Kanadanın meşhur yemekleri
Kanada mutfak kulturu
Kanada yemekleri
Kanadada ne yenir
Geleneksel Kanada mutfağı, yerli av eti ve balığa dayanır Sebze ve salatalar nispeten daha az yer tutar Fiyat olarak icecek haric iki ceşit yemekten oluşan bir menu 2545$ arasıdır
Newfoundland'in temel yemeği morinadır Farklı balık ceşitleriyle desteklenerek sunulur Adadaki restoranların coğunda geyik ve fok eti satmak yasaktır, ancak bircok ada sakini yıllık av mevsiminden istifade ederek bu hayvanlardan avlarlar ve eğer imkanınız olursa siz de bu avlardan yiyebilirsiniz
Denize yakın yerlerde, parcalara ayrılmış veya butun, haşlanmış veya ızgara ıstakoz yaygındır Bunlar, balık ceşitleriyle birlikte de servis yapılır Nova Scotia cekirdeksiz yemişleriyle, Solomon Gundy, Annapolis Valley elmalı payıyla meşhurdur Her ne kadar Great Lakes'in maruz kaldığı kirlilikten olumsuz etkileniyorsa da balık, Ontario'nun en temel urunudur Beyaz balık, gol balığı, turna balığı mutlaka tadılması gerekenler arasındadır Bu urunlere eyaletin kuzey bolgelerinde guneyden daha kolay ulaşabileceğinizi de aklınızda bulundurun
Domuz eti, Fransız usulu yemekleriyle de un yapan Québec diyetinin onemli bir unsurudur Quebec'in bazı yemekleri isim vererek orneklendirmeye değer: Fransız bezelye corbası, tourtières (etli borek) ve poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması) Atlantik eyaletlerinde Acadian Fransızlar rapie pie (paté à la rapure) tum nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir ceşit etli borek (et veya tavukla yapılan) Quebec aynı zamanda dunyanın bir numaralı isfendan (maple) şurubu (isfendan ağacının ozunden alınan pekmez) ureticisi olarak un yapmıştır
Kanada cok kaliteli peynirler, ozellikle de cheddars uretir Her iki kıyı şeridinde de bol miktarda, lezzetli deniz urunleri makul fiyatlara bulunabilir
British Columbia mutfağında da balık ve diğer kabuklu deniz urunlerinden oluşan ceşitler onemli yer tutar Ayrıca birkac yerde, ozellikle de Wanuskewin Heritage Park'ta, Saskatoon, Saskatchewan'da yerli insanların işlettiği restoranlar vardır ki buralarda geyik (karaca) ve buffalo eti yeme imkanı bulabilirsiniz
Bazı istisnalar olmakla birlikte Manitoba'daki Ukrayna kuruluşları gibi Kanada'nın etnik restoranları şehirlerde toplanmıştır Diğerleriyle kıyaslandığında Japon lokantaları daha meşhur ve daha pahalıdır; İtalyan yemekleri oldukca populer ve ucuzdur; bunların haricinde Hint restoranları da ucuzdur Orta Kanada'da yaygın olan Doğu Avrupa yemekleri oldukca guzeldir Ayrıca ulke genelinde ucuz Cin restoranları da mevcuttur Fransız yemeklerini de kolaylıkla bulabilirsiniz, ancak bu yemeklerin Québec dışındaki yerlerde oldukca pahalı olduğu unutulmamalıdır
İcki
Kanada'da alkollu iceceklerin satışını belirleyen bir dizi kanun ve duzenleme mevcuttur: Genel bir kural olarak bu tur ickiler resmi yerlerden alınmalıdır, ki bu tur yerler de geceleri genellikle, Pazar gunleri ve tatillerde kesinlikle kapalıdır
Genel duzenlerindeki benzerliğe rağmen barlar, şehrin 'maviyakalı' calışanlarının yoğun olduğu bolgelerinde ve kuzeydeki maden kasabalarında yer alan, coğunlukla erkeklere hitabeden barlardan; yemek servisi, canlı eğlence ve bircok ceşit kokteyl gibi imkanları olan şehir barlarına kadar cok geniş bir yelpaze sunar Aslında barları restoranlardan ayırt etmek neredeyse imkansızdır; zira artık 1960'lara kadar olduğunun aksine yeme ve icme birbirinden ayrı faaliyetler olarak addedilmemektedir
Yasal icki icme yaşı Alberta, Manitoba ve Québec'te 18, ulkenin diğer bolgelerinde 19'dur Ancak hukumet tarafından işletilen ve pazar gunleri kapalı olan likor satış noktaları dışındaki yerlerde kimlik gosterme zorunluluğu yoktur Hukumet tarafından işletilen bu tur yerler halka doğrudan alkollu icki satışında tekel uygulamaktadır Bira ve şarabın her yerde satıldığı Quebec bu duruma bir istisna teşkil eder
Quebec Poutine
Patates Kızarmalarının ustune peynir ve ceşitli soslardan oluşan bir yemektir Fransız usuludur
Ginger Beef
Ceşitli biberlerle suslenmiş sığır etinden yapılan bir yemektir Bazı yerlerde uzerinde sirke de vardır Aslen Cin yemeğidir
Pate Chinois
Haşlanmış Patates ve mısırların katmanlar şeklinde yerleştirilmesinden oluşan bir yemektir Gorunumu keke benzer Kanada'daki Fransızların yoresel yemekleridir
Halifax Donair
Durum şeklinde icide et, soğan, peynir ve sebze gibi mazemeler olan bir yemektir
Tutsulenmiş Montreal Etli Sandvici
Tutsulenmiş etin sandvic ekmeği ile servisidir
Canadian Bacon Strata
İnce dilinlenmiş jambonların suslenmesiyle oluşan bir yemektir
