iltasyazilim
FD Üye
Karadeniz bölgesinde tarım, Karadeniz bölgesi hayvancılık, karadeniz bölgesi sanayi
Tarım
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, nehir, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En bereketli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür Daha fazla
Bölgede Yetişen Başlıca Tarım Ürünleri
Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu imal alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır
Nehir : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam dere üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en gizli olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Keza Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır
Darı : Tüm kıyı boyunca yetiştirilir Halkın esas besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur
Elma : Bölgede Amasya başta almak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu ilk olarak edinmek üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
Hayvancılık
Bölgede hayvancılık faaliyeti kayda değer bir hesaplı etkinliktir Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve ıslak iklim sebebiyle büyükbaş hayvancılık yapılır
Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar nedeniyle canlı hayatı yoktur
Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Bilhassa RizeAnzer yöresinin balları fazla ünlüdür
SANAYİ
Demir çelik : Divriği (Sivas)'den çıkarılan demir cevheri, Samsun limanı vasıtasıyla taşınarak Karabük ve Ereğli'deki fabrikalarda işlenir
Bakır : Murgul (Artvin)'daki bakır cevheri, bu yörede kurulan bakır fabrikasında işlenir Küre (Kastamonu)'de çıkarılan bakırlar ise Samsun bakır işletmelerinde işlenir ( Sebebi Samsun'un iç kesimlere olan bağlantısının kolay sağlanmasıdır)
Şeker : Karadeniz Bölgesi'nde üretilen şekerpancarı Turhal (Tokat), Suluova (Amasya) ve Kastamonu şeker fabrikalarında işlenir
Tütün : Karadeniz'in, bilhassa Orta Karadeniz Bölümü'nün tütünleri, Samsun ve Tokat'taki sigara fabrikalarında işlenir
Fındık İşleme : Giresun çevresinde gelişmiştir
Akarsu : Rize ve yöresinde toplanmıştır
Kağıt : Aksu ( Giresun), Çaycuma (Zonguldak) ve Taşköprü (Kastamonu) da bulunmaktadır
Kerestetomruk : en fazla Batı Karadeniz Bölümünde gelişmiştir ( Sinop, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Kastamonu çevresinde)
Alan, maden kömürü, bakır, orman ve deniz ürünleri, dere, fındık, tütün, demir çelik, keten kenevir, pirinç, soya fasulyesi bakımından ülke ekonomisine kayda değer bir katkı maddesi sağlar
Yer şekillerinin ulaşımı engellemesi, doğal limanlardan yoksun olması, başlıca ulaşım yollarına sapa kalması Karadeniz Bölgesi'nin gelişimini yavaşlatmıştır
YERALTI ZENGİNLİKLERİ
Taşkömürü : Ereğli Zonguldak havzasından çıkarılır Kayda Değer bir kısmı demirçelik üretiminde enerji kaynağı olarak kullanılır Hem Çatalağzı Termik Santralinde de taşkömürü kullanılmaktadır
Bakır : Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu)'de çıkarılmaktadır
Linyit : Merzifon (Amasya) ve Havza (Samsun) çevresinden çıkarılmaktadır
Manganez: Demirin sertleştirilmesinde kullanılır ZonguldakEreğli ve ArtvinBorçka çevresinde çıkarılır
TURİZM
Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyellerinin başında natürel güzellikler kazanç Karadeniz kıyıları çok farklı alanlara yönlendirilmiş bitki ve ağaçlar ile bunların oluşturduğu manzaralara sahiptir Yaylacılık faaliyetleri son yıllarda artan turizm faaliyetlerinden biridir Bolu Kartalkaya'da ve Ilgaz Dağları'nda kış turizmi yaygındır Abant gölü ile Yedigöller çevresindeki sayfiye yerleri, Bolu, Düzce, Kızılcahamam kaplıcaları, Amasra, Cide, Sinop Trabzon (Sümela Manastırı) ve Amasya'da (Kral mezarları) bulunan tarihi eserler Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyellerini oluşturur
Çoruh nehrinde rafting yapılmaktadır
