Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Karadeniz Bölgesinin Kaynakları

Karadeniz Bölgesinin Kaynakları

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
karadeniz Bölgesinin kaynakları nelerdir
karadeniz Bölgesinin coğrafi kaynakları
Karadeniz bölgesinin geçim kaynakları


Karadeniz Bölgesinin Yeraltı Kaynakları

Taşkömürü: Zonguldak , Bartın ve Kastamonu'da Türkiye'de tekBakır: Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu), Çayeli (Rize) Türkiye'de 1SıradadırLinyit: Bolu, Çankırı, Amasya, Samsun, Ankara'da Demir: Ordu'daManganez: Trabzon, Artvin, Amasya ve Kastamonu'da çıkarılır

Karadeniz Bölgesinin Endüstri Kaynakları

DemirÇelik Sanayisi: Karabük ve Ereğli'de Bakır Tesisleri: Samsun'da
Şeker Sanayisi: Turhal, Amasya, Suluova, Çorum, Kastamonu ve Çorum'da
Tütün Sanayisi: Samsun ve Tokat'ta Kağıt Sanayisi: Batı Karadeniz'de
Akarsu Sanayisi: Rize ve çevresi Fındık Sanayisi: Ordu ve çevresi
Yiyecek ve Dokuma Sanayisi: Büyük kentlerin yakınlarında Kurulmuştur

Karadeniz Bölgesinin Turizm kaynakları

Bolu'da Abant Gölü ve Yedigöller Kastamonu'da Safranbolu Evleri BoluKartalkaya ve Ilgaz Dağlarında Kayak Turizmi Samsun ve Tokat'ta Kaplıcalar TrabzonMaçka'da Sümela ManastırıPlajlar ve Karadeniz Yaylalar

Karadeniz Bölgesinin Tarım Kaynakları

Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu esas imal alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır

Akarsu : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam akarsu üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en kuytu olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır
Darı : Bütün kıyı baştan başa yetiştirilir Halkın esas gıda maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur
Elma : Bölgede Amasya ilk kez elde etmek üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu başta almak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır

Karadeniz bölgesinde Hayvancılık Faaliyetleri

Bölgede hayvancılık faaliyeti manâlı bir hesaplı etkinliktir Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, alp çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve ıslak iklim sebebiyle büyükbaş hayvancılık yapılır
Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin takriben % 80'i Karadeniz'den karşılanır Son yıllarda fazla avlanma ve denizin kirlenmesi sebebiyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar nedeniyle canlı hayatı yoktur
Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Özellikle RizeAnzer yöresinin balları fazla ünlüdür

Karadeniz bölgesinin Enerji Kaynakları

Zonguldak havzasında taşkömürü çıkartılır Türkiye üretiminin tamamını burası karşılar Demirçelik endüstrisinde güç kaynağı olarak kullanılır Taşkömürü tozundan Çatalağzı termik santralinde elektrik üretilir Bolu, Çorum, Amasya ve Havza ’da linyit yatakları işletilmektedir

Enerji Imal Tesisleri : Kızılırmak üstünde Altınkaya, Yeşilırmak üstünde Almus, Hasan ve Suat Şanslı hidroelektrik santralleri kuruludur Hopa ’da petrolle çalışan termik santral yer alır *
 
858,509Konular
980,818Mesajlar
30,679Kullanıcılar
eddeSon üye
Üst Alt