nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
ya arkadaşlar Karadeniz bölgesinin tarım ve hayvancılığı nedir?
biliyorsanız söyleyin fazla acele yarına
lütfennn
Cevap: karadeniz bölgesi ile ilgili sorular
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsimlerinde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, akarsu, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En bereketli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür
Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır
Nehir: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en rahat olan ürünlerimizdendir
Tütün: Daha fazla Orta Karadeniz Bölümü'ndeyetiştirilir Hem Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır
Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir
Elma: Bölgede Amasya ilk kez edinmek üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu ilk kez olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır *
biliyorsanız söyleyin fazla acele yarına
lütfennn
Cevap: karadeniz bölgesi ile ilgili sorular
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsimlerinde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, akarsu, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En bereketli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür
Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır
Nehir: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en rahat olan ürünlerimizdendir
Tütün: Daha fazla Orta Karadeniz Bölümü'ndeyetiştirilir Hem Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır
Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir
Elma: Bölgede Amasya ilk kez edinmek üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu ilk kez olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır *