Yapılan bir çalışmada düşük kalsiyumlu düşük enerjili diyet ve yüksek kalsiyumlu düşük enerjili diyet uygulanan iki grup arasında yüksek kalsiyumlu diyet uygulanan grubun diğer gruba oranla ağırlık kaybının 2 kat fazla olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında yüksek kalsiyumlu diyet tüketen grubun yağ dokusu kaybı diğer gruptan 3 kat daha fazladır ki kalsiyumun süt ürünlerinden sağlanmasının bu etkiyi daha da belirginleştirdiği vurgulanmıştır.
Kalsiyum açısından zengin yiyeceklerle beslenmenin beden kütle indeksinde azalma sağladığı tüm çalışmaların ortak bulgusudur. Bunun nedeni ise kalsiyumun vücudumuz tarafından salgılanan ve yağların depo edilmesini önleyen kalsitrol adı verilen hormonun eksikliğini gidermesidir. Yüksek kalsiyumlu diyet yağların emilimini engellemenin yanısıra karbonhidrat ve proteinlerin yağa dönüştürülerek depolanmasını da azaltmaktadır. Kişinin beslenme alışkanlıklarına ve besin gereksinmelerine göre hazırlanmış yeterli ve dengeli bir beslenme programında yağ kaybını da sağlayabilmek için başta süt ve süt ürünleri olmak üzere kalsiyum kaynaklarına yer verilmesi diyetin başarısını artıracaktır. Günlük 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketimi hem beden kütle indeksini hem de vücut yağ yüzdesini düşürmede etkilidir. Süt ve süt ürünleri dışında kalsiyum bakımından zengin diğer besinler ise; ıspanak, roka, asma yaprağı, tam buğday ekmeği, susam, badem ve incirdir.