Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kanser ve beslenme ilişkisi

Kanser ve beslenme ilişkisi
0
118

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
97694.jpg
97694.jpg




Kanser anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile oluşan bir hastalıktır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde % 10 ile % 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Akciğer kanserinden sonra, görülme sıklığı en yüksek kanser türü meme kanseridir. Kanser yayılmadan önce erken teşhis edilirse hasta % 96 yaşama şansına sahip olmaktadır.

Kanserin genel sebepleri nelerdir?
  • Dengesiz beslenme: % 35
  • Sigara: % 30
  • Enfeksiyon hastalıkları: % 10
  • Stres : % 4
  • Alkol: % 3
  • Hijyenin az olması: % 2
  • Gıda katkı maddeleri: % 1
Beslenmemizde yaptığımız önemli yanlışlar kanser oluşumunu artırmaktadır.
  • Yağ oranı yüksek beslenmek: Yağlı tüm hayvansal besinler, yağlışarküteri ürünleri, Tereyağı ve diğer katı yağlar, kızarmış ve kavrulmuş gıdaların aşırı tüketimi obezite ile birlikte kanser riskini artırmaktadır. Az yağlı süt ve yoğurt grubu, az yağlı peynir, çökelek, yumurta kanser riskini azaltıcı hayvansal gıdalardır.
  • Posanın az alınması: Günlük posa ihtiyacı 25-30 gr kadardır. Yüksek posalı (lifli) beslenmek; kansere karşı koruyuculukta ön planda olan bir faktördür. Kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar ve sebze, meyveler posa içeriği en yüksek besinlerdir.
  • Sebze ve meyvenin az tüketilmesi: Günde en az 3-4 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketilmelidir.
  • Yanlış pişirme metodları: Tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, doğrudan ateşte pişirilmiş gıdalar, kızartılmış, kavrulmuş gıdalar kanserojen içeriği en yüksek gıdalardır. Fırında, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Gıda katkı maddelerinden zengin besinler tüketmek: Gıda katkı maddeleri, besinin bileşimindeki öğelerin kaybını önlemek, besin kalitesini sürdürmek, besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin fazla tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.
Nelere dikkat etmeliyiz??

1.Kilomuzu ideal seviyelere çekmeli ve korumalıyız.

2.Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalıyız. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak orta düzeyde aktivite yapan kadınların meme kanseri riskini azalttığı bulunmuştur.

3.Lif açısından zengin beslenmeye özen göstermeliyiz.

4.Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalıyız.

5.Aşırı yağ alımından ve trans yağ asidi tüketiminden kaçınmalıyız.

6.Yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.

7.A,D,E,K gibi antioksidant içeriği yüksek vitaminlerden zengin beslenmeliyiz.

8. Omega-6 tüketimini azaltarak omega-3 tüketimini artırmalıyız.



Kansere karşı koruyucu Beslenme Programı

Sabah kahvaltı 09.00:
  • 1 dilim çavdar ekmeği
  • 1 dilim keçi peyniri
  • Yumurta akı / Haftanın 2 günü 1 adet haşlanmış tam yumurta
  • 10 adet yeşil zeytin
  • Soya sütü
Ara öğün: 2 adet ceviz içi + 2 adet kayısı

Öğle yemeği 13.00:
  • Izgara balık
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • Domates, yeşil veya kırmızı biber, soğan gibi sebzeleri içeren salata
  • Yoğurt
Ara öğün: 2 yemek kaşığı kuru üzüm

Akşam yemeği 19.00:
  • Bakliyat çeşitleri
  • Roka, dere otu, maydanoz gibi yeşil grup sebzeler içeren salata
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • Yoğurt (1 diş sarımsaklı)
  • Yemek sonrası maden suyu
Gece: Taze Meyve

 

Similar threads

Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, birçok kanserlerde % 10 ile %70 arasında tesirli olduğunu göstermektedir. Şimdi genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Kanser; denetimsiz çoğalan hücrelerin sıradan işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan, birçok tipi tanımlanan bir hastalık kümesidir. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Halk sıhhati yanından kanserin değeri, marazın öldürücü olma nispetinin yüksekliği ve sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
109
KANSER NEDİR? Kanser; 200’den çokça çeşidi tanımlanan, kendine mahsus belirtileri bulunan, denetimsiz çoğalan hücrelerin sıradan işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan önemli bir rahatsızlıktır. Kanser, yaş ve cinsiyet öbeklerine nazaran farklı biçimlerde görülebilir. Erkeklerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Obezite ve Kanser ( Meme, Rahim, Kolon, Prostat, Böbrek kanserleri ) Obezite ‘vücutta aşırı yağ artımıyla (kilo alımı) ortaya çıkan, çevresel etkilerle tetiklenen genetik zeminli kronik bir hastalıktır. BMI (kg/m²); yaygın olarak erişkinlerdeki fazla kilolu ve obezite sınıflandırılmasında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
Obezite ve Kanser ( Meme, Rahim, Kolon, Prostat, Böbrek kanserleri ) Obezite ‘vücutta aşırı yağ artımıyla (kilo alımı) ortaya çıkan, çevresel etkilerle tetiklenen genetik zeminli kronik bir hastalıktır. BMI (kg/m²); yaygın olarak erişkinlerdeki fazla kilolu ve obezite sınıflandırılmasında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
161
858,461Konular
981,117Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt