iltasyazilim
FD Üye
Kanuni Sultan Süleyman Hikayeleri
Kanuni Sultan Süleyman ’ın naaşı tam mezarına bırakılacaktır oysa, elindeki çekmeceyi tabutun yanına sıkıştırmaya çalışan bir saray ağası Ebussuud Efendi ’nin dikkatini çeker, kutsal derhal müdahale eder:
Dur bakayım! der,
Neler oluyor orada?
Saray ağası:
Bu emaneti mezara bırakmam gerek
Olmaz! Böyle bir şey caiz yok
Sultanımız vasiyet ettiler lakin
Vasiyet mi? İçinde ne var acaba?
Bilmiyorum efendim
Ver bakayım şu çekmeceyi
Adamcağız uzatır, Şeyhülislam uzanır Ama bütün o sıra topluluk dalgalanır, çekmece yere düşer Ortalığa yüzlerce kağıt yayılır Ebussuud Efendi bunlardan birini eline alır Aşağı kendi mührünü görmez mi? Gözü kararır, rengi uçar Benzinde tek damla kan kalmaz, bildiğiniz kül kesilir Hemen oracığa çöker, yumruklarını şakaklarına dayar Zorlama duyulan bir sesle:
Ah Süleyman ah! der, Sen kendini kurtardın Bakalım Ebussuud ne yapacak? *
Kanuni Sultan Süleyman ’ın naaşı tam mezarına bırakılacaktır oysa, elindeki çekmeceyi tabutun yanına sıkıştırmaya çalışan bir saray ağası Ebussuud Efendi ’nin dikkatini çeker, kutsal derhal müdahale eder:
Dur bakayım! der,
Neler oluyor orada?
Saray ağası:
Bu emaneti mezara bırakmam gerek
Olmaz! Böyle bir şey caiz yok
Sultanımız vasiyet ettiler lakin
Vasiyet mi? İçinde ne var acaba?
Bilmiyorum efendim
Ver bakayım şu çekmeceyi
Adamcağız uzatır, Şeyhülislam uzanır Ama bütün o sıra topluluk dalgalanır, çekmece yere düşer Ortalığa yüzlerce kağıt yayılır Ebussuud Efendi bunlardan birini eline alır Aşağı kendi mührünü görmez mi? Gözü kararır, rengi uçar Benzinde tek damla kan kalmaz, bildiğiniz kül kesilir Hemen oracığa çöker, yumruklarını şakaklarına dayar Zorlama duyulan bir sesle:
Ah Süleyman ah! der, Sen kendini kurtardın Bakalım Ebussuud ne yapacak? *