iltasyazilim
FD Üye
Karadeniz Bölgesinin Tarım Ürünleri,
Karadeniz Bölgesinin Başlıca Tarım Ürünleri nelerdir,
Karadeniz Bölgesi Esas Tarım Ürünleri
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür
Karadeniz Bölgesinin Esas Tarım Ürünleri
Bölgede yetişen tarım ürünleri şunlardır: Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır Akarsu : Giresun'dan Gürcistan'a değin olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam nehir üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Natürel ekim alanı en rahat olan ürünlerimizdendir Tütün : Daha fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Hem Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır Darı : Bütün kıyı her tarafında yetiştirilir
Elma : Bölgede Amasya ilk önce olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır Ketenkenevir: Kastamonu ilk önce olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır *
Karadeniz Bölgesinin Başlıca Tarım Ürünleri nelerdir,
Karadeniz Bölgesi Esas Tarım Ürünleri
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür
Karadeniz Bölgesinin Esas Tarım Ürünleri
Bölgede yetişen tarım ürünleri şunlardır: Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır Akarsu : Giresun'dan Gürcistan'a değin olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam nehir üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Natürel ekim alanı en rahat olan ürünlerimizdendir Tütün : Daha fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Hem Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır Darı : Bütün kıyı her tarafında yetiştirilir
Elma : Bölgede Amasya ilk önce olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır Ketenkenevir: Kastamonu ilk önce olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır *