Kara Hindiba Kara Hindiba (Taraxacum officinale), Arslandişi ve Radika adlarıyla da tanınır Nisan ve Mayısta tüm tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir Her sene bu çiçek halısını büyük bir zevkle izleriz Bu cins, sarı çiçekli, çok takvim, süt taşıyan ufak bitkilerdir Yapraklar rozet halinde tabanda yığılmış olup, kenarları derin loblu ve dişlidirRozet yaprakları bazı kentlerimizde ilkbaharda sebze olarak satılmaktadırBitki fazla nemli yerleri sevmez Yapraklar çiğnenmeden önce, kökler, ilkbaharda veya sonbaharda, çiçek sapları ise, çiçeklenme esnasında toplanır Bitkinin tümü şifalıdır Her ilkbaharda bitkinin tümü toplanarak ve haşlanmış patates ve haşlanmış yumurta ile karıştırılarak hoş bir yemek hazırlanabilir (Referans1: MTreben) Yabani Hindiba (Cichorium intybus L) 1 m'ye dek yükselebilen fazla takvim otsu bir bitki olup, yaprakları parçalı ve tüylüdür Çiçekleri açık mavi ve arada bir beyaz renklidir Anadolu'da yaygın bir bitkidir Bilhassa abes tarlalarda ve yol kenarlarında yetişir Inülin, buharlaşan yağ, acı maddeler ve glikozitler taşımaktadır Kavrulmuş köklerinin toz elde edilmesiyle elde edilen mahsul Avrupa'da kahve yerine kullanılmaktadır Hindibai berri adıyla da bilinir (Referans2: TBaytop) Hindiba'nın bir de sebze olarak kullanılan (Cichorium enia LCompositae) türü vardır Bu cins 50100 cm boyunda, 12 takvim, yaprakları parçalı ve tüysüz otsu bir bitkidir Türkiye'de yabani olarak bulunmaz Bahçe ve bostanlarda (İstanbul, Bursa) sebze olarak yetiştirilmektedir İbni Sina bu bitkinin yapraklarının yıkanmadan ve soğuk su ile yapılan ekstrelerinin kullanılmasının gerektiğini savunan özel bir broşür hazırlamıştır Hindiba Risalesidenilen bu kitapçıktan yazmalar İstanbul kütüphanelerinde bulunur Sebze Bahçesi Hindibası, , Frenk Salatası, ve Göynek adlarıyla da bilinir (Referans2: TBaytop) Kara Hindiba'nın en kayda değer iki özelliği, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında epeyce başarılı oluşudur Karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir Günde yenilen 56 çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir Bu saplar şeker hastalığına da iyi gelebilir Şeker hastaları bu saplardan günde 10 tane dek, bitki çiçekli olduğu sürece yiyebilirler Saplar çiçekleri ile birlikte yıkandıktan daha sonra çiçekler koparılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir Bunlar acımsı, gevrek ve suludur ve kıvırcık salatanın tadını andırırlar sık sık hastalanan ve kendilerini fena hisseden kişiler, 14 jurnal bir hindiba çiçek sapı kürü uygulayabilirler Bu kürün etkisi sizi şaşırtacaktır Lakin bu saplar daha başka hastalıklarda da yardımcı olurlar Cilt kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler Mide sıvılarını düzene sokar ve mide de birikmiş maddeleri temizler Taze çiçek sapları karaciğer ve safrakesesinin çalışmalarını düzenler Hindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, ****bolizma hastalıklarına karşı fazla manâlı maddeleri de içerir Kan arıtıcı etkisi tamamen, romatizma ve gut hastalıklarında da asistan olabilir Eğer taze çiçek sapı kürü 4 hafta sürdürülecek olursa, beze şişkinlikleri de değil olabilir Sarılık ve dalak hastalıklarında da hindiba başarıyla kullanılabilir Hindiba kökü, ham yenildiğinde veya kurutulup akarsu şeklinde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir Bu kökler kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir Eski bitki kitapları, hindiba yapraklarının ve köklerinin kaynatılarak, suyunun kozmetik olarak kullanıldığını yazıyorlar Kadınlar gözlerini ve yüzlerini onunla yıkıyor ve bu nedenle saf bir görünüm kazanabileceklerine inanıyorlardı Bu bitki, kış dinlenmesine çekilen bitkilerden değildir ve yaprakları kar aşağıda bile gelişir Her sene ilkbaharda, hindiba çiçeklerinden, fazla lezzetli sağlığa yararlı bir pekmez yapılabilir (Referans1: MTreben) Bu değerli bitki eskiden beri çok kayda değer bir yere sahip olmasına rağmen ne yazık oysa, öyle fazla birey kadar tanınmaz ve zararlı bir ot olarak bilinir erginlik sivilceleri ısırgan otunun ve hindibanın kan temizleyici özelliklerini doğruca iyileştirilebilirler (Referans1: MTreben) Uygulama Biçimleri : Dere hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kara hindiba kökü, bir su bardağı dolusu suya akşamdan eklenir, ertesi sabahleyin kaynama derecesine dek ısıtılır ve süzülür Bu nehir, kahvaltıdan yarım saat önceye ve yarım saat sonraya bölünerek, yudum yudum içilir Bitki salatası: Taze bitkinin köklerinden ve yapraklarından hazırlanır Çiçek sapları: Çiçekleriyle birlikte yıkanan kara hindiba sapları, çiçeklerinden ayrılarak, günde 510 tane yenebilir Hindiba Pekmezi : İki avuç dolusu kara hindiba çiçeği bir litre soğuk suya eklenir ve hafif ateşte kaynamaya bırakılır Taşmak üzereyken ocaktan indirilir ve sabaha dek bekletilir Ertesi gün hepsi bir süzgece boşaltılır ve çiçekler adamakıllı sıkılır Bu suyun içine bir kilo şeker eritilir ve ince dilimler halinde yarım limon eklenir ( limon suyu da sıkılabilir ) Daha pozitif limon pekmezi ekşitebilir ! Tencere kapaksız olarak ocağa konur Vitaminlerin yitirilmemesi için, ısının fazla düşük olması gerekir Artı değişken böylece, kaynamaya gerek kalmadan buharlaşır Elde edilen kütle bir veya iki kere soğumaya bırakılarak, pekmezin en iyi kıyama gelmesi sağlanır Uzun vakit beklediğinde şekerlenmemesi için, yoğunluğunun fazla olmaması gerekir Ama ince de olmamalıdır, yoksa bir vakit sonra ekşimeye başlar Kahvaltı ekmeğine sürülebilecek kıvamda, fazla lezzetli ve ağdalı bir pekmez olmalıdır