Kanser Nedeni bitki ve yiyecekler sigaranın zararlarını azaltan besinler sigaranın zararlarını azaltan tümör etkilerini bitkiler östrojeni zararını 1549344567 1549344567 kansernedenibitkiveyiyecekler5c591f3c901c2kansernedenibitkiveyiyecekler5c591f3c901c2 http:ivillagemynetcomimagesivillagezindeyasambitki Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanı Prof Dr İsmail Çelik, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddelerin, östrojene yan gelişebilen meme ve endometrium kanserlerine yol açabileceği uyarısında bulundu Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılmış ve görsel basında kanserden korunmaya yönelik fazla artı haber yer aldığını, ama çoğunun bilimsellikten uzaktan ve yanlış olduğunu söyledi Vitamin kullanımına uyarı Çelik, bitkilerin, meyve ve sebzelerin bilinçsiz tüketilmesinin yarardan fazla zarar verebileceğini, çeşitli organlarda hasara yol açabileceğini ya da kanser dışında başka hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabileceğini belirtti Kanserden korunmaya karşısında ya da gövde direncini çoğaltmak için farklı alanlara yönlendirilmiş vitamin kapsülleri kullanılmasının veya soya fasulyesi, havuç, gibi gıdaların fazla tüketilmesinin bağışıklık sistemini yükseltmek yerine meme, endometrium ve akciğer gibi bir takım kanser türlerinin gelişmesine de niçin olabileceğini öne süren Çelik, ''ACS (American Cancer Society)'nin tanımına kadar kanserden korunmak için tek ve geçerli gıda önerisi, günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze taşıyan, yağdan düşük, lifçe yüksek diyet tüketilmesi ve kırmızı etin haftada ansızın artı yenmemesi şeklindedir Bu cümleye bir sözcük eklemek veya çıkarmak bilimsel olarak içten değildir'' dedi Tüketilen miktara uyarı Ceviz tüketilmesinin kanser ve yürek hastalarına iyi geldiği yönündeki bilgilerin daima geçerli olmadığını belirten Çelik, ''Şişmanlık kanseri arttıran bir etmendir Zararsız olduğu, kolesterol içermediği söylenen yağlı gıdaların (zeytinyağı ya da kuru yemiş de dahil) çok miktarda alınmasının obeziteye yol açabileceği unutulmamalıdır'' dedi Kanser riskine karşısında uyarılar Kanser hastalarına bol miktarda soya ürünü tüketilmesi yönündeki tavsiyeler içten değildir Çünkü, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddeler, yüksek dozda alındığında östrojene bağlı gelişebilen meme ve endometrium (yumurtalık ve rahim) kanserlerine yol açabilir Havucun içinde de yer alan betakaroten maddesinin artı alınması, sigara bağımlılarında akciğer kanseri riskini arttırabilmektedir Yapılan bir araştırmada, sigara içenlere betakaroten tableti verildiğinde, ölüm oranlarının arttığı saptama edilmiştir Bu havucun tüketilmemesi anlamı taşımaz Aksine sigara içenlerin sigarayı bırakmaları daha yaşamsaldır Havuç jurnal gıda alımı içinde taze olarak yenilebilir Antioksidan özelliği olan domates, brokoli ve lahana gibi gıdaların tüketilmesinin kanserden koruduğuna dair veriler tatmin edici değildir Domates, brokolinin kanser yapıcı etkileri yok ama kanserden koruyucu etkileri de yok Aspartam ve sakarin gibi suni tatlandırıcıların kansere neden olduğu bilgisi ispatlanmamıştır Doğum teftiş hapları ve menapoz sonrası hormon replasman tedavisinin, hem kanser ayrıca de yürek rahatsızlıkları açısından kayda değer bağlı etkileri vardır bu nedenle şüphesiz doktor tavsiyesi ile alınmalıdır ABD, Belçika ve Tayvan'ın belli bölgelerinde yeryüzünün derin katmanlarından içme suyuna karışan arseniğin uzun vakit tüketilmesinin kanser yapıcı etkileri tanımlanmıştır Türkiye'deki içme suyunda arsenik düzeylerine ait bilgiler yetersizdir Genetiği değişmiş gıdaların, kanser riskini artırdığına dair bilimsel bir semptom yoktur Pozitif kırmızı et tüketiminin doğrudan kansere etkisi vardır Kahve tüketiminin kansere neden olduğu ve yeşil çayın kanserden koruduğuna dair bilimsel bir semptom yoktur Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin, uygun oranlarda kaldığı takdirde kanser yapıcı etkisi mevcut değildir Içki ve tütün kullanımı kanseri tetiklemektedir Az miktarda bile olsa içki kanserojen etki gösterir Özellikle sigara ile birlikte kullanıldığında bu etki daha da artar Uyumlu çalışma hem yürek hastalıklarından ayrıca de kanserden koruyucudur Cep telefonu kullanımına tabi kanser gelişimi konusunda veriler eksik olup kullanımının kısıtlanmasına dair bilimsel bir teklif yoktur Pestitite dikkat Çelik, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına elde etmek, ya da zararlarını eksilmek için kullanılan madde ya da maddeleri taşıyan karışımların (pestisit) kullanımının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de denetim altında olduğunu belirtti Halen Türkiye'de kullanımda olan pestisitlerin kanser yapıcı etkileri açısından teftiş aşağı olduğuna göze çarpan eden Çelik, şunları kaydetti: ''Tüketilen maddenin üzerindeki pestisit kalıntılarının bertarafı için uygun hijyenik önlemler yeterlidir En önemli tehlike pestisiti uygulayan kişinin (ülkemizde çiftçi veya üretici) kendisine ve çevresindeki kişilere olmaktadır Pestisitlere maruziyetin kanser dışı zehirleyici özellikleri daha önemlidir ve bu etkiler minik çocuklarda ve bebeklerde daha ağır seyreder, çünkü bu pestisitleri vücuttan atacak enzimler hemen şimdi yetersizdir ya da oluşmamıştır''