iltasyazilim
FD Üye
Karadeniz Bölgesinin Yöresel yemekleri
Karadeniz bölgesinin ünlü yemekleri
karadeniz bölgesinin meşhur yemekleri
karadeniz mutfağı
karadeniz mutfak kültürü
EN LEZZETLI BALIKLARIN DENİZİ
Karadeniz dünyanın en leziz balıklarına sahip Çoğu nehrin buraya dökülmesi bir uçtan bir uca balıkların beslenmesine imkân veren plankton zenginliği epeyce yüksek Deyim yerindeyse Karadeniz balıklar için bir vaha gibi Balıkçılık kıyı şeridinde en manâlı geçimini sağlama kaynağı ve balık beslenmede manâlı yer tutuyor
KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI
Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahana Karalahana, lahana ailesinin 450 çeşidinden biri Çorbasından kavurmasına ve dolmasına, Karadeniz Mutfağı'nda yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmez
Bölge mutfağını diğerlerinden bambaşka kılan diğer bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemekler Bilhassa fasulye turşusunun tuzu alındıktan sonradan kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir Burada turşu bir anlamda sebzeyi saklamak için de kullanılır
MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE
Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her yeni ürünü kısa zamanda geleneksel hayata uydurmuştur Bilhassa darı adeta bölgeyle özdeşleşmiştir Güney Amerika kökenli bitki 17 yüzyıldan sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye oturmuştur Darı, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır Tarıma elverişli olmayan tepeliklerde yaşamış millet, mısırı bahçelerinde yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür
Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir Bilhassa muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını sergiler Muhlama dünya mutfaklarında minimum fondue değin alaka uyandıracak bir lezzettir
Muhlama
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 12 tereyağında kavurun Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin Kalan tereyağını bir tavada eritin Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üstüne dökün
Sıcak olarak servis edin
Pazı kavurma
Malzemesi:
5 bono taze pazı
6 soğan
1 akarsu bardağı haşlanmış barbunya
tuzlu
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın Daha Sonra haşlayıp, suyunu sıkın Soğanları tereyağında kavurun Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin Pazılar adamakıllı kavrulduktan daha sonra karışıma barbunyaları ek edin Bir dakika daha kavurduktan sonradan sıcak olarak servis yapın
Hamsili ekmek
Malzemesi:
1 bağ pazı
2 bono taze soğan
1 tahvil taze nane
1 kg hamsi
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuzlu
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın Doğradığınız malzemeleri darı ununun üstüne boşaltın Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle öteki malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin
Laz böreği
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
12 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye kadar karıştırın Bir tepsinin altını yağlayın Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin Dizdiğiniz beş kat yufkanın üstüne hazırladığınız muhallebiyi dökün Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonradan soğumaya bırakın Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin Börek soğuduktan daha sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin
Laz helvası
Malzemesi:
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın Soğuyunca arzuya kadar dondurma ile servis edin *
Karadeniz bölgesinin ünlü yemekleri
karadeniz bölgesinin meşhur yemekleri
karadeniz mutfağı
karadeniz mutfak kültürü
EN LEZZETLI BALIKLARIN DENİZİ
Karadeniz dünyanın en leziz balıklarına sahip Çoğu nehrin buraya dökülmesi bir uçtan bir uca balıkların beslenmesine imkân veren plankton zenginliği epeyce yüksek Deyim yerindeyse Karadeniz balıklar için bir vaha gibi Balıkçılık kıyı şeridinde en manâlı geçimini sağlama kaynağı ve balık beslenmede manâlı yer tutuyor
KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI
Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahana Karalahana, lahana ailesinin 450 çeşidinden biri Çorbasından kavurmasına ve dolmasına, Karadeniz Mutfağı'nda yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmez
Bölge mutfağını diğerlerinden bambaşka kılan diğer bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemekler Bilhassa fasulye turşusunun tuzu alındıktan sonradan kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir Burada turşu bir anlamda sebzeyi saklamak için de kullanılır
MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE
Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her yeni ürünü kısa zamanda geleneksel hayata uydurmuştur Bilhassa darı adeta bölgeyle özdeşleşmiştir Güney Amerika kökenli bitki 17 yüzyıldan sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye oturmuştur Darı, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır Tarıma elverişli olmayan tepeliklerde yaşamış millet, mısırı bahçelerinde yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür
Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir Bilhassa muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını sergiler Muhlama dünya mutfaklarında minimum fondue değin alaka uyandıracak bir lezzettir
Muhlama
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 12 tereyağında kavurun Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin Kalan tereyağını bir tavada eritin Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üstüne dökün
Sıcak olarak servis edin
Pazı kavurma
Malzemesi:
5 bono taze pazı
6 soğan
1 akarsu bardağı haşlanmış barbunya
tuzlu
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın Daha Sonra haşlayıp, suyunu sıkın Soğanları tereyağında kavurun Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin Pazılar adamakıllı kavrulduktan daha sonra karışıma barbunyaları ek edin Bir dakika daha kavurduktan sonradan sıcak olarak servis yapın
Hamsili ekmek
Malzemesi:
1 bağ pazı
2 bono taze soğan
1 tahvil taze nane
1 kg hamsi
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuzlu
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın Doğradığınız malzemeleri darı ununun üstüne boşaltın Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle öteki malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin
Laz böreği
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
12 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye kadar karıştırın Bir tepsinin altını yağlayın Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin Dizdiğiniz beş kat yufkanın üstüne hazırladığınız muhallebiyi dökün Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonradan soğumaya bırakın Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin Börek soğuduktan daha sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin
Laz helvası
Malzemesi:
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın Soğuyunca arzuya kadar dondurma ile servis edin *