-
Alkol kullanmayın ya da en aza indirin! -
Tuza dikkat edin!
5 -6 gr altında olmalıdır.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.