Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Karadeniz Bölgesinde Tarım ve Hayvancılık

Karadeniz Bölgesinde Tarım ve Hayvancılık
0
132

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
36
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
karadeniz bölgesinin tarım ürünleri
Karadeniz bölgesi hayvancılık
Karadeniz bölgesinin hayvancılık faaliyetleri

Bölgede dağların geniş bölge kaplaması ve arazinin zorlu olması tarımda alet kullanımını güçleştirmektedir Hem tarım alanlarını kısıtlamıştır

Fındık

Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca imal alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır

Çay

Giresun'dan Gürcistan'a değin olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam dere üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Natürel ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir

Tütün

Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır

Mısır

Bütün Karadeniz kıyıları her tarafında tarımı yapılır Halkın temel besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur

Çeltik (Pirinç)

Samsun, Çorum, Kastamonu ve Sinop çevresinde tarımı yapılmaktadır

Şekerpancarı

Orta Karadeniz ve iç kesimdeki ovalarda tarımı yapılmaktadır

Elma

Bölgede Amasya öncelikle edinmek üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir

Turunçgiller

Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır Rize ’de turunçgiller tarımının yapılması mikroklima özelliğinden kaynaklanmaktadır

Kenevir

Samsun ve Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir Uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir

Kivi

Rize Trabzon, Samsun ve Kastamonu çevresinde tarımı yapılabilmektedir

İç kesimlerde ve Orta Karadeniz Bölümünde buğday ve arpa tarımı yapılmaktadır

Bölgeni kıyı kesiminde her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk gibi) ürünlerin kıyıda yetişmesini önlemiştir

Hayvancılık

Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir hesaplı etkinliktir Kıyı kesiminde, ıslak iklim nedeniyle gür çayırların bulunması büyükbaş hayvancılığın gelişmesinde etkin olmuştur

Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır

Son yıllarda fazla avlanma ve denizin kirlenmesi sebebiyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur

Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır

Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Bilhassa Ordu Türkiye ’nin önemli bal imal merkezidir Rize Anzer yöresinin balları da dünyaca ünlüdür *
 
858,509Konular
980,818Mesajlar
30,679Kullanıcılar
eddeSon üye
Üst Alt