Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kanuninin Arnavutluk Belgrat Kadısına fermanı

Kanuninin Arnavutluk Belgrat Kadısına fermanı
0
115

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Kanuni Sultan Suleyman'ın Belgrat Kadısına fermanı
Kanuni'nin Belgrad Kadısına Gonderdiği Ferman
Kanuni Sultan Suleyman'ın Belgrad Kadısı'na Gonderdiği Ferman

Kanuni nin Belgrat kadısına yolladığı ferman

Devlet askerleri (Sipahiler), bicilmeyip el ile yolunan ottan zorla vergi alırlar imiş, kaldırdım Askerler, ev yakınında bulunan bağ, bahce ve bostanlardan yemeklik icin uretim yapanlardan para almak isterler imiş, almasınlar, yasakladım Boş yerlere tarla acanlardan, ihya edenlerden vergi alınmasın

Nehir uzerlerindeki dolap ve karaca değirmenler, yeni yapılmış olsalar dahi fazla vergi alınmasın Askerler, tarla urunlerini satmak icin, halka pazar yerine goturmelerini isterler imiş, pazara goturulmesin, teklif dahi edilmesin Askerler ‘boyunduruk hakkı’ diye vergi almasınlar Askerler savaşa gitseler, geride kalan mallarını koy halkından guvenilir adamlar korusunlar

Yeni evlenen yenicerilerden ‘gerdek hakkı' diye vergi alınır imiş, bundan boyle alınmasın Savaş esnasında bile askerler eve girip arı kovanlarına dokunmasınlar Ve yerleştiği yerde, evleri onunde, sancakları altında kendi gecimleri icin urettikleri arı kovanından dahi vergi alırlar imiş Onu dahi goresin Başka kovanlık olmayıp, evleri yanında ve sancakları altında olan kovandan dahi vergi aldırmayasın

Kovan hakkı bahanesi ile askerler savaş esnasında bile bu bahaneyle evlere girmekten men eylensin Bu husus icin şikayet ettirmeyesin