iltasyazilim
FD Üye
Karadeniz Bölgesinin Folklörü nedir
Karadeniz Bölgesinin Folklörü hakkında data
Karadeniz Bölgesinin kültürü
Karadeniz Bölgesinin Folklörü
Karadeniz Bölgesine ait bazı folklorik özellikleri şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
kemençe ve horon
Şivesi
Karadeniz konuşulan vurgu laz şivesidir,
Tüm Kafkas dilleri gibi Lazca bolca sessiz harfe (consonant) sahip olup, öteki Güney Kafkas dillerinde bulunmayan f, y ve h gibi sessizleri ve Hopa ve Borçka (Çxala) dialektinde kullanılan uvular (ufak dil) sessizi (consonat) q harfini de barındırdığından ait olduğu dil ailesinin, consonant sayısı bakımımdan en zengin dilidir Lazca bilhassa büyük kentlere göçen genç nüfusun çabuk asimilasyonu sonucu değil elde etmek üzeredir
yemekleri
Yörede darı, lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır Çünkü bütün yemek yemek çeşitleri bunlar etrafında yoğunlaşmıştır Hem birkaç istisna dışında Rize ’de kurutma söz konusu değildir böylece turşu da ön plana çıkmaktadır Bu yiyecekler süt ürünleri ile desteklendiğinde beslenme dengelenmektedir
Darı ekmeği ince öğütülmüş darı, ılık su ile yoğurulur,birazda tuz eklenir ve plekide pişirilir Vaktiyle ekmek olarak yalnızca mısır ekmeği vardı Yoğurtla mısır ekmeği yöre yemek kültürünün önemli bir öğesidir
kemence ve horon
Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını durdurmak amacıyla Karadeniz kemençesi veya Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır
Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu bilhassa Giresun, Trabzon, Rize,Artvin ve Ordu'nun yanı sıra kısmen Samsun ,Bayburt,Gümüşhane, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde kullanılır
Horon
Yörede yaşantısının önemli kısmını oluştururdu Büyükbaba, baba, kaynana, torun, kız veya gelinin bir horonda buluştuğu çok olurdu Esas misafir etme, horon ile türkülerdi
Horon; Horon oynamak, horon hazırlamak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla yörede bilinir *
Karadeniz Bölgesinin Folklörü hakkında data
Karadeniz Bölgesinin kültürü
Karadeniz Bölgesinin Folklörü
Karadeniz Bölgesine ait bazı folklorik özellikleri şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
kemençe ve horon
Şivesi
Karadeniz konuşulan vurgu laz şivesidir,
Tüm Kafkas dilleri gibi Lazca bolca sessiz harfe (consonant) sahip olup, öteki Güney Kafkas dillerinde bulunmayan f, y ve h gibi sessizleri ve Hopa ve Borçka (Çxala) dialektinde kullanılan uvular (ufak dil) sessizi (consonat) q harfini de barındırdığından ait olduğu dil ailesinin, consonant sayısı bakımımdan en zengin dilidir Lazca bilhassa büyük kentlere göçen genç nüfusun çabuk asimilasyonu sonucu değil elde etmek üzeredir
yemekleri
Yörede darı, lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır Çünkü bütün yemek yemek çeşitleri bunlar etrafında yoğunlaşmıştır Hem birkaç istisna dışında Rize ’de kurutma söz konusu değildir böylece turşu da ön plana çıkmaktadır Bu yiyecekler süt ürünleri ile desteklendiğinde beslenme dengelenmektedir
Darı ekmeği ince öğütülmüş darı, ılık su ile yoğurulur,birazda tuz eklenir ve plekide pişirilir Vaktiyle ekmek olarak yalnızca mısır ekmeği vardı Yoğurtla mısır ekmeği yöre yemek kültürünün önemli bir öğesidir
kemence ve horon
Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını durdurmak amacıyla Karadeniz kemençesi veya Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır
Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu bilhassa Giresun, Trabzon, Rize,Artvin ve Ordu'nun yanı sıra kısmen Samsun ,Bayburt,Gümüşhane, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde kullanılır
Horon
Yörede yaşantısının önemli kısmını oluştururdu Büyükbaba, baba, kaynana, torun, kız veya gelinin bir horonda buluştuğu çok olurdu Esas misafir etme, horon ile türkülerdi
Horon; Horon oynamak, horon hazırlamak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla yörede bilinir *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.