iltasyazilim
FD Üye
Karabükün Yemekleri
Karabükün yöresel yemekleri
Bölgesel Yemekler
Gözleme, Safranbolu Bükmesi, Kuyu Kebabı, Kara Mancar, yaprak dolması, Yayım(Konut Makarnası) perohi, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, konut baklavası, safranlı zerde, höşmerim, haluşka bulunabilecek yöresel yemeklerdendir Bölgede özellikle sonbaharda bulunan Kanlıca ve diğer mantar çeşitlerinden de yemek ve börekler yöre mutfağına zenginlik katmaktadır daima taze satılan helva çeşitleri ile fındıklı, şamfıstıklı güllü ve safranlı çeşitleri bulunan Safranbolu lokumları da ünlüdür
Safranbolu Yemekleri: Fazla varlıklı bir yemek kültürü vardır Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır
Bütün Et Yemeği: Parçalar halindeki et tereyağında kızartılır Su ilave edilerek kaynatılır Salça konur
Perohi: Hamur un, su, yumurta ile hazırlanarak yoğrulur 2 mm Kalınlığında açılır 5 cm kareler halinde kesilir Ortasına torba(süzme) yoğurdu nane ve tuzlu ile hazırlanmış karışım konulup üçgen şeklinde kapatılır Kaynayan suya atılarak haşlanır Pişince suyu süzülerek üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Höşmerim: Un ve yumurta harmanlanıp, ufak toplar haline getirilir, pembeleşinceye kadar yağda kavrulur Ocaktan inmesine yakın içine dövülmüşceviz konularak azıcık daha kavrulur Bir kaba alınarak üstüne ılık şeker şurubu konulur
Yayım: Kaynar suda haşlanan konut makarnasının suyu süzülür, üzerine isteğe tarafından kıyma, ceviz, keş, yoğurt dökülerek hazırlanırVe kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Üzerine konan malzemeye tarafından isimlendirilir
Zerde: Safran bir kapta boyası çıkıncaya kadar ıslatılır Pirinç özelleşinceye değin haşlanır İçine safran konur İneceğine yakın şeker konur
Eflani Yemekleri: Tarhana, uğmaç çorbası, çimdik, mıhlama, malak, bandırma, çullama, nişasta helvası, ekmek böreği ve gözleme en manâlı yemek yemek ve tatlı çeşitleridir
Yenice Yemekleri: İlçenin geleneksel yemekleri, Kara lahana, malay, şaptak, darı çorbası, ceviz helvası, bazlama, katlaç, lokma, muska dır
Ceviz Helvası: Yalnızca Yenice'de yapılan yöreye has bir helvadır Bayramlarda yapılarak satışa sunulur Şeker bir kazana dökülür İçine eksik miktarda su konularak tahminen 50 dk Kaynatılır Kaynama esnasında içine eritilmiş limontuzu ilave edilir daha sonra kazan indirilerek soğumaya bırakılır bu arada yumurta akları çırpılarak kazandaki malzemeye ek edilir Malzeme kıvama geldikten daha sonra kazan ocaktan alınarak hazırlanan ceviz içleri ek edilir Ve 35 dk Karıştırılır daha sonra pak bir çarşafa un serilerek kazandaki malzeme bunun üzerine boşaltılır Burada 30 dk soğumaya alındıktan daha sonra katı hale gelen helvalar sandıklara konarak satışa hazırlanmış ışık halkası gelir
Karalahana (Karamancar): Malzeme olarak karalahana, darı yarması, kuru fasulye, pırasa, kabak, yağ ve tuzlu kullanılır Karalahanalar temizlenerek doğranır Bir tencerede sıcak su hazırlanır Daha Sonra ocaktan alınarak temiz bir kapta süzülerek toplanır İçine el değirmeninde öğütülmüş darı yarması, haşlanmış kuru fasulye, pırasa ve kabak ilave edilir Ayrı bir tencerede yeteri değin su ve yağ ilave edilerek ocağa sürülür Kıvamına gelinceye dek pişirilir
