kanserden korunmak icin un ve sekerden kacininn kanserden korunmak icin un ve sekerden kacinin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Esas Bilim Dalı Metabolizma ve Besin Bilim Dalı Başkanı Prof DrAhmet Kültürlü, karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çekerek, un ve şekerden kaçınarak bol sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulundu 1548332929 1548332929 kanserdenkorunmakicinunvesekerdenkacininn5c4f8861c884ekanserdenkorunmakicinunvesekerdenkacininn5c4f8861c884e http:wwwmedyapazaricomimagessaglikseker Prof DrAhmet Okumuş yaptığı açıklamada, kanser hücrelerinin dinç hücrelerden ayrı olarak oksijenli metabolizma yerine oksijensiz metabolizmasının olduğunu ve şekerin kanserli hücreleri beslediğini belirtti Aşırı şekerli gıdaların insülin direncine yani hiperinsülinizme yol açtığını, hiperinsülinizmin de hücreli üremesini kontrolsüz bir şekilde arttırarak kansere niçin olduğunu kaydeden Aydınlatılmış, “Türkiye’de çocuğu de büyüğü de çılgınca şeker ve beyaz un kullanmaktadır Bütün bunlar kanserin niçin arttığını göz önüne sermektedir Kanserinizi sevmiyorsanız onu beslemeyin dedi Şeker yerine tatlandırıcı kullanmanın çözüm olmadığını da belirten Kültürlü, şunları kaydetti: “Şeker yerine tatlandırıcı kullanmayı düşünüyorsanız diğer bir tuzağa düşmüş olursunuz Tatlandırıcıların da vücuda ciddi zararları olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlandı Örneğin, Amerikan Gıda ve Ilaç Dairesi (FDA), sakarin taşıyan her türlü gıda maddesinin üzerine 'Sağlığa zararlıdır Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde kansere yol açmıştır' ibaresinin konmasını şart koştu Aspartam ve sükraloz gibi öteki tatlandırıcılar da ast etkileri nedeniyle uzaktan durulması gereken gıdalar arasında öte taraftan pişirme işleminin besinlerdeki enzimleri ve vitaminleri yok etmesi sebebiyle kanserin çiğ yiyeceklerdense pişmiş yiyecekleri sevdiğini vurgulayan Okumuş, beslenmede alınacak bazı tedbirlerle kanserlerin minimum üçte iki oranında önlenebileceğini bildirdi Okumuş alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: “Un ve şekerden kaçınarak insülin direncini yenin Hiçbir şekilde tatlandırıcı ve tatlandırıcı taşıyan 'light' hafif yiyecek ve meşrubat tüketmeyin katkı ilave edilmiş, paketlenmiş gıdaları yemeyin Taş devri diyetini uygulayın Bol taze sebze ve meyve yiyin Yeterli omega3 alın, günebakan, darı, soya, pamuk ve margarin gibi yağları diyetinizden çıkartın Bunların yerine zeytinyağı ve doğal hayvani yağları (tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı) yiyin Kefir, yoğurt, turşu, sirke, nar ekşisi ve boza gibi probiyotiklerden (yardımsever mikroplar) zengin gıdalarla beslenin Özgürlük dolaşan hayvanların etini ve yumurtasını yiyin Mümkünse manda sütü kullanın Süt yerine süt ürünlerini (yoğurt, peynir) tercih edin Günde iki diş sarımsak veveya 1 baş kuru soğan tüketin Günde 12 tatlı kaşığı zerdeçal tozu tüketin Yeşil ve siyah çay tüketin (şekersiz) Streslerden uzaktan durun İyi uyuyun Çevresel toksinlerden ve sigaradan uzak koşul D vitamini düzeylerinizi kuvvetlendirmek için dengeli bir şekilde güneşlenin ya da D vitamini takviyesi alın Yeteri derecede egzersiz yapın Alkol kullanmayın Tamamlanmış soya ürünü yemeyin Yemekleri geleneksel yöntemler (buğulama, buharda pişirme) ile pişirin Turbo fırınlar da kullanılabilir Seri pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) beslenme kayıplarına yol açar; ayrıca kanserojen ihtiva eder Daha fazla toprak (güveç), cam veya kalaylı bakır kapları tercih edin Emaye ve çelik tencere daha sonraki tercihlerdir(alinti)