Karaciğer Besinleri
Karaciğer vucuda giren zehirli kimyasalları parcalar P450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında calışmaya başlar Ancak bu sırada ortaya serbest radikaller cıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hucrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler İşte bu zararlı etkiyi onlemek icin antioksidanların varlığına ihtiyac vardır E, C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler
P450 enzim sistemini aşırı calıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda uretilmesine sebep olan başlıca maddeler şunlardır:
Kafein , Alkol , Doymuş Yağlar , Bocek İlacları , Boya Buharı , icinde Sulfonamid bulunan ilaclar(Bactrim), Egsoz Gazları , Barbituratlar (sara ilacları)
Toksinler karaciğer hucrelerini yıpratırken, bu hucreleri koruyan gıdalar da mevcuttur Bu amacla bol meyve ve sebze yenmelidir Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavunici, srı, mor ve kırmızı rankli meyve ve sebzeler yiyin Bu şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır
Karaciğer uzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:
Metabolik atıklar (organlar tarafından uretilen atık molekuller)
Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
Cevre kirliliği
Bocek ilacları
İlaclar (antibiyotikler, ağrı kesiciler vb)
Alkol
Alıntı
Karaciğer vucuda giren zehirli kimyasalları parcalar P450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında calışmaya başlar Ancak bu sırada ortaya serbest radikaller cıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hucrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler İşte bu zararlı etkiyi onlemek icin antioksidanların varlığına ihtiyac vardır E, C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler
P450 enzim sistemini aşırı calıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda uretilmesine sebep olan başlıca maddeler şunlardır:
Kafein , Alkol , Doymuş Yağlar , Bocek İlacları , Boya Buharı , icinde Sulfonamid bulunan ilaclar(Bactrim), Egsoz Gazları , Barbituratlar (sara ilacları)
Toksinler karaciğer hucrelerini yıpratırken, bu hucreleri koruyan gıdalar da mevcuttur Bu amacla bol meyve ve sebze yenmelidir Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavunici, srı, mor ve kırmızı rankli meyve ve sebzeler yiyin Bu şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır
Karaciğer uzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:
Metabolik atıklar (organlar tarafından uretilen atık molekuller)
Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
Cevre kirliliği
Bocek ilacları
İlaclar (antibiyotikler, ağrı kesiciler vb)
Alkol
Alıntı