Ovacık Yemekleri: Ovacık yemek yemek çeşitleri arasında, un çorbası, göce çorbası, keşkek çorbası, malak, yoğurtlu yumurta, çul böreği, bişi, cevizli ekmek, cizleme, un helvası sayılabilir
Çullu Börek: Yufka açılır, saçta pişirilir Pişirilen yufkalar ince ince kesildikten sonradan, tereyağı ile iyice karıştırılır Bakır siniye; altına yufka döşenir, kesik olan yufkalar siniye yayılır ve üstü yufka ile örtülür Ateş korunda kızartılırken tereyağı eklenip ayrıntılarıyla kızartılması sağlanır Genelde nikah yemeği olarak kullanılır
Yoğurtlu (Katıklı) Yumurta: Kaynamakta olan suya yumurta ve sarımsak bırakılır Yumurta pişince suyuyla birlikte bir tabak yoğurdun üzerine dökülür Üzerine eritilip kızartılmış yağ dökülür Kaynama suyunun az olmasına dikkat edilmelidir
Yörede sonradan gereklilik olduğunda yazın ya da kışın kullanılmak üzere bazı yiyecekler önceden hazırlanır Bunlar; kuru kıyma, kavurma, yufka, yayım, tarhana, pekmez, salça, sirke, keşkek, hoşaf olarak tüketilen pestil, değişik meyve kuruları(elma, armut, ayva, dut vb), şerbet olarak tüketilen dağıtılmış meyve ezmeleri(kızılcık, ayva, erik, vişne, kuşburnu vb), yemeklik olarak kullanılan farklı alanlara yönlendirilmiş sebze kuruları( dilme fasulye, kurutulmuş patlıcan, dolma biber, sivri biber, bamya vb), çeşitli yiyecek maddelerinden yapılan turşular(biber, domates, lahana, salatalık, vb) dağıtılmış reçel türleri(kızılcık, çilek, vişne, ayva, üzüm vb) Bunların açık havada ilkbahar ve sonbaharda yörede bulunan cincile, kanlıca, ebişke vb mantar türleri de yöre mutfağına bambaşka bir zenginlik katar *
Karabükün yöresel yemekleri
Bölgesel Yemekler
Gözleme, Safranbolu Bükmesi, Kuyu Kebabı, Kara Mancar, yaprak dolması, Yayım(Konut Makarnası) perohi, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, konut baklavası, safranlı zerde, höşmerim, haluşka bulunabilecek yöresel yemeklerdendir Bölgede özellikle sonbaharda bulunan Kanlıca ve diğer mantar çeşitlerinden de yemek ve börekler yöre mutfağına zenginlik katmaktadır daima taze satılan helva çeşitleri ile fındıklı, şamfıstıklı güllü ve safranlı çeşitleri bulunan Safranbolu lokumları da ünlüdür
Safranbolu Yemekleri: Fazla varlıklı bir yemek kültürü vardır Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır
Bütün Et Yemeği: Parçalar halindeki et tereyağında kızartılır Su ilave edilerek kaynatılır Salça konur
Perohi: Hamur un, su, yumurta ile hazırlanarak yoğrulur 2 mm Kalınlığında açılır 5 cm kareler halinde kesilir Ortasına torba(süzme) yoğurdu nane ve tuzlu ile hazırlanmış karışım konulup üçgen şeklinde kapatılır Kaynayan suya atılarak haşlanır Pişince suyu süzülerek üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Höşmerim: Un ve yumurta harmanlanıp, ufak toplar haline getirilir, pembeleşinceye kadar yağda kavrulur Ocaktan inmesine yakın içine dövülmüşceviz konularak azıcık daha kavrulur Bir kaba alınarak üstüne ılık şeker şurubu konulur
Yayım: Kaynar suda haşlanan konut makarnasının suyu süzülür, üzerine isteğe tarafından kıyma, ceviz, keş, yoğurt dökülerek hazırlanırVe kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Üzerine konan malzemeye tarafından isimlendirilir
