Cağımızın hastalığı kanser cevresel, genetik ve yaşam bicimindeki olumsuz koşullardan kaynaklanıyor Beslenme ve yaşam biciminde yapılacak değişiklikler ile olumsuz cevresel faktorlerden uzak durmak kanserden korunmayı sağlayabilir Yeterli ve bilincli bir beslenme ile kansere karşı koruyucu etki oluşturulabileceğini soyleyen Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Guzel, kanser duşmanı 6 besini anlattı
h 4Sağlıklı beslenin riski azaltın Kanser riskini azaltmak icin sebze ve meyveden zengin beslenilmeli, kırmızı et tuketimi azaltılıp balık tuketimi arttırılmalıdır, yemeklerde zeytinyağı kullanılmalıdır Alkol tuketimi azaltılmalıdır İdeal vucut ağırlığını korumak icin enerji alımına dikkat edip fiziksel aktivite arttırılmalıdır
imageskanserekarsiduranbesinler5aecf7d40e6c7
h 4Soya Soya fasulyesi ozellikle goğus ve prostat kanseri riskini azaltmasıyla ilişkilidir Daha fazla soya tuketen toplumlarda goğus ve diğer kanser turlerinin daha az olduğu gorulmuştur Soya kansere karşı koruyucu etkisi olan izoflavonlardan zengindir
h 4Yeşil cay Yeşil cay icindeki epigallakateşin gallatın kansere karşı potansiyel bir onleyici etkisi olduğuna dair calışmalar vardır Sadece yeşil cay değil, siyah, beyaz ve oolong cayı da bioflavonoidlerden zengindir İcerdiği bu maddeler sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi vardır
h 4Zeytinyağı Akdeniz diyetinin vazgecilmezi zeytinyağı hem kanser riskini hem kalp hastalıklarını azaltır Zeytinyağı icindeki yuksek miktardaki tekli doymamış yağ asitlerinin, tokoferol ve fenolik bileşiklerin bu etkiyi yaptığı duşunulmektedir Gunluk beslenmemizde olması gereken yağ mutlaka zeytinyağı olmalıdır
imageskanserekarsiduranbesinler5aecf7d5d5639
h 4Ceviz Ceviz antikarsinojenik etkisi olan yağ asitleri icerir Cevizin ayrıca kolesterol icin de olumlu etkisi olduğundan kalpdamar sağlığı acısından da onemli bir besindir
h 4Likopen Domatesin kırmızı rengini veren bir karotenoid turu olan likopen antioksidan kapasiteye sahiptir ve kansere karşı koruyucudur Ozellikle kırmızı besinlerde likopen bulunur Domates, pancar, kırmızılahana, nar, cilek, karpuz gibi besinler mevsimine gore tuketilmelidir
h 4Soğan sarımsak pırasa Ozellikle gastrointestinal bolgedeki kanserlere karşı koruyucudur Bu sebzelere kokusunu veren icerdikleri biyoaktif sulfur bileşikleri bu etkiyi yapar Kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunmak icin de ağırlık verirseniz antimikrobik etkilerinden de yararlanmış olursunuz
h 4Sağlıklı beslenin riski azaltın Kanser riskini azaltmak icin sebze ve meyveden zengin beslenilmeli, kırmızı et tuketimi azaltılıp balık tuketimi arttırılmalıdır, yemeklerde zeytinyağı kullanılmalıdır Alkol tuketimi azaltılmalıdır İdeal vucut ağırlığını korumak icin enerji alımına dikkat edip fiziksel aktivite arttırılmalıdır
imageskanserekarsiduranbesinler5aecf7d40e6c7
h 4Soya Soya fasulyesi ozellikle goğus ve prostat kanseri riskini azaltmasıyla ilişkilidir Daha fazla soya tuketen toplumlarda goğus ve diğer kanser turlerinin daha az olduğu gorulmuştur Soya kansere karşı koruyucu etkisi olan izoflavonlardan zengindir
h 4Yeşil cay Yeşil cay icindeki epigallakateşin gallatın kansere karşı potansiyel bir onleyici etkisi olduğuna dair calışmalar vardır Sadece yeşil cay değil, siyah, beyaz ve oolong cayı da bioflavonoidlerden zengindir İcerdiği bu maddeler sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi vardır
h 4Zeytinyağı Akdeniz diyetinin vazgecilmezi zeytinyağı hem kanser riskini hem kalp hastalıklarını azaltır Zeytinyağı icindeki yuksek miktardaki tekli doymamış yağ asitlerinin, tokoferol ve fenolik bileşiklerin bu etkiyi yaptığı duşunulmektedir Gunluk beslenmemizde olması gereken yağ mutlaka zeytinyağı olmalıdır
imageskanserekarsiduranbesinler5aecf7d5d5639
h 4Ceviz Ceviz antikarsinojenik etkisi olan yağ asitleri icerir Cevizin ayrıca kolesterol icin de olumlu etkisi olduğundan kalpdamar sağlığı acısından da onemli bir besindir
h 4Likopen Domatesin kırmızı rengini veren bir karotenoid turu olan likopen antioksidan kapasiteye sahiptir ve kansere karşı koruyucudur Ozellikle kırmızı besinlerde likopen bulunur Domates, pancar, kırmızılahana, nar, cilek, karpuz gibi besinler mevsimine gore tuketilmelidir
h 4Soğan sarımsak pırasa Ozellikle gastrointestinal bolgedeki kanserlere karşı koruyucudur Bu sebzelere kokusunu veren icerdikleri biyoaktif sulfur bileşikleri bu etkiyi yapar Kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunmak icin de ağırlık verirseniz antimikrobik etkilerinden de yararlanmış olursunuz