Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kanser Riskini Artıran Gıdalar

Kanser Riskini Artıran Gıdalar
0
120

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


İnsanlar kanserin tamamen genetik olduğunu düşünüyor ve son dönemde hızla artan kanser vakalarından kaçışın olmadığı hissine kapılıyor. Oysa çoğu kanser türü üzerinde yapılan araştırmalara göre bir kişide kanser görülmesinde genlerin etkisi %5 iken, %35’i beslenme ile ilişkili. Üstelik kanser hastalarının %30’u sigara gibi kötü alışkanlıklara sahipken, %30’luk kesimde kanser görülme sebebi ise bakteriyal-viral enfeksiyonlara bağlı, radyasyona, mesleki deformasyonlara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Beslenmenin kanser üzerinde oldukça yüksek etkiye sahip olmasından dolayı bazı yiyecek türlerini tüketmemek, tüketilirse minimum düzeye indirmek çok önemli. Peki ya hangi gıdalar kanser riskini artırıyor?

İşlenmiş Gıdalar

Salam, sucuk, sosis gibi ısıl işleme maruz bırakılan et ürünlerinin içeriğine eklenen nitrit-nitrat gibi koruyucular, kırmızı etin yapısında bulunan heme grubu demir kanser riskini artırır. Ayrıca kırmızı et ürünlerini kömürleşene kadar pişirme, mühürleme, çiğ halde tüketme barsaklarda harabiyete sebep olacağından özellikle kolon kanserine yakalanma ihtimalinizi artırır.

Gıdaları yüksek sıcaklıklara kadar pişirmek, özellikle et ürünlerinde, gıdalar üzerinde kimyasal oluşmasına sebep olur. Oluşan kimyasal yapılar vücutta ve organlarda tahribata sebep olur. Et ürünlerini pişirirken direkt ısıya maruz kalmayacağı şekilde pişirmeye, daha sağlıklı yöntemlere başvurmaya çalışın. Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirme yöntemi en sağlıklı pişirme yöntemidir.

Yemeğin Tadına Bakmadan Tuz İlavesi

Fazla miktarda tuz içeren gıdalar mide astarına ve yemek borusuna zarar vereceğinden kanser riskini artırır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre fazla miktarda tuz kullanımı H.pylori bakterisinin çoğalmasına ortam sağladığından mide için oldukça riskli. Turşu, şalgam, tuzlu zeytin, salamura gıdalar tüketmeyi çok seviyorsanız mutlaka sınırlandırmaya gidin. Önlem amaçlı bu gıdalarla birlikte bol miktarda su için.

Paketli Ürünler

Doğallıktan ne kadar uzaklaşırsanız bir o kadar risk altındasınız demektir. Plastik kaplarda, naylon poşetlerde, içerisinde katkı maddeleri, koruyucu maddeler bulunan gıdaları tüketmekten kaçının. Güvendiğiniz marketlerden alışveriş yapmaya, besin etiketi okumaya, kısacası tükettiğiniz her gıda hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Evinizde içtiğiniz suyu dahi cam şişelerde içmeye özen gösterin. Sağlıklı kaplarda yemeklerinizin pişmesine ayrıca dikkat edin. 


 


 

Similar threads

Kanserin birçok risk faktörü vardır. Bu risk faktörleri yaşa, sigara kullanımı, radyasyon, hava kirliliği, genetik yatkınlık, katkı maddeler ve kötü beslenme alışkanlığı gibi birçok faktör vardır. Meme kanserinde dengesiz beslenmenin en önemli risk faktörleri arasında olduğunu gösteren birçok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
199
Kırmızı et, sağlıklı ve dengeli bir diyet için gerekli olan sayısız vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte, son yıllarda, kırmızı et tüketiminin kanser ve diğer hastalıkların riskini artırabileceğini düşündüren çalışmalarla ünü ciddi derecede lekelenmiştir. Fakat gerçekten bizim için o...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Kolorektal kanser (kolon ve rektum kanseri), her yıl yaklaşık 56.000 kişinin hayatını kaybettiği, Amerika Birleşik Devletleri'nde kanser ölümünün ikinci önde gelen sebebidir. Kolorektal kanseri nasıl önleyebilirim? Kalın barsak(kolon) hücreleri anormal hale geldiğinde, çoğunlukla bir polip...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Kanser; belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturması sonucu ortaya çıkar. Kanser hücrelerinin, kendi sınırları dışına doğru ve “metastaz” olarak adlandırılan vücudun birleşme noktalarına ve diğer organlara da yayılma ihtimali...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Kanser olağan vücut hücresinin mutasyonu sonucu kontrolsüz olarak süratle çoğalması ile oluşan tüm dünyada sebebi bilinen vefatlar ortasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalıktır. Kanser %90 çevresel, %10 oranında genetik faktörlere bağlı olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
858,477Konular
981,280Mesajlar
29,556Kullanıcılar
rehanSon üye
Üst Alt