Kamkat ve Faydaları kamkat bakımı kamkat reçeli faydaları nasıl yetiştirilir 1548779729 1548779729 kamkatvefaydalari5c5080d5cb97fkamkatvefaydalari5c5080d5cb97f http:yusufustaoglusitemynetcommynetresimlerimarbutusunedo1 Özellikleri ve Tarihçesi: Kamkat, Turunçgiller içinde ufak mücevher olarak adlandırılır Kamkat (Kumkuat) Çincede altın portakal manasına kazanç gold orange Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir Evlerde, balkonlarda yetiştirilen ola ki de tek meyve ağacı Kamkatdır Anavatanının Çin olduğuna inanılır Batı dünyası ile tanışması 19yüzyıl ortalarında olmuştur Türkiye'nin farklı alanlara yönlendirilmiş bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır Kamkat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir Erkek ve kadınsı organları benzer çiçek üstünde olduğundan tek bir Kamkat bitkisi tekrar çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir Rize de Temmuz ayı sonlarına içten çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır Meyveleri kocaman zeytin büyüklüğünde olup NisanMayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir Kültür altına alınan, yiyecekleri için yetiştirilen Kamkat 'ın ünlü çeşitleri şunlardır: id Hong Kong : Chin chü, shan chin kan, ve chin tou olarak adlandırılırlar Hong Kong ve Çin'in bir takım dağlık bölgelerinde yetiştir Çevre genişliği 162 cm civarındadır Olgunlaştığında zayıf ve artı etli olmayan kabuğu soyulur 34 küçük çekirdeği bulunur Marumi : Japonya orjinli olup Meyve hafif basık küre şeklinde yuvarlaktır Uzunluğu 32 cm kadardır Altın sarısı renktedir Meyve aromatik ve baharatımsıdır 47 çekirdeği bulunur Ağacı 275m'ye kadar ulaşır Minik yapraklıdır Aynı sezon için de oluşabilecek soğuklara karşısında daha dayanıklıdır Meiwa : Japonya orijinlidir Kısa yuvarlak bir yapıda olup 4 cm' lik bir genişliğe sahiptir Kabuk portakal sarısı renkte olup, fazla kalındır Meyvesi tatlı olup 7 çekirdeğe sahiptir sıkça çekirdeksiz veya daha az çekirdekli olanlarına da yüz yüze gelmek mümkündür Çin'de de yaygın olarak bu çeşitlilik yetiştirilir Taze olarak yenilmek için en ideal Kamkat 'dır Nagami : Çin'den dünya'ya yayılmıştır 45 dilimlik meyvesi olup 25 çekirdeği vardır Dairesel olup 45 cm büyüklüğe erişir Mevsimi Ekim'den Ocak ayına kadardır Ağacı 45m'ye dek ulaşır Yetiştirildiği Yerler: Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Rico, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir Türkiye de ise, Rize'ye 5060 yıl önce Batum' dan gelmiştir Faydaları: C vitamini bakımından zengin olan Kamkat , kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır A,B1,B2,B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat , Sinir sisteminin uyumlu çalışmasını sağlar Nasıl ve Nerede Kullanacağız? Kamkat başlıca taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir Reçel ve marmeladı yapılır Çok öbür bir aroması vardır Meyve suyu ve sos olarak kullanılır Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en favori yeri alır Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.