Zerde: Safran bir kapta boyası çıkıncaya kadar ıslatılır Pirinç özelleşinceye değin haşlanır İçine safran konur İneceğine yakın şeker konur
Eflani Yemekleri: Tarhana, uğmaç çorbası, çimdik, mıhlama, malak, bandırma, çullama, nişasta helvası, ekmek böreği ve gözleme en manâlı yemek yemek ve tatlı çeşitleridir
Yenice Yemekleri: İlçenin geleneksel yemekleri, Kara lahana, malay, şaptak, darı çorbası, ceviz helvası, bazlama, katlaç, lokma, muska dır
Ceviz Helvası: Yalnızca Yenice'de yapılan yöreye has bir helvadır Bayramlarda yapılarak satışa sunulur Şeker bir kazana dökülür İçine eksik miktarda su konularak tahminen 50 dk Kaynatılır Kaynama esnasında içine eritilmiş limontuzu ilave edilir daha sonra kazan indirilerek soğumaya bırakılır bu arada yumurta akları çırpılarak kazandaki malzemeye ek edilir Malzeme kıvama geldikten daha sonra kazan ocaktan alınarak hazırlanan ceviz içleri ek edilir Ve 35 dk Karıştırılır daha sonra pak bir çarşafa un serilerek kazandaki malzeme bunun üzerine boşaltılır Burada 30 dk soğumaya alındıktan daha sonra katı hale gelen helvalar sandıklara konarak satışa hazırlanmış ışık halkası gelir
Karalahana (Karamancar): Malzeme olarak karalahana, darı yarması, kuru fasulye, pırasa, kabak, yağ ve tuzlu kullanılır Karalahanalar temizlenerek doğranır Bir tencerede sıcak su hazırlanır Daha Sonra ocaktan alınarak temiz bir kapta süzülerek toplanır İçine el değirmeninde öğütülmüş darı yarması, haşlanmış kuru fasulye, pırasa ve kabak ilave edilir Ayrı bir tencerede yeteri değin su ve yağ ilave edilerek ocağa sürülür Kıvamına gelinceye dek pişirilir
Ovacık Yemekleri: Ovacık yemek yemek çeşitleri arasında, un çorbası, göce çorbası, keşkek çorbası, malak, yoğurtlu yumurta, çul böreği, bişi, cevizli ekmek, cizleme, un helvası sayılabilir
Çullu Börek: Yufka açılır, saçta pişirilir Pişirilen yufkalar ince ince kesildikten sonradan, tereyağı ile iyice karıştırılır Bakır siniye; altına yufka döşenir, kesik olan yufkalar siniye yayılır ve üstü yufka ile örtülür Ateş korunda kızartılırken tereyağı eklenip ayrıntılarıyla kızartılması sağlanır Genelde nikah yemeği olarak kullanılır
Yoğurtlu (Katıklı) Yumurta: Kaynamakta olan suya yumurta ve sarımsak bırakılır Yumurta pişince suyuyla birlikte bir tabak yoğurdun üzerine dökülür Üzerine eritilip kızartılmış yağ dökülür Kaynama suyunun az olmasına dikkat edilmelidir
Yörede sonradan gereklilik olduğunda yazın ya da kışın kullanılmak üzere bazı yiyecekler önceden hazırlanır Bunlar; kuru kıyma, kavurma, yufka, yayım, tarhana, pekmez, salça, sirke, keşkek, hoşaf olarak tüketilen pestil, değişik meyve kuruları(elma, armut, ayva, dut vb), şerbet olarak tüketilen dağıtılmış meyve ezmeleri(kızılcık, ayva, erik, vişne, kuşburnu vb), yemeklik olarak kullanılan farklı alanlara yönlendirilmiş sebze kuruları( dilme fasulye, kurutulmuş patlıcan, dolma biber, sivri biber, bamya vb), çeşitli yiyecek maddelerinden yapılan turşular(biber, domates, lahana, salatalık, vb) dağıtılmış reçel türleri(kızılcık, çilek, vişne, ayva, üzüm vb) Bunların açık havada ilkbahar ve sonbaharda yörede bulunan cincile, kanlıca, ebişke vb mantar türleri de yöre mutfağına bambaşka bir zenginlik katar *