Kanada mutfak kulturu
Kanada yemekleri
Kanadada ne yenir
Geleneksel Kanada mutfağı, yerli av eti ve balığa dayanır Sebze ve salatalar nispeten daha az yer tutar Fiyat olarak icecek haric iki ceşit yemekten oluşan bir menu 2545$ arasıdır
Newfoundland'in temel yemeği morinadır Farklı balık ceşitleriyle desteklenerek sunulur Adadaki restoranların coğunda geyik ve fok eti satmak yasaktır, ancak bircok ada sakini yıllık av mevsiminden istifade ederek bu hayvanlardan avlarlar ve eğer imkanınız olursa siz de bu avlardan yiyebilirsiniz
Denize yakın yerlerde, parcalara ayrılmış veya butun, haşlanmış veya ızgara ıstakoz yaygındır Bunlar, balık ceşitleriyle birlikte de servis yapılır Nova Scotia cekirdeksiz yemişleriyle, Solomon Gundy, Annapolis Valley elmalı payıyla meşhurdur Her ne kadar Great Lakes'in maruz kaldığı kirlilikten olumsuz etkileniyorsa da balık, Ontario'nun en temel urunudur Beyaz balık, gol balığı, turna balığı mutlaka tadılması gerekenler arasındadır Bu urunlere eyaletin kuzey bolgelerinde guneyden daha kolay ulaşabileceğinizi de aklınızda bulundurun
Domuz eti, Fransız usulu yemekleriyle de un yapan Québec diyetinin onemli bir unsurudur Quebec'in bazı yemekleri isim vererek orneklendirmeye değer: Fransız bezelye corbası, tourtières (etli borek) ve poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması) Atlantik eyaletlerinde Acadian Fransızlar rapie pie (paté à la rapure) tum nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir ceşit etli borek (et veya tavukla yapılan) Quebec aynı zamanda dunyanın bir numaralı isfendan (maple) şurubu (isfendan ağacının ozunden alınan pekmez) ureticisi olarak un yapmıştır
Kanada cok kaliteli peynirler, ozellikle de cheddars uretir Her iki kıyı şeridinde de bol miktarda, lezzetli deniz urunleri makul fiyatlara bulunabilir
British Columbia mutfağında da balık ve diğer kabuklu deniz urunlerinden oluşan ceşitler onemli yer tutar Ayrıca birkac yerde, ozellikle de Wanuskewin Heritage Park'ta, Saskatoon, Saskatchewan'da yerli insanların işlettiği restoranlar vardır ki buralarda geyik (karaca) ve buffalo eti yeme imkanı bulabilirsiniz
Bazı istisnalar olmakla birlikte Manitoba'daki Ukrayna kuruluşları gibi Kanada'nın etnik restoranları şehirlerde toplanmıştır Diğerleriyle kıyaslandığında Japon lokantaları daha meşhur ve daha pahalıdır; İtalyan yemekleri oldukca populer ve ucuzdur; bunların haricinde Hint restoranları da ucuzdur Orta Kanada'da yaygın olan Doğu Avrupa yemekleri oldukca guzeldir Ayrıca ulke genelinde ucuz Cin restoranları da mevcuttur Fransız yemeklerini de kolaylıkla bulabilirsiniz, ancak bu yemeklerin Québec dışındaki yerlerde oldukca pahalı olduğu unutulmamalıdır
İcki
Kanada'da alkollu iceceklerin satışını belirleyen bir dizi kanun ve duzenleme mevcuttur: Genel bir kural olarak bu tur ickiler resmi yerlerden alınmalıdır, ki bu tur yerler de geceleri genellikle, Pazar gunleri ve tatillerde kesinlikle kapalıdır
Genel duzenlerindeki benzerliğe rağmen barlar, şehrin 'maviyakalı' calışanlarının yoğun olduğu bolgelerinde ve kuzeydeki maden kasabalarında yer alan, coğunlukla erkeklere hitabeden barlardan; yemek servisi, canlı eğlence ve bircok ceşit kokteyl gibi imkanları olan şehir barlarına kadar cok geniş bir yelpaze sunar Aslında barları restoranlardan ayırt etmek neredeyse imkansızdır; zira artık 1960'lara kadar olduğunun aksine yeme ve icme birbirinden ayrı faaliyetler olarak addedilmemektedir
Yasal icki icme yaşı Alberta, Manitoba ve Québec'te 18, ulkenin diğer bolgelerinde 19'dur Ancak hukumet tarafından işletilen ve pazar gunleri kapalı olan likor satış noktaları dışındaki yerlerde kimlik gosterme zorunluluğu yoktur Hukumet tarafından işletilen bu tur yerler halka doğrudan alkollu icki satışında tekel uygulamaktadır Bira ve şarabın her yerde satıldığı Quebec bu duruma bir istisna teşkil eder
Quebec Poutine
Patates Kızarmalarının ustune peynir ve ceşitli soslardan oluşan bir yemektir Fransız usuludur
Ginger Beef
Ceşitli biberlerle suslenmiş sığır etinden yapılan bir yemektir Bazı yerlerde uzerinde sirke de vardır Aslen Cin yemeğidir
Pate Chinois
Haşlanmış Patates ve mısırların katmanlar şeklinde yerleştirilmesinden oluşan bir yemektir Gorunumu keke benzer Kanada'daki Fransızların yoresel yemekleridir
Halifax Donair
Durum şeklinde icide et, soğan, peynir ve sebze gibi mazemeler olan bir yemektir
Tutsulenmiş Montreal Etli Sandvici
Tutsulenmiş etin sandvic ekmeği ile servisidir
Canadian Bacon Strata
İnce dilinlenmiş jambonların suslenmesiyle oluşan bir yemektir