Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?
0
87

dagcı

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
66

Bu sene herkes için oldukça güç geçti ve kısa da olsa bir tatil herkesin hakkı. Otel fiyatları malum lakin neden illa bir otelde tatil yapmak zorundasınız ki? Alın çantaları sırtınıza ve tabiatın kalbinde kamp yapın. Lakin kamp yapmak sinemalarda gördüğümüz kadar kolay bir iş değil. Yemek pişirmek, su kaynatmak, öbür canlıları kamp alanından uzak tutmak ve tahminen de en değerlisi akşamları ısınarak güzel bir ambiyans yaratmak için kamp ateşi yakmanız gerekir.

Eğer daha evvel bu türlü bir tecrübeniz olmadıysa kamp ateşi nasıl yakılır bilmiyor olabilirsiniz. Telaş etmeyin, kamp ateş yakma konusu uzmanlık gerektiren bir iştir ve herkesin hakim olması beklenmez. Fakat yakarken de bir o kadar dikkatli olunması gerekir. Bu nedenle kimi temel adımları bilmeniz gerekiyor. Kamp ateşi nasıl yakılır gelin yakından bakalım ve en inançlı ateş yakma usullerini görelim.

Kamp ateşi nasıl yakılır?

Adım #1: Kamp ateşi için özel bir çember oluşturun

Adım #2: Odun ve gibisi yakacak materyalleri toplayın

Adım #3: Odunları kamp ateşi için uygun bir halde dizin

Adım #4: Ateş yakın

Adım #5: Kamp ateşini söndürün

Adım #6: Kamp ateşini yaktığınız alanı temizleyin

Adım #1: Kamp ateşi için özel bir çember oluşturun:

511e0f6e8ef4a42e4fc2f559ed937951b5e86358.jpeg

Kamp ateşi yakmanın birinci şartı olarak o bölgenin ateş yakmaya uygun olduğundan emin olmalısınız. Kamp yapmak için özel bir alandaysanız buradaki yetkililerden bilgi alabilirsiniz. Özel bir kamp alanında değilseniz bölgeyi internet üzerinden araştırarak ateş yakmaya uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Çünkü kimi bölgelerde, bilhassa yaz aylarında ateş yakmak son derece tehlikeli olduğu için yasaktır.

Kamp yaptığınız alanda daha evvel ateş yakıldıysa hazır ateş çemberleri bulabilirsiniz ya da yetkililer tarafından hazırlanmış özel alanlar olabilir. Şayet bu türlü bir şey yoksa kısa müddette kendi çemberinizi oluşturmak için yapraksız kuru bir alanda hafif bir çukur kazın. Çukurun etrafını büyük taşlarla çevirin. İşte kamp ateşi yakmak için gerekli kamp çemberiniz hazır. Bu taşların diziliminin tam bir duvar üzere olmasına gerek yok. Ateşin hava alması için ortalarında biraz boşluk olması da son derece değerli.

Kamp çemberini oluşturduğunuz yani ateş yakacağınız yerin çadırlara yakın olmadığından emin olun. Tıpkı biçimde ağaçlardan ve bilhassa çalılardan uzak bir alan olmalı. Taş çember ateşi denetim altında tutacaktır lakin ufak bir rüzgar bile alevin tarafını süratle değiştireceği için tutuşma ihtimali olan objelerden uzakta olmasına dikkat etmelisiniz.

Adım #2: Odun ve gibisi yakacak materyalleri toplayın:

a210fdc8a74661b469f38707d183a5ff96f9aa44.jpeg

Kamp ateşi için yakacak toplarken birinci kural; asla lakin asla canlı ağaçları kesmeyin ve ağaç kuru bile görünse asla kollarını koparmayın. Kuru bir ağaç gözünüze değersiz görünebilir fakat ormanların kendine özel bir sistemi var. Kıymetsiz üzere görünen kuru kollar bile kuşlara ve gibisi canlılara yuva olabilir. Bu nedenle asla onlara dokunmayın.

Kamp ateşi yakmak için üç temel yakacak tipine gereksiniminiz var; kav, çıra ve yakacak odun. Kav için küçük kollar, kuru yapraklar ve kuru iğne yapraklar kullanabilirsiniz. Çıra için işaret parmağınız kalınlığında ince uzun çubuklar kullanabilirsiniz. Odun için kamp ateşinizin ne kadar mühlet yanmasını istiyorsanız o kalınlıkta odunlar kullanmalısınız.

