Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Karadeniz Bölgesinin Fıkraları

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Karadeniz Fıkraları
Karadeniz Fıkraları hakkında veri
Karadeniz fıkralarının özellikleri

Karadeniz fıkralarının en manâlı özelliğinin, Karadenizlinin karakterini yansıtmasıdır

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ordu FenEdebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Ahmet Çoban
Karadeniz insanının yaşamından kaynaklanan fıkralarda yerel vurgu ve söyleşilerin de çok manâlı olduğuna işaret eden Çoban, şöyle konuştu: “İnsan ve dil faktörüyle gelen en manâlı özellik ise düşüncedir Karadeniz fıkralarının temelinde düşünme ve ders tümdengelim payı bolca görülür Böyle bir durumda Karadenizli saflık rolüne soyunur ve söylemek istediğini, arzusunu karşısındakine bu yolla anlatmaya çalışır Burada niyet, verilecek mesajda sinsice bir zekiliği saklayıp üstünlüğünü ortaya koymaktır (Ançuez yemedikleri süre lazların kafası 12 ’den sonradan çalışmaz) diyenlere Karadenizli muzip bir şekilde gülümseyerek karşılık verir, (Çünkü o sözü söyleyen gündüz 12 ’yi anlarken Karadenizli gece 12 ’i kast eder) Yani, kendisi gece yatıp uyurken, bir bakıma karşısındakini gündüz ayakta uyutmuş olur

ARABAM DIŞARIDA
Temel kırtasiye'ye girmiş, tezgahtara :
Pana pir roman lazum, demiş
Kırtasiye tezgahtarı sormuş :
Efendim agır mı olsun hafif mi?
Esas :
Farketmez, nasul olsa arabam dısarudadur

LAZZZZ

Lazın biri bir gün içindekilerin hepsinin Kayserili olduğu bir uçağa biniyorUçağın pilot bir anos yapıyoruçağımız düşmek üzere lütfen gereksiz eşyaları atıncümbür cemaat geereksiz eşyalarını attıyorbir anos daha eliyoruçağımız düşmek üzere lütfen tüm eşyalarınızı atınıztüm eşyaları atıyorlarbir anos daha geliyor uçağımızın altı düşmek üzere herkes üste tutunsun cümbür cemaattutunuyor ve uçağın altı düşüyor ve son bir anos daha geliyor aranızdan bir birey atlayacak yoksa uçağımız yere çakılacakdiyor herkesin gözü lazın üstünde ve lazdatamamlanmış ben atlarım fakat hani beğeni

ARABASINI SATMIŞ
Temel'e rüyasında Allah yürü ya kulum demiş Temel'de arabasını satmış

ARITMETIKSEL
Aritmetik öğretmeni Temel öğrencilerinden şikayet ediyormuş :
Derste peş kez peş kaç ediy, diye sorayrum, kırk cevapı alayrumHalbuki peş defa peş yirmi peş, pilemedun otuz

ARKADAŞIN OLDUĞUM İÇİN Mİ?
Adamın biri karadenizli arkadaşına eşekdemiş
Karadenizli sormuş :
Eşek olduğum için mi arkadaşınım; yoksa arkadaşın olduğum için mi eşeğim?

ASANSÖR
Esas kapıcı, çalıştığı on katlı binanın asansörü bozulunca bir kağıt asıyor, üzerinde şu yazılar var :
Asansör pozuk, en yakın asansör yüz metre ileride, yanındaki pinadadur

ASLAN
Temel hayvanat bahçesinde gezerken açık bulduğu bir kafesten içeri kendini kaptırmış
Hoop, dur ne yapıyorsun, orası aslan kafesi, diye bağırışmışlarTemel geri dönmüş,
Sankim aslanınızı yedük, demiş

ASMAK
Dursun evinden çıktığında birde bakar oysa komşusu Esas kendini belinden ağaca asmış halde duruyorHemen gidip ipi ağaçtan çözerKomşusunu ağaçtan indirdikten sonra ilgiyle sorar :
Ha sen ne yapayudun o kadar?
Hiç kendimi asaydum
Ha uşağum, penum pildiğum insan poynundan asılayi
Esas acıklı ve çaresiz bir halde komşusu Dursun'a baktıktan sonradan cevap verir :
Ben de öyle yapmişudumAma ipu poynima pağladığum zaman bi türlü nefes alamayrum

AŞAĞISI BİR IŞ DÜŞÜNÜYOR
Karadanizliye sormuşlar :
Niçin baştaki saç ağarıyor da, aşağıdaki ağarmıyor?
Aşağısı bir iş düşünüyor, yukarısı bin iş düşünüyorda ondan, demiş Karadenizli *

858,497Konular
982,009Mesajlar
29,991Kullanıcılar
bazousSon üye
Üst Alt