Her mevsim yağışlı olmasından dolayı deniz turizmi gelişmemiştir *
Tarım
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, nehir, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En bereketli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür Daha fazla
Bölgede Yetişen Başlıca Tarım Ürünleri
Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu imal alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır
Nehir : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam dere üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en gizli olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Keza Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır
Darı : Tüm kıyı boyunca yetiştirilir Halkın esas besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur
Elma : Bölgede Amasya başta almak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu ilk olarak edinmek üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
Hayvancılık
Bölgede hayvancılık faaliyeti kayda değer bir hesaplı etkinliktir Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve ıslak iklim sebebiyle büyükbaş hayvancılık yapılır
Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar nedeniyle canlı hayatı yoktur
Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Bilhassa RizeAnzer yöresinin balları fazla ünlüdür
SANAYİ
Demir çelik : Divriği (Sivas)'den çıkarılan demir cevheri, Samsun limanı vasıtasıyla taşınarak Karabük ve Ereğli'deki fabrikalarda işlenir
Bakır : Murgul (Artvin)'daki bakır cevheri, bu yörede kurulan bakır fabrikasında işlenir Küre (Kastamonu)'de çıkarılan bakırlar ise Samsun bakır işletmelerinde işlenir ( Sebebi Samsun'un iç kesimlere olan bağlantısının kolay sağlanmasıdır)
Şeker : Karadeniz Bölgesi'nde üretilen şekerpancarı Turhal (Tokat), Suluova (Amasya) ve Kastamonu şeker fabrikalarında işlenir
Tütün : Karadeniz'in, bilhassa Orta Karadeniz Bölümü'nün tütünleri, Samsun ve Tokat'taki sigara fabrikalarında işlenir
Fındık İşleme : Giresun çevresinde gelişmiştir
Akarsu : Rize ve yöresinde toplanmıştır
Kağıt : Aksu ( Giresun), Çaycuma (Zonguldak) ve Taşköprü (Kastamonu) da bulunmaktadır
Kerestetomruk : en fazla Batı Karadeniz Bölümünde gelişmiştir ( Sinop, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Kastamonu çevresinde)
Alan, maden kömürü, bakır, orman ve deniz ürünleri, dere, fındık, tütün, demir çelik, keten kenevir, pirinç, soya fasulyesi bakımından ülke ekonomisine kayda değer bir katkı maddesi sağlar
Yer şekillerinin ulaşımı engellemesi, doğal limanlardan yoksun olması, başlıca ulaşım yollarına sapa kalması Karadeniz Bölgesi'nin gelişimini yavaşlatmıştır
YERALTI ZENGİNLİKLERİ
Taşkömürü : Ereğli Zonguldak havzasından çıkarılır Kayda Değer bir kısmı demirçelik üretiminde enerji kaynağı olarak kullanılır Hem Çatalağzı Termik Santralinde de taşkömürü kullanılmaktadır
Bakır : Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu)'de çıkarılmaktadır
Linyit : Merzifon (Amasya) ve Havza (Samsun) çevresinden çıkarılmaktadır
Manganez: Demirin sertleştirilmesinde kullanılır ZonguldakEreğli ve ArtvinBorçka çevresinde çıkarılır
TURİZM
Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyellerinin başında natürel güzellikler kazanç Karadeniz kıyıları çok farklı alanlara yönlendirilmiş bitki ve ağaçlar ile bunların oluşturduğu manzaralara sahiptir Yaylacılık faaliyetleri son yıllarda artan turizm faaliyetlerinden biridir Bolu Kartalkaya'da ve Ilgaz Dağları'nda kış turizmi yaygındır Abant gölü ile Yedigöller çevresindeki sayfiye yerleri, Bolu, Düzce, Kızılcahamam kaplıcaları, Amasra, Cide, Sinop Trabzon (Sümela Manastırı) ve Amasya'da (Kral mezarları) bulunan tarihi eserler Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyellerini oluşturur
Çoruh nehrinde rafting yapılmaktadır
Her mevsim yağışlı olmasından dolayı deniz turizmi gelişmemiştir *