teknolojiuzmani
FD Üye
Lakin bu tarihten dört yıl evvel, projenin markası için tescil müracaatının yapıldığı ortaya çıktı. Markayı tescil eden şirket Sabah Gazetesi muharriri Mahmut Övür’ün eşi Jülide Övür’e ait ‘Merküri İletişim’ isimli şirket.
Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına göre ‘Kanal İstanbul’ ismine ait birinci marka tescil başvurusu 1 Kasım 2007’de yapıldı. Müracaat, ‘Merküri İrtibat Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’ adına yapıldı. Bir danışmanlık şirketi aracılığıyla müracaatın yapıldığı şirket, Gazeteci Mahmut Övür’ün eşi Jülide Övür ve Emin Fırat Övür’a ilişkin.
Yapılan müracaat sonrası ‘Kanal İstanbul’ markası, ‘Merküri İletişim’ adına 2 Şubat 2009’da tescil edildi. Yapılan tescil süreci 31 Mart 2009’da yayımlandı. Şirket, kelam konusu markayı şu iki alanda kullanmayı planladığını bildirdi:
Radyo ve televizyon yayın hizmetleri. Haberleşme hizmetleri (internet servisi sağlama hizmetleri dahil). Haber ajansı hizmetleri…
Eğitim ve öğretim hizmetleri. Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, yönetim hizmetleri. Spor, kültür ve cümbüş hizmetleri. Mecmua, kitap, gazete v.b. yayımlama hizmetleri. Sinema, televizyon ve radyo programları üretim hizmetleri. Muhabirlik hizmetleri, foto-muhabirliği hizmetleri. Fotoğrafçılık hizmetleri. Çeviri hizmetleri.
Geçen yıl da müracaat yapıldı
Merküri Bağlantı dışında, ‘Kanal İstanbul’ için 11 başka marka tescil başvurusu daha oldu. Kelam konusu tescillerden en sonuncusu 18 Nisan 2018’de Antalya’da yaşayan Cengiz Eryılmaz ismine yapıldı. ‘Kanal İstanbul Canal Bosphorus’ markası için yapılan müracaat 20 Kasım 2018’de reddedildi.
Kanal İstanbul’la ilgili birinci açıklama 27 Nisan 2011’de yapılmış, devrin başbakanı Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesi kelam konusu projeyi birinci defa kamuoyuna duyurmuştu.
Ali Yılmaz/Diken