kanser ihtimallerine karşı titiz olun! 1548332183 1548332183 kanserihtimallerinekarsidikkatliolun5c4f7905a2909kanserihtimallerinekarsidikkatliolun5c4f7905a2909 http:habersuperonlinecomimagesl20070807114155ben2 Kanser ihtimaline karşı uyarı! Doğuştan var olan benlerin, zaman içerisinde yapısında, renginde ve şeklinde değiştirme göstermesi durumunda, kanserin habercisi olabileceği belirtildi Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr Rıdvan Ege Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Aysel Gürler, deride benlere alt görülen ağır kanser hastaları ile son yıllarda geçmişe oranla sık karşılaştıklarını söyledi Gürler, küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesiyle birlikte güneş ışınlarının ast etkilerinin artması ve sağlığa zararlı bronzlaşma sebebiyle bilhassa tatil sonrasında çeşitli lekeler ve benler oluşabildiğini kaydetti Benlerin, güneşin etkisiyle sayılarının artabileceğine ve yapılarının bozulabileceğine dikkat çekici eden Gürler, 'Bilhassa cildin güneş gören yerlerinde, tatil sonrası artan benler diye sözcük grubu edilen kahverengi veya siyah lekeler görülebilir' dedi Gürler, 'bunların mutlaka kansere dönüşme riski taşıdığını söylemenin doğru olmayacağını' vurgulayarak, oluşan ben ve lekelerin uzmanlar tarafından denetim edilmesi gerektiğini söyledi Ultraviyole (UV) ışınlarının etkisiyle benlerin sayısının artabileceğini belirten Gürler, benlerin, kansere yakalanma riski yüksek olan kişilerde, ilerleyen dönemlerde ağır kanserlere (malign melonama) neden olabileceğini kaydetti Vücudunda yaygın olarak doğumsal veya daha sonra olma fazla sayıda beni olan kişilerin, tatile çıkmadan önce, dermatoloğa gitmesi ve hekimin tavsiyesi doğrultusunda güneşlenmesi gerektiğini söyledi 'BENLERİNİZİ KONTROL ETTİRİN' Gürler, allah vergisi gelen benin renginde açılımkoyulaşma ya da birden fazla renk içermesi, simetri ve biçimsizlik, belirgin büyüme, benin kenarında girintiçıkıntı görülmesi ve dağılma yüzeyinin değişmesi durumunda, o kişide akciğer, beyin gibi ağır kanserlerin görülebileceğini kaydetti Vücutlarında benleri olan kişilerin, bu belirtilerden birini görmesi durumunda en kısa zamanda doktora gitmesi gerektiği uyarısında yer alan Gürler, bu cins belirtiler gösteren benlerin tedavi edilmediğinde, öteki organlarda staz yapabilen ve ölümle sonuçlanan klinik tablolara niçin olabileceğini bildirdi Benlerin, kansere dönüşme ihtimalinde cerrahi yöntemlerle çıkarıldığını anlatan Gürler, duruma kadar ilaçla tedavinin de bir seçenek olduğunu söyledi Gürler, yaşlanmayla birlikte çıkan ve genellikle beyaz tenlilerde görülen ufak kırmızı benlerin de zararlı olmadığını belirtti