Kampçılara özel bir alanda bulunuyorsanız bu cins yakacakları orada bulamayabilirsiniz. Bu nedenle yanınızda getirmeniz ya da oradan satın almanız gerekebilir. Ancak özel bir kamp alanında değilseniz etrafta bol bol yakacak gereç bulmanız mümkün. Yeniden de kav ve çıra üzere temel yakacakları işinizi garantiye almak için evvelden temin etmeyi düşünebilirsiniz.

Adım #3: Odunları kamp ateşi için uygun bir formda dizin:

b13cb8875deb8769736c110c4f48a9bc58fa1923.jpeg

Ateş çemberini oluşturup yakacak materyalleri de toplandıktan sonra bunları üst üste yığarak ateş yakmak pek de mümkün değil. Dediğimiz üzere, ateş yakmak ustalık gerektirir. Kavın, çıranın ve odunların gerçek bir sırayla, hava alacak formda ve inançlı prosedürlerle dizilmesi gerekir. Odunları koni, kabin ya da pramit formunda dizebilirsiniz.

Koni biçimi için kavı ve çıraları ortaya yığın. Bunların etrafına odunları üst noktada birleşecekleri bir çadır formunda dizin. Kav ve çıralar alev aldığı vakit odunlar da yavaş yavaş yanmaya başlayacaktır. Yeterlice alev aldıktan sonra büyük kütükler varsa üzerine koyabilirsiniz.

Kabin hali için tekrar kavı ve çıraları ortaya yığın. Bunların üstüne odunları yatay formda ancak aralarında birer odun boşluğu kalacak formda dizin. Bu sıranın üstüne dikey formda ve tekrar ortalarında birer odun boşluk kalacak biçimde bir sıra daha odun dizin. Bu biçimde iki sıra daha dizin. Boşlukları odun genişliğine nazaran ayarlayabilirsiniz.

Pramit biçimi için en alta yatay olarak en büyük odun ve kütükleri dizin. Üstüne dikey olarak daha küçük odunları dikey olarak dizin. Bu biçimde üste yanlışsız küçüle küçüle bir pramit biçimi oluşturun ve en üstüne kavı ve çıraları yığın. Bu yığını üstten yaktığınız vakit yavaş yavaş aşağı yanlışsız alevin ilerdiğini göreceksiniz.

Adım #4: Ateş yakın:

Elbette günümüzde artık sayısız ateş yakma aracı var, bu nedenle kuvvetli metotlar kullanmak yerine yanınızda her vakit birkaç kibrit ve çakmak bulundurun. Dizdiğiniz odun sırasındaki kavı ve çıraları kibrit ya da çakmak kullanarak yakın. Denetimli bir formda ateşin yayılmasını izleyin. Uzun bir odunla ateşi denetim altında tutmak için düzenlemeler yapabilirsiniz.

00a7978a693722121eabcc62539568522008ed1e.jpeg

Adım #5: Kamp ateşini söndürün:

Ateşinizi yaktınız, kampınızı yaptınız ve sıra oradan ayrılmaya geldi. Sönmüş görünse bile ateşi kendi halinde bırakmayın. Kamp ateşinin üstüne bol bol su dökerek söndürün. Kamp ateşinden geriye kalan alana elinizi rahatça değebileceğiniz kadar soğuk olana kadar su dökmelisiniz. Kimi bölgelerde ateşi toprakla söndürmek önerilmiyor. Bölge hakkında özel bir araştırma yaparak bunu öğrenebilirsiniz.

Adım #6: Kamp ateşini yaktığınız alanı temizleyin:

Kamp ateşini söndürseniz bile ister istemez geride kimi izler kalacaktır. Özellikle ateşin içine büsbütün yok olmayan kimi şeyleri cümbüş olsun diye attıysanız kesinlikle geride iz kalır. Sırf odun yaktıysanız bile kimileri büyük modüller halinde kalabilir ve bunlar, bir orman yangınında yakacak vazifesi görebilir. Bu nedenle kamp ateşi yaktığınız alanı güzelce temizlemeyi ve artık objeleri çöpe atmayı ihmal etmeyin.

Yemek pişirmek, geceleri ısınmak ya da keyifli bir ambiyans yaratmak için kamp ateşi nasıl yakılır sorusunu yanıtlayarak kamp ateşi yakmak için uygulayabileceğiniz en inançlı usullerden bahsettik. Tecrübeli olsanız bile kamp ateşi yakarken ve söndürürken son derece dikkatli olmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.